Jak kdo podvádí? Nejvíc Jihočeši!

27.5.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
Co svět světem je, najdou se vykukové, kteří vymyslí fígle, jak druhé přelstít a sám si tak pěkně polepšit. Třeba to vyjde a přilepším si…

lupa

Různé typy pojištění k tomu přímo vybízejí a tak není divu, že českých koumáků na pojistné podvody neustále přibývá. Jenže se nezdokonalují jen podvodníci, ale také ti, co jsou jim v patách..

Pojišťováčtí Holmesové

Třeba takoví likvidátoři a detektivové České pojišťovny odhalili v prvním čtvrtletí letošního roku pojistné podvody za více než 97 milionů korun, což je o 70 % podvodů více, než před rokem. Je tedy vidět, že ekonomická krize zaktivovala jak podvodníky, tak ale i detektivy z pojišťovny.A kde se nejvíce podvádělo?

Na špici je Jihočeský kraj (tam také došlo až k desetinásobnému nárůstu proti loňsku), Středočeský, Liberecký kraj a také v Praha. Nejméně se pokoušeli podvádět obyvatelé v krajích Vysočina, Královéhradeckém a Zlínském.

V čem se nejvíce podvádí

Zhruba 70 procent pojistných podvodů se týká motorových vozidel, jejich fingovanými a upravovanými nehodami nebo krádežemi. Lidé se rovněž pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla, na jejichž základě žádají větší odškodnění.

auta

V loňském roce také přibylo více podezřelých pojistných událostí, kde byla škoda způsobena požárem. Nejčastěji šlo o vyhořelé provozovny a skladové budovy. Do jaké míry to jemožné považovat za trend páchání podvodů, se ukáže až v průběhu letošního roku. Oproti očekávání naopak nedošlo v loňském roce ke zvýšení počtu podvodů v oblasti životního pojištění.

Detektivové z pojišťoven se však stále častěji setkávají i s podvody u podnikatelských pojištění nebo u pojištění domácností.

Kdo jsou podvodníci

Mezi pojišťovacími podvodníky je možné najít pestrou společnost. Navenek seriozně působící osoby, chronické podvodníky, vážené i nevážené podnikatele, likvidátory pojistných událostí a ty neprotřelejší – organizované skupiny.

Ty jsou samozřejmě nejnebezpečnější a nejrafinovanější, protože je pojistný podvod přímo živí

havarijní

Zákony přitvrdily

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se přitom odvíjí od výše způsobené škody. Jeho maximální délka za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až deset let.

Od 1. ledna 2010 vstoupil v platnost také nový trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.), kde je v § 210 upravena skutková podstata trestného činu pojistného podvodu. Vedle zpřesnění některých pojmů zákon nově přísněji postihuje tzv. recidivisty, tedy osoby, které již v minulosti pojistný podvod spáchaly. Vyšší trestní sazba také hrozí tzv. interním pachatelům, tedy například nepoctivým pracovníkům obchodní služby nebo likvidátorů pojistných událostí.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jak kdo podvádí? Nejvíc Jihočeši!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci