I obézní trpí poruchami příjmu potravy

12.6.2013 01:00   |   Zdraví a krása
Nejdiskutovanějšími poruchami příjmu potravy jsou mentální anorexie a bulimie. Málokdy se ale mluví i o jiných závažných onemocněních, která postihují obézní.

obezita, poruchy

Mezi ně patří záchvatovité přejídání, noční přejídání či kontinuální jedení. Diagnostikovat tyto poruchy bývá obtížné, protože obézní se k těmto problémům nechtějí přiznat.

Ovlivňují zdraví

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky, které mohou být jednak způsobeny nedostatečným příjmem jídla, na druhou stranu pak jeho přemírou. Poruchy způsobují psychickou labilitu a mají významný vliv na tělesné zdraví.

„Povědomí veřejnosti o poruchách příjmu potravy je relativně vysoké, málokdo ale tuší, že těmito zdravotními problémy trpí i lidé s nadváhou a obezitou,“ upozorňuje Šárka Slabá (na snímku vpravo), psycholožka projektu VZP Žij zdravě.

Pacient si poruchu sám nepřizná

Obézní pacienti bývají pod dohledem praktických lékařů, o to více překvapí, jak je komplikované u nich poruchy příjmu potravy zjistit a začít léčit. Odborníci je posílají k psychologům nebo psychiatrům často pouze v případech, kdy trpí depresí.

„Přejídání a další formy nesprávného stravování ovlivněného psychikou tak nezřídka stojí stranou pozornosti odborníků,“ varuje psycholožka.

„Pacienti si poruchy příjmu potravy často nepřiznávají. Když si je uvědomí, skrývají je nejen před zdravotnickým personálem, ale i před svým okolím. Pokud máte podezření, že vašeho blízkého trápí některý z níže uvedených problémů, obraťte se na psychologa,“ radí Slabá.

Záchvatovité přejídání

Jednou z nejčastějších poruch příjmu potravy u obézních je záchvatovité přejídání, kterým nezřídka trpí ženy mladší 45 let. Dochází při něm ke konzumaci většího množství jídla, než je obvyklé a v kratším časovém intervalu.

Jak se obyčejně chová obézní člověk s poruchou příjmu potravy?
Skokově mu narůstá hmotnost.
• Často vynechává jídla s rodinou
• Pokud s rodinou jí, pak je to často jen zelenina.
• Zvyšuje podíl kofeinových nápojů v pitném režimu.
• Často se mu mění nálady.
• Izoluje se od okolí

Obézní je schopný zkonzumovat během dvou hodin kvantum potravy, což ústí v nepříjemnou plnost. Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým.

Obézní potravu konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí. Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují v posledních 6 měsících ve frekvenci alespoň 2x týdně.

Kontinuální jedení

Problémem osob postižených kontinuálním jedením je v podstatě neustálý příjem menšího množství potravy. Osoba postižená tzv. grazingem ztrácí kontrolu nad svým stravováním.

Může vás zajímat

Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?
Myšlení žen po přechodu ohrožuje obezita
Obezita jako nepřítel intimního života

Noční přejídání

K nočnímu přejídání dochází také několikrát týdně. Po probuzení zamíří k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle vyjíst.

Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky a opětovné najetí do kolejí dietního režimu.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: I obézní trpí poruchami příjmu potravy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci