Gorila Kijivu je pyšná na své třetí mládě

1.5.2010 03:00   |   Zvířata
Pyšná máma Kijivu ze skupiny goril nížinných v pražské ZOO se už chlubí veřejnosti svým třetím mládětem. Zatím se ale neví, zda jde o samečka či samičku.

mladě gorily

Gorilí mládě se stejně jako dětské novorozeně neumí samostatně pohybovat, takže je závislé na matce a většinu času tráví s ní. Kijivu už svého potomka na chvíli půjčila i další gorile ze skupiny Shindě, což je podle odborníků krátce po porodu překvapivé.

Bude to Nne nebo Pongo?

Ihned po narození gorilího mláděte se všichni začali ptát, jak se bude jmenovat. „Doposud jsme mláďata (Moja a Tatu, pozn. red.) pojmenovávali svahilskými číslovkami,“ konstatuje Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha. „Podle této tradice by mládě mělo dostat jméno Nne, a proto jsme se rozhodli oslovit veřejnost, aby nám navrhla alternativy.“ Podle jiného návrhu by se mládě mohlo jmenovat Pongo na památku gorilího samce, který v zahradě uhynul při povodních.

Kijivu s mládětem
Kijivu s mládětem

Pohlaví mláděte zatím není potvrzené. „Na základě fotografií se řada lidí, včetně našich kolegů, domnívá, že jde o samečka. Ale chceme provést i testy DNA," uzavírá Miroslav Bobek.

Malá gorila se teď živí pouze mateřským mlékem. Po několika týdnech by se měla začít zajímat i o potravu dospělých, ale nebude ji přijímat. Ve věku několika měsíců pak začne zkoušet pevnou stravu. Dorůstající mládě obvykle matka odstaví od mléka zhruba po třech letech, někdy i později.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Foto: ZOO Praha

Přečtěte si také


Diskuse: Gorila Kijivu je pyšná na své třetí mládě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci