Ženy přitahují stydlíni, široký úsměv odrazuje

16.2.2013 02:00   |   Sex a vztahy
Muži, kteří chtějí vypadat svůdně a upoutat ženu, by se neměli přespříliš smát. Pro jejich záměr bude výhodnější vypadat zamyšleně anebo i trochu stydlivě.

sex a vztahy

Avšak naopak – pro ženy – zmíněné pravidlo neplatí, tvrdí kanadští vědci ve studii, kterou publikovali v odborném časopise Emotion, vydávaném Americkou psychologickou asociací (APA).

Štěstím zářící muž prý ženu sexuálně nepřitahuje tak, jako muž s výrazem hrdosti nebo viny za přiznanou chybu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když jsme zamilovaní, je nám mnohem lépe
Láska s přidanou hodnotou
Inspirace při výběru partnera? Pohádky!

Kanadští odborníci předkládali účastníkům svého výzkumu fotografie příslušníků opačného pohlaví a požádali je, aby snímky komentovali z hlediska sexuální přitažlivosti dotyčných.

Mužský omyl

"Smějící se muži ženy nepřitahovali. A to do té míry, že jsme došli k závěru, že muži se mýlí, domnívají-li se, že na ženu sexuálně zapůsobí širokým úsměvem," řekla šéfka týmu dr. Jessica L. Tracy (na snímku vpravo) z Univerzity Britské Kolumbie v kanadském Vancouveru.

V opačném směru je tomu ovšem právě naopak. "Usmívající se ženy jsou pro muže velmi atraktivní. Úsměv muži u žen hodnotí jako vůbec nejpřitažlivější výraz," tvrdí doktorka Tracy.

Důvod tohoto zjištění není odborníkům přesně jasný. Nevylučují, že široký úsměv je u muže chápán jako zženštilý anebo také jako projev zoufalé touhy po sexu.

V každém případě výsledek studie potvrzuje známou skutečnost o tom, že totiž ženy jsou náchylné projevovat náklonnost padouchům.

Gesta studu lákají

"Ženy přitahují muži typu jakým byl třeba James Dean nebo představitel upíra Edwarda Cullena ze ságy Stmívání. Tedy muži, kteří nejsou dokonalí, kteří si toho jsou vědomi a kterým to není jedno," vysvětluje dr. Jessica Tracy.

Sympatie vzbuzuje poněkud sklíčený výraz. Rovněž muže na ženách přitahuje výraz nebo gesto studu.

Vědci upozorňují, že výsledek studie interpretuje pouze první reakci na výraz protějšku a že to zdaleka neznamená, že se muži mají vyhýbat úsměvům i v pokročilejším stadiu vztahu.

"Když lidé budují dlouhodobý vztah, jde tu již o mnohem víc než jen o sexuální přitažlivost. Velmi záleží na tom, jak moc příjemný je protějšek. Není to tedy tak, že bychom snad tvrdili, že by se muži neměli snažit být také hodnými hochy," říká dr. Jessica Tracy.

hud

Přečtěte si také

Diskuse: Ženy přitahují stydlíni, široký úsměv odrazuje

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci