Co by v zimě nemělo chybět v domácí lékárničce

23.11.2012 00:00   |   Zdraví a krása
Chlad a časté přecházení z přetopených místností ven, změny teplot. To jsou nejčastější příčiny nachlazení, chřipky a dalších viróz, které během zimy postihnou téměř každého. Většinu nemocí provází i nepříjemnost – kašel.

proti kašli

Abychom nestrávili zimní dny v posteli, je důležité začít včas s léčbou. Předejde se tak zhoršování nemoci a jejích příznaků, které organismus zbytečně vyčerpávají.

Jak předcházet nepříjemnému kašli?

  • Obohaťte svou stravu o ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C.
  • Zvyšte příjem tekutin.
  • Oblékejte se s ohledem na změny počasí.
  • Nezapomínejte na pokrývku hlavy.
  • Často si myjte ruce. Zabráníte tím šíření infekce.
  • Posilujte svou imunitu pravidelným cvičením a pohybem na čerstvém vzduchu.

Může vás zajímat

Než přijdou antibiotika, zkuste bylinky
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Proti kašli nám účinně pomáhá příroda

Už při prvních příznacích lze sáhnout po přírodních prostředcích. Pomoci může dostatek vitamínů i rostlinné přípravky, tzv. fytofarmaka.

Citróny

Citróny jsou jedním z bohatých zdrojů vitamínu C, který posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím.

Obsahují také kyselinu jablečnou, octovou a mravenčí, které dohromady posilují účinnost tohoto vitamínu. Mají antiseptický účinek.

Máta

Máta peprná, která kromě dalších látek obsahuje především mentol, může být dalším pomocníkem při léčbě viróz.

Inhalování spařených listů byliny pomáhá při zánětu hrtanu nebo průdušek, zahlenění a rýmě.

Med

Dalším důležitým pomocníkem v boji s virózami je med. Dodává našemu tělu snadno zpracovatelné cukry. Je zdrojem celé řady vitamínů, například A, C, E, nebo minerálů jako je vápník, draslík či hořčík.

Dokáže zničit bakterie a zabraňuje jejich šíření. Proto patří k osvědčeným prostředkům při léčbě nachlazení a dalších chorob. Má také preventivní účinky a posiluje imunitu.

Zázvor

Při léčbě respiračních nemocí by se nemělo zapomínat ani na zázvor. Je typický svou ostřejší a pálivější chutí.

Tato rostlina z jihovýchodní Asie má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Při nachlazení, chřipce a rýmě pomáhá rozpouštět hleny.

Bylinné přípravky

Už naši předkové znali účinky přírodních látek a bylin, hojně je využívali při léčbě nejrůznějších onemocnění. Dříve se jednalo o běžnou formu léčby, která však na čas upadla v zapomnění. V posledních letech se fytofarmaka, tedy léčivé přípravky vyrobené z rostlin, opět vrací do popředí zájmu pacientů i lékařů.

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) se fytofarmaka používají 3-4x častěji než klasická medicína. Slouží při prevenci nebo léčbě celé řady zdravotních potíží, například trávicích, kožních nebo respiračních. Řada z vás si jistě pamatuje klasický jitrocelový sirup na již zmiňovaný kašel.

Do této skupiny patří i rostlinný sirup Stodal. Jako jeden z mála přípravků na českém trhu pomáhá s léčbou kašle, který se může u nemocného měnit, a to i v průběhu jediného dne. Oobsahuje extrakty z rosnatky, vítodu, vonodřevu, ale i hlavěnky, posedu, koniklece a dalších rostlin.

Stodal je určen pro dospělé a děti od dvou let. Neobsahuje chemická barviva, umělá sladidla ani lepek a můžete jej používat současně s jinými léky. Především rodiče ocení jeho chuť, která usnadňuje dětem užívání.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Co by v zimě nemělo chybět v domácí lékárničce

lékárnička

25.11.2013   |   12:36   |   od: Mišák
Tak u mě určitě nesmí chybět sprej do nosu.

Jitrocelový sirup

25.11.2012   |   16:06   |   od: Milena
Jak bych si ho nepamatovala :o) Ještě moje babička jitrocelový sirup doteď připravuje. Ale bydlí ve Švýcarsku, takže si ho už neužívám tak často, jako když jsem byla malá a jezdila k ní na prázdniny. Vždycky krásně voněl.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 25. 11. 2013 12:36
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci