Umýt si vlasy, jak prosté! Ale děláte to dobře?

4.8.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Máte často mastné vlasy? Špatně se rozčesávají nebo nedrží ten správný tvar? Než začnete obviňovat kvalitu svých vlasů, zkontrolujte si, zda znáte techniku jejich mytí, protože krásný účes často začíná vznikat v koupelně pod sprchou.

mytí vlasů

Prvním krokem by měl být vhodný výběr šampónu a kondicionéru. Dobré je se poradit se svým kadeřníkem, který vám řekne přesný typ kosmetiky, která je pro vaše vlasy vhodná.

Silikony vyřaďte

„Šampón by neměl obsahovat silikony, které obalují vlasy a tím je zatěžují. Máte-li spíše mastné vlasy, nepoužívejte zvlhčující šampóny a ty, které jsou určené pro vlasy na barvení. Hydratační šampony se hodí na suché vlasy,“ radí Iveta Slavíková z internetového obchodu Krasa.cz.

Může vás zajímat

I vlasy potřebují v létě speciální péči
Tři rady pro větší objem vlasů
Rusovlásky má na svědomí počasí

Naopak jim nesvědčí šampóny s přídavkem sulfátu, který je vysušuje. Máte-li spíše zplihlé vlasy, dejte si pozor na šampóny dva v jednom, které vlasy zatěžují.

„Určitě nejsou vyhozené peníze pořídit si šampón z profesionální řady. Příliš levné šampóny se nevyplatí, protože obsahují barviva s nekvalitními látkami a výživné složky jsou nahrazeny výraznou vůní,“ doporučuje Slavíková.

Před mytím pročešte

Před samotným mytím si vlasy pořádně pročešte a vykartáčujete. Tím vyčešete nečistoty, vypadané vlasy, odumřelé buňky. Než nanesete samotný šampón, tak si vlasy důkladně namočte pod tekoucí vlažnou vodou. Množství šampónu záleží na délce vlasů, pokud je máte krátké, stačí dvě kávové lžičky.

Šampón zásadně aplikujte z dlaní, můžete i promíchat s trochou vody. Nanášejte jemně po celé délce vlasů. Zapomeňte na silné vtírání přípravku, stačí lehké nanášení konečky prstů.

Pokud si myjete vlasy méně než jednou za dva dny, tak šampón naneste dvakrát za sebou, abyste dokonale smyli veškerou nečistotu i odumřelé kožní buňky. Při běžném každodenním mytí stačí umýt jednou dávkou.

Kondicionér a vlažná voda

Pokud máte dlouhé vlasy, tak nezapomínejte na kondicionér. Trpíte-li na mastné vlasy, tak vynechejte kořínky u hlavy. Nejlepší je nanášet kondicionér od konečků vlasů.

Kondicionér nezapomeňte důkladně smýt, protože špatně vymytý šampón a kondicionér způsobí, že vlasy budou i po umytí nehezky zplihlé a mastné. Pokud máte velmi jemné vlasy, místo kondicionéru aplikujte nesmývatelné přípravky pro větší objem.

Na oplachování nepoužívejte příliš horkou vodu, lepší je vlažnější, která dodá lesk. Po umytí vlasy zbytečně nedrhněte ručníkem. Jemně promačkejte po celé délce vlasů a udělejte volnější turban.

„Na rozčesání mokrých vlasů nepoužívejte husté kartáče, stačí hřebeny se širokými zuby. Rozhodně nechoďte spát s mokrými vlasy. Je dobré nechat vlasy trochu přirozeně uschnout a poté dosušit fénem studeným vzduchem. Horký vzduch z fénu aktivuje maz a vlasy se budou rychleji mastit.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umýt si vlasy, jak prosté! Ale děláte to dobře?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci