Za dveřmi je Konfident, drama z doby nedávno minulé

15.6.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Thriller Konfident nabízí vzrušující a napínavý příběh střetu jedince s dobře organizovanou státní policejní mocí.

Konfident

Koprodukční česko-slovensko-polský film inspirovaný skutečností vychází z autentických archivních materiálů Ústavu pamäti národa v Bratislavě a do kin přichází začátkem prázdnin. Předobraz hrdiny Adama byl radioamatér, který se dostal do centra pozornosti Státní bezpečnost (StB). Ve filmu hrají Jiří Mádl, Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Jan Budař, Arnošt Goldflam a další.

Smlouva s ďáblem

Hrdina filmu Adam (Jiří Mádl) pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž někdejší západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu 1968. Aniž si to tehdy sám uvědomí, právě tam začíná jeho dramatický příběh...

Video
Trailer k filmu Konfident

Aby zachránil svou lásku Evu (Michaela Majerníková) proti represím StB, podepíše „smlouvu s ďáblem“. Stane se profesionálním agentem, jehož prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. Brzy ale zjistí, že i on je sledován. Když se pokouší najít odpověď na otázku proč, vrací ho pátrání do doby, kdy se stal na vojně svědkem vražedného rozkazu.

Jak sebrat odvahu?

Jeho tehdejší velitelé jsou dnes mocnými muži a Adamovo svědectví by bylo velmi nepohodlné. Dokáže Adam přežívat v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? S rostoucími pochybnostmi sílí i jeho touha z toho temného labyrintu uniknout. Útěk však znamená být vždy o krok před nepřítelem. Bude na to mít odvahu?


Ondřej Vetchý jako velitel Dravec

Adam se sice nedobrovolně, ale přesto rozhodne pod nátlakem vstoupit do StB. Jak se Jirka Mádl vcítil do doby, ve které se příběh odehrává? „Nejlíp tu dobu opravdu vystihuje výraz „doba temna“. Měl jsem pocit, že to lidi muselo hnát do extrémů, někteří se vzájemně odcizovali a někoho to muselo naopak strašně sblížit. Jinak sám vnímám minulý režim jako něco, z čeho se musíme poučit, a naši, ať chceme nebo nechceme, režimem pokřivenou náturu napravit. Zlo plodí zlo a o tom taky náš film je,“ míní Mádl.

Na osudech Adama je možno pochopit, jak se na počátku slušný člověk zaplete do soukolí zla. Stačí malý ústupek, mravní kompromis, osobní zájem (zde na počátku touha pomoci milované bytosti), a cesta do mefistofelovských pekel je otevřena…


Arnošt Goldflam hraje ve filmu roli spisovatele/kopaničáře Arnošta

Příběh klade otázky

„Dobrý příběh klade otázky. Ten, který scénárista Ľubomír Slivka přinesl z Ústavu pamäti národa, psal, jak se říká, život sám. Natáčeli jsme například na bývalém sídlišti ruských okupantů uprostřed rozsáhlého vojenského území na Lešti. V letech 68 až 89 tam žilo okolo pěti tisíc vojáků i s rodinami. Prý tajně prodávali Slovákům benzin a potraviny, aby měli za co pít,“ říká režisér Juraj Nvota.

„Točili jsme také v táboře Vojna u Příbrami, kde zas pět tisíc našich politických vězňů žilo za dvojitým ostnatým plotem na jednom kilometru čtverečním a v nelidských podmínkách těžilo uran pro Rusy. Tam jsme se divili všichni. Jak je možné, že něco takového mohlo existovat?“

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Za dveřmi je Konfident, drama z doby nedávno minulé

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci