Rozvod s cizincem je nejvýhodnější v České republice

5.4.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Uzavřeli jste sňatek s cizincem a manželství neklapalo. Váš manžel z ciziny se následně začal projevovat jinak, než se zdál na začátku… Je manželství neudržitelné a problematické? Pak vězte, že nejvýhodnější a nejkratší cesta k rozvodu vede přes tuzemské soudy.

rozvod s cizincem

Pokud jste totiž občanem České republiky, tak můžete návrh na rozvod uplatnit u tuzemských soudů. Tuto možnost vám dává zákon o mezinárodním právu soukromém. Rozvést se v České republice můžete i tehdy, když jste své manželství uzavírali v zahraničí, například v domovské zemi svého manžela.

Doma nejlevnější a nejrychlejší

Jako občan České republiky můžete využít všech možností, které vám tuzemské právo dává. Můžete tedy rozvod realizovat jak formou dohody, tak formou rozvodu sporného. U obou těchto možností platí, že rozvod v České republice je výrazně rychlejší, výhodnější a levnější, než rozvod v zahraničí.

Může vás zajímat

Rozvod dohodou: Rychlé a elegantní řešení
Manželství s cizincem se změnilo v noční můru
Když rozvod, tak rychle. Ušetříte

Je třeba si uvědomit, že při rozvodu v zahraničí nemusíte mít nad věcí plnou kontrolu a to i přesto, že dobře ovládáte jazyk dané země. Přes všechnu vaši snahu má váš manžel či manželka k úřadům ve své domovské zemi výrazně lepší přístup a také je případně může lépe jako občan státu ovlivňovat, což se o vás říci nedá.

Pokud navíc existuje mezi vámi a úřady domovského státu manžela jazyková bariéra, jste ve dvojnásobně nevýhodné pozici.

Rozvod v ČR je jistota

Rozvod v České republice se v duchu výše uvedených informací a srovnání jeví bezkonkurenčně jako nejvýhodnější způsob vašeho rozvodu:

• víte, za co platíte a kolik

• cena advokátních služeb v případě, že vyhledáte radu či přímo pomoc tuzemského advokáta, je mnohem nižší

Kolik vlastně stojí?

Náklady rozvodu v ČR lze poměrně přesně vyčíslit. Zcela jasnou položkou je soudní poplatek za rozvod ve výši 2000 korun. Další individuální výdajovou položkou je odměna advokáta, pokud využijete jeho služeb.

Cena se v těchto případech pohybuje za sepsání kvalitního návrhu na rozvod v rozmezí od 1500 korun do 3000 korun podle náročnosti úkonu a prestiži advokáta. Obecně platí, že mediálně známý advokát či advokát s bohatou a úspěšnou praxi je dražší, než advokát mladší či advokát s menšími zkušenostmi.

Pokud budete chtít být advokátem zastoupeni i u soudu, vyjde vás zastoupení u jednoho stání na částku přibližně od 2000 až 3000 korun. Vzhledem k formálnosti řízení o rozvodu však tento výdaj není nutný a doporučujeme ho především v náročnějších a komplikovanějších případech.

Je také třeba rozlišovat, zda jde o pouhý rozvod, nebo je třeba řešit i další související situace, například svěření nezletilých dětí do péče, či vypořádání resp. rozdělení majetku nabytého v době manželství. V takových případech pak je samozřejmě situace složitější a může být i nákladově dražší.

miz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Rozvod s cizincem je nejvýhodnější v České republice

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci