Sukničkáři – Jiří Menzel točí nový film

30.6.2012 00:00   |   TV a FILM
Filmový a divadelní režisér Jiří Menzel začal natáčet nový film Sukničkáři. Po úspěchu snímku Obsluhoval jsem anglického krále (2006), který získal čtyři České lvy, cenu kritiků na Berlinale a další mezinárodní ocenění, přichází teď s příběhem, jež divákům odhalí místy až nelichotivé zákulisí světa opery.

sukničkáři

Film Sukničkáři je o lásce, o zklamání z opery i o vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem, typickým pro filmy Jiřího Menzela (na titulním snímku je s ním česko-francouzská herečka Emma Smetana).

Námět, scénář, režie

V průběhu více než dvouměsíčního natáčecího maratónu navštíví filmový štáb českého oscarového režiséra atraktivní lokality po celých Čechách. Premiéra filmu, jehož je tentokrát Menzel zároveň autorem námětu i scénáře je naplánována na květen příštího roku.


Jiří Menzel s herci filmu Sukničkáři.

„Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů a nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy. A k tomu ještě ze svých hrdel vydávají podivné a hodně hlasité zvuky, aby překřičeli ten rámus z orchestřiště,“ glosuje operu Jiří Menzel a dodává:

„Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“


Režisér a scénárista na zkoušce s Jaromírem Šofrem a Janem Menšíkem.

Avšak opera není jen stylizovaná hra, kterou vidí diváci na scéně. Operu tvoří lidé, obyčejní smrtelníci s běžnými starostmi a nešvary, kterým život přináší vážné i komické situace.

Opera jsou profesionální zpěváci často zatížení dlouholetým drilem, ale také nadšenci, kteří dělají operu pro lásku k hudbě a z kterých čiší bezprostřední radost ze zpívání. Opera je také Don Giovanni, potrestaný prostopášník, který má i v dnešním světě spoustu následovníků.

Film propojený s hudbou

Hlavními postavami filmu jsou operní režisér Vítek, učitelka Markétka a operní zpěvák Jakub, které představují Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. V dalších rolích se objeví například Jiřina Jirásková jako matka Markétky, Ivana Chýlková jako Markétčina dcera, dále Emma Smetana a Václav Kopta.

Může vás zajímat

Ze Sukničkářů jsou Donšajni – říká Jiří Menzel
Jak zjistit vytrvalost, myšlení a energii?
Taťána Kuchařová se vrhne ze surfování do filmu

Specifikem snímku je výrazné propojení s hudebním světem. Jiří Menzel mu podřídil i obsazení rolí operních pěvců, do kterých angažoval profesionální zpěváky.

Diváci se mohou těšit na filmovou premiéru řady osobností z českých operních scén, jakými jsou například sopranistky Anna Klamo-Janotová, držitelka ceny Thálie za rok 2011, a Lucie Juránková nebo kontratenor Jan Mikušek.


Jiří Menzel s kameramanem Jaromírem Šofrem.

Hvězdný štáb

Na novém snímku se podílejí režisérovi stálí spolupracovníci, z nichž mnozí patří mezi přední osobnosti české kinematografie. Za kameru se postaví Menzelův dvorní kameraman Jaromír Šofr, hudbu k filmu složil uznávaný skladatel Aleš Březina a střihu se ujme Jiří Brožek, držitel osmi Českých lvů.

Dále se na filmu podílejí filmový architekt Milan Býček, výtvarník Jaroslav Milfajt, kostymérka Sylva Hanáková-Zimulová, maskérka Jiřina Pahlerová a zvukař Radim Hladík jr.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: Sukničkáři – Jiří Menzel točí nový film

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci