Velikonoce herců? Děti, nářez, kočičky i orangutan

3.4.2012 00:00   |   Společnost
Už za pár dní máme Velikonoce. Určitě se na ně pečlivě připravujete, pečete, uklízíte a barvíte vajíčka. A hlavně se s dětmi na svátky těšíte.

velikonoce, Kostková, Rybová

Přečtěte si, co mají v plánu hvězdy seriálu Cesty domů.

Linda Rybová: Velikonoce na vesnici

Velikonoce budeme trávit u nás doma na vesnici. A slavíme je jak v křesťanském, tak v pohanském duchu. Děti vnímají, že jsou svátkem zmrtvýchvstání, ale barvíme i vajíčka a chodí k nám koledníci z vesnice.

Vajíčka barvím s Rozárkou a Josefínkou, holky se pak schovávají a Franta je řeže hlava nehlava. Jsou mu teprve čtyři, tak zatím koleduje jen doma a nechodí po vesnici. Výzdobu máme rádi spíš přírodní, většinou jen vrbu a kočičky, žádné kýčovité ozdoby ze supermarketů.

Tereza Kostková: Beránci a orangutan

V rámci dobročinné akce jsem prodávala spolu s dalšími známými osobnostmi velikonoční beránky. Výtěžek je určený dětem s onkologickými onemocněními. A v zoologické zahradě v Ústí nad Labem jsem pokřtila mládě orangutana bornejského. Samička dostala jméno Cantik, které pochází z indonéštiny a čte se ‚čanty‘. V překladu znamená Pěkná.

Velikonoce jako takové miluju, mám je spojené s jarem a sluníčkem, už mám doma výzdobu a zasadila jsem si osení. Ale v naší rodině se nedrží zvyk barvit vajíčka. Toník má sice pomlázku a zná velikonoční příběh o zmrtvýchvstání, ale koledovat asi nepůjde. Když byl malinký, jezdívali jsme na Velikonoce do Rožnova pod Radhoštěm, kde jsme si je pokaždé moc užili, ale v Praze to nějak není ono, nějak mi sem ty velikonoční tradice nepasují.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Štědré Velikonoce projdou i naší kuchyní
Velikonoční tsoureki
Vytvořte si svůj pestrý truhlík či květináč

Jiří Adamec: Syn vyrazí na holky

S Daníkem jsem chodil koledovat od jeho tří let. Teď už je mu šest a letos půjde poprvé beze mě. Domluvil se s kamarádem Míšou, který už chodí do první třídy, tak se chystají za holkama seřezat je pomlázkou a těší se taky na vajíčka i na čokoládu.

Jasmínce jsou teprve tři roky, doufám, že má ještě pár let čas, než k nám vtrhnou nějací zbojníci s pomlázkami. S barvením vajíček jsem u nás doma pomáhal zatím já, ale letos poprvé se na ně těší Daník. Má totiž období, kdy chce se vším v kuchyni pomáhat a baví ho i vařit, takže myslím, že barvení vajíček si nenechá ujít.

Pavel Soukup: Raději mám Vánoce

Já jako Pražák jsem nikdy Velikonoce moc neslavil a tím, že jsou pohyblivý svátek, ani pořádně nevím, kdy jsou,“ přiznává kapitán Vejnar, tedy Pavel Soukup. „Raději mám Vánoce. Když ale jedeme na Velikonoce na chalupu, tak nejmladší dcera Pamelka samozřejmě chodí na koledu.

Protože moje žena Isabela ráda a dobře vaří, obarví pokaždé i vajíčka. Takže jich pak doma máme spoustu, že už je ani nechce nikdo jíst. Jinak nemám moc rád mrskání pomlázkou a polévání vodou. Velikonoce beru hlavně jako předzvěst krásného a teplého jara, na které se pokaždé po zimě těším.

Veronika Jeníková: V divadle nebo na horách

Ráda trávím Velikonoce na horách, letos jsou ale pozdě, tak nám to nevyšlo. Často se mi taky stává, že během nich stejně jako o Vánocích hraju. Což mi ale vůbec nevadí. Pokud jsem v Praze, mám ráda, když je na Velikonoce teplo a svítí sluníčko. Koupím si osení, petrklíče, obarvím pár vajíček a udělám si jarní náladu.

Pokaždé peču velikonoční nádivku, v níž musí být něco zeleného. Každý rok do ní dávám nějakou novou ingredienci.

Petra Horváthová: Vzpomínka na nářez

Jako dítě jsem samozřejmě chodila koledovat a koledníci pak chodili i k nám. A protože náš panelák měli až poslední na řadě, většinou k nám dorazili už dost opilí a pořádně mě seřezali.

Myslím, že poslední dobou se v Čechách smysl velikonočních svátků tak nějak vytrácí. Kdybych si je chtěla prožít pěkně tradičně, odjela bych někam na Moravu. Což se mi ale letos nepodaří, protože o víkendu natáčím. Takže je oslavím prací a doufám, že mě v pondělí aspoň někdo vyšlehá.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Velikonoce herců? Děti, nářez, kočičky i orangutan

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci