Maminky, zkontrolujte si kojenecké láhve!

25.12.2011 00:00   |   Děti
Na dva nebezpečné výrobky pro děti upozorňuje hlavní hygienik České republiky MUDr. Michael Vít, Ph.D. Mohou totiž ohrozit zdraví těch nejmenších – dětí do tří let, jsou proto zakázané.

nebezpečné lahve

V prvním případě jde o kojeneckou láhev SUAVINEX BASIC BOTTLE 150 ml, která pochází od španělského výrobce a distribuuje ji česká Baby Group z Holešova. Jedná se o kojeneckou láhev z průsvitného plastu (polykarbonátu) s průhledným víčkem, bílou přírubou a silikonovým dudlíkem.

Na láhvi je vyznačen materiál (sedmička v trojúhelníku a zkratka PC – tedy polykarbonát), v zadní části láhve je vodoznak (odměrka) a nápis Suavinex ®. Láhev je dekorována květinovými vzory v kombinaci modré, šedé a bílé barvy. Uvnitř láhve je vložen příbalový leták. Na dně láhve je přilepena etiketa s uvedením čárového kódu a dalšími údaji.

Při výrobě této láhve byl v rozporu s nařízením Evropské unie použit bisfenol A (BPA). Některé účinky (biochemické změny v mozku, účinky ovlivňující imunitu a zvýšená náchylnost k nádorům prsu) související s BPA by mohly být významné z toxikologického hlediska. Proto se nesmí při výrobě polykarbonátových kojeneckých lahví používat ani prodávat.

Může vás zajímat

JSOU ŠÁTKY NA NOŠENÍ DĚTÍ DOBRÉ?
Průzkumy ukázaly, že miminko nošené v šátku
velmi dobře prospívá

Ze stejných důvodů hlavní hygienik varuje před další kojeneckou lahví – Easy Feed Kojenecká láhev normální dírka (zn. chicco,0m+, Bibe Fácil, 250 ml), jejíž výrobce pochází z Itálie a v ČR výrobek distribuuje pražská firma PICCOLLO.

Jde o kojeneckou láhev z průsvitného plastu (polykarbonátu) s víčkem z průhledného plastu a kaučukovou savičkou. Na dně láhve je vylisováno označení materiálu (sedmička v trojúhelníku a zkratka PC – tedy polykarbonát) a označení země původu (Made in Italy). V zadní části láhve je vodoznak (odměrka).

Láhev je dekorována růžovými kačenkami a nápisem „chicco“. Výrobek je balen do kartonové skládačky s vyobrazením kojenecké láhve, nápisem „chicco“, určením věku dítěte (0m+), uvedením objemu láhve (250 ml; 9 oz), názvem výrobku Bibe Fácil a dalšími texty v italštině. Na zadní straně skládačky je uveden český název výrobku a pokyny k používání.

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Maminky, zkontrolujte si kojenecké láhve!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci