Novinky z Kruhu: růžová borůvka, banán severu a další

28.8.2013 00:00   |   Bydlení
Pro zahrádkáře přinášíme několik tipů jak rozšířit svoji chloubu na zahradě. Ale máte-li k dispozici jen balkón či terasu, pár nápadů máme i pro vás.

KRUH

Růžová borůvka „Pink Lemonade“

Novinka – první borůvka s růžovými plody (na titulním snímku). Velmi odolná a chutná; 129 Kč.

Jde o novinku, vůbec první borůvku s růžovými plody na trhu! Tato odrůda kanadské borůvky, pocházející z Ameriky, je navíc velmi odolná a chutná. Opadavý keř roste do velikosti asi 1,5 metru.

Plody mají atraktivní, růžovou barvu a výbornou, sladkou chuť, která připomíná kombinaci borůvek s kapkou citronu. Zahradu zkrášluje tato rostlina po celý rok. Zjara kvete nádhernými, růžovými, vonnými květy, v létě potěší chutnými plody a na podzim keř ozdobí oranžovo-červené listy.

Má znamenitou chuť a aroma, patří mezi nejvyhledávanější ovoce zejména mezi dětmi. Plody řadíme mezi nejzdravější ovoce. Obsahují vitamíny, minerální látky a barviva, mají mimořádné příznivý vliv na lidský organismus, zvyšují obranyschopnost, výborně působí proti průjmům.

Částečně pomáhají při léčbě cukrovky, dny a revmatismu. Lidové léčitelství doporučuje sníst ročně alespoň 1,5 kg čerstvých borůvek pro vyčištění organismu.

Pro dobré výsledky při jejich pěstování je třeba dodržet dva základní faktory: kyselou půdu a dostatek vody.

Pro pěstování ve volné půdě si připravíme jámu 0,5x0,5x0,5 m a vyložíme ji fólií, do níž uděláme několik malých dírek a naplníme ji čistou rašelinou. Na dno jámy přidáme kvalitní kompost nebo rozleželý hnůj.

První dva roky už nemusíme hnojit, a poté přihnojujeme hnojivy pro kyselomilné rostliny, nebo speciálními hnojivy na borůvky. Dodržíme-li pH okolo 4,5 a dostatek vody, odmění se nám každoročně bohatou úrodou.

Nevyžadují pravidelný řez, ale asi po čtyřech letech odstraníme staré proschlé větve. Tyto borůvky lze s úspěchem pěstovat i v nádobách na balkoně či na terase. Platí, že čím větší nádoba, tím větší úroda.

Pro pětileté rostliny doporučujeme nádobu o objemu alespoň 45 l. Tyto borůvky jsou velmi odolné vůči mrazu a dají se pěstovat i v oblastech do 800 m nad mořem.

Asimina Triloba „Prima“ – banán severu

Ovoce úžasné chuti, které roste a plodí i v našich podmínkách – dodáváme od října;  970 Kč.

Jedná se o ovoce úžasné chuti, jedinečný, málo známý opadavý stromek, pocházející z východního pobřeží Severní Ameriky, který roste a plodí i v našich podmínkách. Chutí připomíná směs banánu, ananasu a manga.

Koruna stromu je pravidelná, vejčitá a působí velmi dekorativně. Jde o velmi přizpůsobivý strom, kterému se nejlépe daří na vlhčích, na humus a živiny bohatých půdách. V době vegetačního klidu snese mráz až minus 22 °C. Díky pozdnímu rašení uniká i pozdním jarním mrazíkům.

Není náročný na řez. Stačí pouze střídmý výchovný řez. Roubované kultivary samy tvoří pravidelnou korunu s plodným dřevem. Kvete krásnými, velkými purpurovými květy.

Plody jsou světle zelené, kulovité až oválné, často protáhlé až fazolovité o váze 50 až 400 g. Dužninu krémovité konzistence vyjídáme po odstranění velkých nejedlých lžičkou. Obsahuje velké množství vitamínů, vlákniny, železa a vápníku.

Plody sklízíme od konce září do října a lze je zpracovat i v kuchyni podobně jako banány. Doposud nebyly pozorovány žádné choroby ani škůdci.

Pozor! Při výsadbě nesmí být v žádném případě narušen kořenový bal ani obnažen kůlový kořen. Jinak hrozí, že rostlina uhyne.

Po vybalení rostlinu umístěte venku do polostínu, a jakmile shodí všechny listy, vysaďte ji na konečné stanoviště. Je důležité tak učinit na podzim anebo brzo na jaře v období vegetačního klidu!

Zimolez kamčatský

Oválné plody podobné borůvkám dozrávají již v květnu ještě před jahodami; 99 Kč.

Jde o nový druh ovoce, chutí podobný borůvkám; jeho podlouhlé plody dozrávají ještě před jahodami. Keř dorůstá do výšky 1,5 metru.

Na rozdíl od borůvek ho však pěstujeme v klasickém zahradnickém substrátu, protože nesnáší rašelinu. Má velmi krátkou vegetační dobu. Kvete zpravidla v dubnu a už v květnu dozrávají na rostlině plody.

Pro dobrou plodnost je důležité rostliny na jaře přihnojit Hydrokomplexem nebo Cereritem. Rostliny jsou sice samosprašné, ale pokud vysadíte více rostlin, docílíte daleko vyšších výnosů.

Koncem července začínají zasychat a opadávat listy a rostlina ukončuje růst. Zimolez nevyžaduje řez, jen zhruba po 4 letech můžeme odstranit staré větve a tím rostlinu zmladit.

Borůvka Amelanchierova – Muchovník

Velmi lahodné plody, seberete až 15 kg z keře, nepotřebuje rašelinu; 89 Kč.

Říká se jí též rozinkový strom. Vyznačuje se mimořádně velkým množstvím lahodných plodů – z každého keře více než 10 kg! Netrpí chorobami ani škůdci. Má tu výhodu, že nepotřebuje rašelinu. Pěstuje se jako rybíz.

Jde o krásný keř, dorůstající asi do 2 m výšky. Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů.
 
Dá se pěstovat ve vyšších polohách i na krajním severu, kde jiné ovocné druhy nemohou  růst ani plodit. Snese i -40 °C! Vysazené rostliny začnou plodit již třetí rok po výsadbě a plodí každoročně 40 až 50 let.

Keř je samosprašný, stačí tedy jediná rostlina, aby dobře plodil. Bobule podle vzhledu snadno zaměníte s velkoplodými borůvkami. Jsou šťavnaté, sladké příjemné chuti a barva šťávy je nádherně karmínová.

Muchovník patří k nejrannějším medonosným rostlinám. Rozkvétá v dubnu a květy snesou jarní mrazíky -5 až -7 °C. Plody dozrávají od půle června do půlky července. Roste v každé půdě.

I když roste a plodí i bez jakékoliv péče, za dobrou péči a přípravu půdy se odvděčí vyšší úrodou a kvalitnějšími plody. Mladé rostliny tedy můžeme vysadit do jamek 60x60x60 cm naplněných kompostem smíchaným s vyrytou zeminou.

Zálivka po výsadbě je nezbytná pro dobré zakořenění. Pak rostliny snesou i dlouhé sucho mnohem lépe než jiné ovocné druhy. Prvním rokem na jaře lze výhony na keřích seříznout na třetinu, aby se keř lépe rozvětvil.

Pokud se na výhonech přestanou vytvářet nové, mladé výrůstky, keř se omlazuje tak, že se vždy třetina výhonů ořeže na úrovni půdy (jako u rybízu).

Za slunečného počasí se sklízí nadvakrát. Když je chladněji, bývá sklizeň postupná. Z plodů může být zavařenina či kompot.

Další novinky pro balkon i zahradu

Maxi brusinka Cranberry 

Skutečně veliké kulaté plody mají  mnoho vitamínů a jsou velmi léčivé; 49 Kč.

V současné době nejprodávanější rostlina. Má kromě jiného totiž mimořádné léčivé účinky zejména na oblast močových cest. Kulaté plody jsou až 2 cm velké. Je to plazivý pokryvný keřík 100% mrazuvzdorný. Po zasazení do rašeliny dává každý rok bohatou úrodu.

Brusinka Cranberry Red plodí výborné plody a navíc tvoří keřík, který je na pohled velmi atraktivní.

Mrazuvzdorné Kiwi arguta 

Hladké plody se nemusí loupat a konečně si ho tak můžete bez práce vychutnat; 1 pár samec+samice 198 Kč.

Toto nám známé a v obchodech běžně dostupné exotické ovoce se začíná pěstovat i v našich podmínkách.

Vytváří výhonky dlouhé až 10 metrů s ročním přírůstkem okolo jednoho metru. Její odrůdy spolehlivě snesou pětadvacetistupňové mrazy.

Réva skleníková Kardinál

Vhodná do skleníku, folníku nebo zimní zahrady, hrozny až 4kg; 99 Kč.

Je to částečně mrazuvzdorná rostlina, pokles teploty na -10 °C až -15 °C vyzrálé rostliny nepoškodí. Při optimálních podmínkách velmi dobře roste. Jedná se o rostlinu bujného vzrůstu, kterou musíme řezem tvarovat.

Líska velkoplodá

Tyto sazenice velmi brzy plodí, jsou velmi úrodné a nenáročné; 89 Kč

Lísky sázíme nejlépe do propustných, hlinitých půd s dostatkem vláhy a živin, nicméně je to velmi odolný keř, který se přizpůsobí i horším podmínkám.

První jaro po výsadbě provádíme hlavní řez. Vybereme z keře několik nejsilnějších výhonů a seřízneme je na 4-6 oček. Slabé a poškozené výhony odstraníme.

Stévie

„Sladký zázrak“ – zázračná sladká rostlina, vhodná pro diabetiky ale i  na hubnutí, má 0 kalorií;  59 Kč.

Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Lze ji používat v čerstvém nebo sušeném stavu.

Pěstování je snadné, stačí větší květináč (14 cm a dostatek vody a slunečné okno nebo balkon.

Rakytník řešetlákovitý

Obrovská zásobárna vitamínů a úžasných léčivých účinků, roste a plodí ve všech podmínkách; supercena 1ks 69 Kč a 1 pár samec+samice 138 Kč.

Potřebuje propustnější půdy, s dobrou zásobou vláhy. Je vhodný pro všechny oblasti, snáší i zakouřené aglomerace.

Sází se 2 až 3 m od sebe. Keř: 2 - 3 m vysoký, se slabě otrněným obrostem. Samičí rostlina kvete drobnými žlutavými květy v úžlabí listů. Květy opylovače jsou hnědé.

Aronie

Sladkoplodá černá jeřabina – bohatá na vitamíny a vynikající pro přípravu šťáva a marmelád ; 49 Kč.

Lze je zpracovávat podobně jako černý rybíz. Zavařeniny z černých jeřabin se hodí k pikantním pokrmům a mohou nahradit klikvový rosol.

Není náročný na půdu a klima. Roste a plodí i v horších půdách a nepříznivých klimatických podmínkách

Klanopraška

Liána zdraví, nebo také ovoce pěti chutí, plody mají léčivé a tonizující účinky; 79 Kč.

Klanopraška má plody s léčivými a tonizujícími účinky. Zázračně zdravé ovoce pohledné liány si můžete vypěstovat i doma.

Bobule obsahují schizandrin, který uvolňuje duševní napětí a zmírňuje depresivní stavy, příznivě působí při onemocnění ledvin, zlepšuje ostrost vidění a ozdravuje játra.

Roubované mandarinky

Brzy plodící sazenice vhodné i do bytu, veliké  sladké plody bez  pecek; 199 Kč.

Roubované mandarinky jsou vhodné i do bytu. Sazenice brzy plodí veliké sladké plody bez pecek.

Při správném pěstování, zastřihávání a hnojení vám vždy obroste nespočtem plodů. Je velmi vhodný na pěstování v bytech, protože se nemusí na zimu dávat do chladnější místnosti. Je velmi odolný proti škůdcům.

Štětkovec

Atraktivní červené květy zaslouženě přitahují pozornost, zaručeně ozdobí každý balkon či terasu; 129 Kč

Štětkovec zaujme atraktivními červenými květy, jež zaslouženě přitahují pozornost. Hodí se i na balkon či terasu.

Je to velmi odolný a nenáročný keřík, který vás bude svými květy těšit každý rok. V našich podmínkách roste štětkovec do velikosti cca 1,5-2 m.

Maliník Polka

Největší a nejsladší maliny, které jsou momentálně  k dostání, plodí od léta až do podzimu;  59 Kč.

Je to stáleplodící odrůda, která plodí i na jednoletých výhoncích. Plody jsou velké, červené a velmi lahodné. Plody dozrávají v srpnu.

Maliník Polka je silnějšího vzrůstu a odolný proti plísni.

Maliník žlutý

Je to rostlina dvakrát plodící s velmi sladkými plody, které nečerviví. Je přitom velmi odolný a úrodný; 69 Kč.

Maliníky patří mezi nenáročné rostliny a jejich pěstování je vhodné i pro začátečníky. Rostlina se obnovuje letorosty z kořenových odnoží. Plodí na jednoletých i dvouletých výhonech.

Maliníky, které nabízíme, jsou zakořeněné v přepravních konterejnerkách, takže je lze sázet od jara do podzimu.

Ostružiník beztrnný

Veliké černé a sladké plody dozrávají na beztrnných výhonech již od konce července; 69 Kč.

Stálezelená užitková rostlina s výhony dlouhými až tři metry nese v létě chutné a velké plody, které se objevují vždy na loňských výhonech; po odplození odumřou, mezitím však už rostou nové.

Vyžaduje plné slunce s živnou a vlhčí půdou, při nedostatku slunce plodu nestačí dozrát. Vhodné je vyvazování ke konstrukci.

Angrešt rezistentní

Červený keřový angrešt, který netrpí padlím!  Konečně tedy angrešt bez chemie; 89 Kč

Angrešt a rybíz patří mezi rostliny nenáročné na pěstování. Prostokořenné sazenice se sází na jaře a na podzim. Kontejnerované sazenice lze sázet celoročně (do zámrazu půdy).

Rybízy  keřové

Velkoplodé keřové rybízy, bílý, černý i červený, velmi úrodné a odolné; za supercenu 59 Kč.

Velkoplodé keřové rybízy mohou mít bílé, černé i červené. Jsou navíc velmi úrodné a také odolné.

• • •

Všechny uvedené rostliny lze zakoupit v zahradnictví Kruh. Pro jarní sezonu je připraveno obrovské množství ovocných stromku a keřů. Dále kvalitní sazenice jahod, balkonových rostlin a pochopitelné také exotické a léčivé rostliny.

Zasíláme na dobírku poštou. Ke každé zásilce ZDARMA přikládáme barevný katalog a katalog návodu na pěstování.
Osobní odběr v Kruhu u Jilemnice
Po–Pá 8–15.30 a březen–říjen i v So 9–12 hod.
Subtropické zahradnictví Kruh, Kruh 209, 514 01 p. Jilemnice,
tel.: 481 587 225,
e–shop: zahradnictvikruh.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci