Rusovlásky má na svědomí počasí

17.3.2010 00:00   |   Styl
Počasí ve Skotsku má všeobecně špatnou pověst, zcela oprávněně. Ale zdá se, že kromě rýmy a častého nachlazení přináší i kurióznější důsledky – takové podnebí má totiž na svědomí nebývalý výskyt zářivých rusovlásek a zrzavé zbarvení vlasů zdejších obyvatel vůbec.

zrzka
AnketaJak se vám líbí zrzavá barva vlasů?

Rusovlasí lidé s bledou pletí mají větší šanci na přežití v místech, kde je kratší a chladnější léto a naopak zima je tam delší. Nejlépe je to vidět hlavně ve Skotsku, v němž čtyřicet procent obyvatel má k této barvě vlasů genetické předpoklady a třináct procent se skutečně pyšní rezavými vlasy.

Jednoduchá rovnice pro Skotsko i Irsko


S touto teorií o přímém vlivu počasí na zbarvení vlasů místních obyvatel nyní přišla Emily Pritchard (26), která studuje genetiku na univerzitě ve skotském Edinburghu. Výsledky jejího bádání se dají charakterizovat vcelku jednoduše: genetická mutace + špatné počasí = zrzkové.

V rozhovoru pro britský list Daily Mail pak Emily Pritchard prozradila, že v jejím případě samozřejmě nejde o rozsáhlou vědeckou studii, ale o jedno z možných vysvětlení tohoto jevu. V evropské populaci totiž rusovlasí lidé tvoří pouhé jedno až dvě procenta. Avšak právě ve Skotsku a také v Irsku je jich mnohem víc – kolem osmi procent.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Zhubněte chronologicky – po francouzsku
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku

Podle nejnovějších vědeckých poznatků má moderní člověk, Homo sapiens, své prapočátky v Africe z doby před více než milionem let. Odtud se pak migrace lidského rodu rozšířila různými směry. Ale první rusovlasí lidé se přitom objevili až mnohem později – v Evropě, a zřejmě jen před pouhými dvaceti tisíci lety.

Mezi Kelty byla rusovlasost častější


Rusé vlasy jsou považovány za genetické znevýhodnění, protože s nimi většinou souvisí i bledá pleť, u níž je nejen větší riziko spálení od slunečních paprsků, ale i zvýšená pravděpodobnost rakoviny kůže. V Africe je to pro takové lidi pochopitelně výrazný problém.

Když se však menší kmeny dostaly až do severní Evropy, kde jsou letní dny chladnější a zimy delší, tak právě malé, relativně izolované populace přispěly k tomu, že se rezavá barva vlasů rozšířila.

Ani v ideálních podmínkách není ovšem výskyt zrzavých vlasů obvyklý. Jeden z hlavních genů, které tuto barvu kódují, má čtyřicet různých variant a jen šest z nich způsobí růst načervenalých či oranžových vlasů. A aby dítě bylo rusovlasé, musí jeden z těchto genů získat od každého rodiče.

"U Keltů se tato rusovlasá mutace vyskytovala častěji. A díky menším populacím i místnímu podnebí se nadále udržela," dodává Emily Pritchard ke své teorii. Připomíná i některé známé skotské osobnosti, mezi něž patří herec a producent Ewan Gordon McGregor (38) nebo edinburghští rodáci – zpěvačka Shirley Ann Manson (43) a fotbalový trenér Gordon David Strachan (53).

ŽenyproŽeny.cz, ko

Přečtěte si také

Diskuse: Rusovlásky má na svědomí počasí

Zrzky

6.12.2012   |   20:31   |   od: Hanii
Tato barva je teď velmi populární:) Všichni mi mou barvu chválí a to jsem přírodní zrzka:) sice mám už i melír. Dříve se mi část lidí smála za mou barvu vlasů, ale po čase také oni pochopili, že se nezměním. Teď chcu si svou barvu zvýraznit a nijak jinak než zrzavou barvou:)
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 6. 12. 2012 20:31
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci