Ze Sukničkářů jsou Donšajni – říká Jiří Menzel

23.1.2013 00:00   |   TV a FILM
Oscarový režisér Jiří Menzel se rozhodl vrátit k pracovnímu názvu svého nového filmu. Namísto Sukničkářů tak v květnu do kin dorazí Donšajni.

Donšajni, Menzel

„Oba názvy jsou takřka synonymem. Jen jsem měl pocit, že pod názvem Sukničkáři by lidé hledali více vulgarity, než ten film obsahuje,“ vysvětluje změnu Jiří Menzel. „Donšajn – to je takový sukničkář s grácií.“

Film Donšajni odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy.


Emma Smetana (vlevo), Libuše Šafránková (v hlavní roli učitelky Markétky) a Ivana Chýlková, její filmová dcera Adélka

"Ptají se mě, jestli to bude komedie. Jak to mám ale vědět? Možná to bude smutné a možná takové, že to bude lidem k smíchu", komentuje svůj film Jiří Menzel. Režisér je poprvé za svou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková.

Může vás zajímat

Sukničkáři – Jiří Menzel točí nový film
Jak zjistit vytrvalost, myšlení a energii?
Taťána Kuchařová se vrhne ze surfování do filmu

Poslední role Jiřiny Jiráskové

Hlavní postavy operního režiséra Vítka, světově uznávaného zpěváka Jakuba a učitelky Markétky ztvární Jan Hartl, Martin Huba a Libuše Šafránková (na titulním snímku). Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana a Eva Josefíková a další.

V Donšajnech si také svou poslední filmovou roli zahrála Jiřina Jirásková, která vytvořila roli Markétčiny matky – je to vlídná dáma z domova pro seniory.


Jiří Menzel s Jiřinou Jiráskovou během natáčení na pražských Olšanech

Donšajn je počeštěnou variantou španělského Dona Juana a italského Dona Giovanniho. Muže, jehož příběh byl v minulosti zpracován mnohokrát. Legenda o nenapravitelném svůdníkovi se ústně šíří již od čtrnáctého století, poprvé ji sepsal v roce 1630 Tirso de Molina.

Nejvíce jej však proslavil Wolfgang Amadeus Mozart, když v roce 1787 uvedl v pražském Stavovském divadle světovou premiéru opery Don Giovanni.

Film na hudební základ

V prostředí operního souboru na malém městě, který se rozhodne inscenovat Dona Giovanniho, se také odehrává děj nové komedie Jiřího Menzela Donšajni.

Film se natáčel v loňském roce, klíčové scény vznikaly v Divadle Oskara Nedbala v Táboře, ale se také v Mělníku, v Barokním divadle v Českém Krumlově či v klášteře v Plasích.


Dvě hlavní mužské postavy Donšajnů – Jan Hartl (režisér Vítek) a Martin Huba (Jakub), operní pěvec v důchodu, ale donchuán každým coulem.

Režisér momentálně dokončil se střihačem Jiřím Brožkem střih filmu. V běhu jsou další postprodukční práce.

Realizace filmu byla velmi náročná. Většina scén se točila na již připravený hudební základ. Kromě režisérových hereckých stálic se v klíčových rolích představí také hvězdy operního nebe Anna Klamo-Janotová, Jiří Hájek, Lucie Juránková či Jan Hnyk. Pro ně šlo o první setkání s filmem.


Jiří Hájek, Jan Mikušek a sopranistka Anna Klamo.

„Před filmem Donšajni jsem měl pauzu šest let. Já se do natáčení moc nehrnu. Až na základě iniciativy a velkorysosti producenta Adriana Sarbu mi bylo umožněno sestavit si tým kolegů, kteří pro film připravili opravdu dobré zázemí. Mám chuť vrhnout se do nějakého dalšího projektu co nejdříve. Jen najít dobrý námět,” říká Jiří Menzel.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Ze Sukničkářů jsou Donšajni – říká Jiří Menzel

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci