Pražská Moja dospěla, čeká na ni stříbrný Niky

27.11.2011 00:00   |   Zvířata
Poslední listopadový víkend už návštěvníci Zoo Praha marně v gorilí rodince hledali Moju. Připravovala se na dalekou cestu.

Moja do Španělska

Domovem první gorily nížinné, která se narodila v Česku, se stane španělský přírodní park Cabárceno. Nachází se v severošpanělské Kantábrii při pobřeží Biskajského zálivu, asi 15 kilometrů od přístavu Santander, administrativního centra provincie.

Přírodní park otevřeli v roce 1989 na 750 hektarech krasové krajiny na místě někdejšího povrchového dolu na železnou rudu. Zvířata tu žijí napůl svobodně - tedy volně, ale rozděleny tak, aby mezi nimi nedocházelo k útokům, který by je ohrozil na životě.

Video
Gorily v Cabárcenu

Byl to svátek

Pražská gorilka dostane v nové rodině šanci přispět k záchraně svého druhu. Moja se narodila 13. prosince 2004 samici Kijivu, kterou Zoo Praha získala z Austrálie a samce Richarda pocházejícího z Anglie.


Moja jako miminko

„Rozmnožení goril v pražské zoo bylo pro mě obrovskou událostí,“ vzpomíná Marek Ždánský, bývalý ošetřovatel Moji. „Příchodem mláďat se změnil život gorilí skupiny. Zatímco dříve v podstatě posedávaly a čekaly na jídlo, tak s mláďaty se změnil jejich denní režim. Musely se vyrovnat s výkyvy nálad březí samice, hravostí rozdováděného mláděte a jeho neplech.“

Přesun sedmileté Moji vidí Marek jako potřebný krok. „Určitě je pro mnohé smutnou událostí, ale musíme to vnímat tak, že ve volné přírodě by Moja od skupiny také odešla, aby se stala součástí nové tlupy. Bude pro mě obrovskou radostí a vyznamenáním, pokud se bude Moje v nové zahradě, kterou Zoo Praha s pečlivostí vybrala, líbit a podaří se jí odchovat mláďata.“

Niky už čeká

Nyní Moja dosáhla dospělosti a musí se odloučit od stávající rodiny, aby nedošlo k příbuzenské plemenitbě. Ve Španělsku čeká na Moju v rozlehlém výběhu stříbrohřbetý pětadvacetiletý samec Niky spolu s třicetiletou samicí Nadiou a pětiletou samičkou Chelewou.


Samec Niky

Její španělský „nápadník“, 25letý Niky, je díky africkému původu mimořádně geneticky cenný.

U goril vládne přísný řád

Ve volné přírodě žijí gorily nížinné ve smíšených skupinách o 5 až 15 členech, kde panuje přísná hierarchie. Skupina se skládá ze zralého vedoucího samce, dospívajícího samce, několika samic a mláďat. Mezi členy tlupy panují silné sociální vazby.

Gorilí samice pohlavně dospívají okolo 7 roku a samci mezi 9 a 10 rokem. Gorila přivádí na svět po 251 až 296 dnech zpravidla jedno mládě, o které se stará do věku 3 let. Ve skupině platí polygamní páření. Samec se osamostatňuje a odpojuje mezi 10 až 15 rokem (záleží na vedoucím samci), kdy je dostatečně silný a má potenciál založit vlastní skupinu. I samice mohou emigrovat ze skupiny z důvodu nežádoucího příbuzenského páření. V zajetí se samci odpojují od skupiny dříve než v přírodě z důvodu umístění v zoo.


Moja nevěsta

Kriticky ohrožený druh

Gorila nížinná se řadí mezi kriticky ohrožený druh. V průběhu tří generací došlo ke snížení počtu goril nížinných o více než 80 %. Poslední odhady hovoří o počtu 95 000 jedinců. Za tento tristní stav může především člověk. Jeho „systematické“ ohrožení spočívá v budování dopravní infrastruktury kvůli těžbě dřeva a ničení deštného lesa a lov. Další hrozbou jsou pak nemoci (zejména Ebola) a měnící se klima.

Může vás zajímat

Gorila Kijivu je pyšná na své třetí mládě
Šimpanzi nesouhlasí jako lidé – vrtí hlavou
Čtyři bílí plyšáci potěšili svět

Gorily obývají tropický les či hory v tropické Africe. Tlupy žijí na území o rozloze přibližně 20 km2 a za potravou ujdou denně maximálně několik stovek metrů. Během dne často odpočívají. Pro tuto příležitost si budují hnízda na zemi nebo ve větvích těsně nad zemí. Gorily jsou nekonfliktní a neagresivní zvířata, která útočí v případě bezprostředního ohrožení.

Samci tohoto největšího lidoopa dorůstají výšky až 200 cm a dosahují hmotnosti až 200 kg. V zajetí může váha dosáhnout z důvodu dostupnosti potravy a nízké pohybové aktivity až dvojnásobku. V zajetí se gorily dožívají i přes 50 let.

oz, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Zoo Praha, Parque de la Naturaleza de Cabárceno

Přečtěte si také


Diskuse: Pražská Moja dospěla, čeká na ni stříbrný Niky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci