Čtyři bílí plyšáci potěšili svět

24.4.2011 00:00   |   Zvířata
Jsou to prostě miláčci – z koťat kočkovitých šelem se vždycky všichni rozplývají. A rozplývají se určitě dvakrát tolik, jde-li o takovou výjimečnost jako teď o velikonočním týdnu v Bělehradě. Narodila se tam čtyři mláďata bílého lva.

bílí lvi

Hned je třeba rozehnat obavy – maminka Máša se o lvíčata vzorně stará! To s radostí potvrzuje jejich dlouholetá obětavá ošetřovatelka Nadežda Radović, která z rodinky nespustí oči doslova čtyřiadvacet hodin denně. Takto ji znají i diváci populární přírodovědné televizní stanice Animal Planet.

Nadežda Radović si jen pozdychne, když začne vyjmenovávat, co všechny čeká, až bílé šelmičky pustí do výběhu, kde je uvidí nedočkaví návštěvníci. Už nyní je jisté, že tři lví kluci a jedna holčina budou za největší hvězdy. A to je veřejnost mohla spatřit zatím jen na několika fotografiích či na krátkém videu americké agentury Associated Press, kde lvíčci všem předvedli, jak hezky spí a zase jen spí.

Bělehradský list Večernje novosti prozradil, že v zoologické zahradě měli značné obavy, aby matka novorozená koťata neodvrhla. Jak vysvětlil ředitel zoo Vuk Bojović, do pavilónu bílých lvů proto přemístili "běžně hnědou" lvici i s jejími čtrnáctidenními lvíčaty.

Ukázalo se, že příklady táhnou rovněž u lvů v péči o potomstvo. Novopečená maminka Máša nezůstala pozadu a svá čtyři koťata už pravidelně kojí, což v zajetí vždycky běžné nebývá.


Lvíčata, co se v Bělehradě narodila o velikonočním týdnu, většinu času prospí.

Přesto je zoo v prognózách opatrná. Ze zkušenosti raději hovoří o tom, že prvních šest měsíců je život krásných bílých plyšáků značně riskantní. A to i přesto, jak k tomu připomíná portál SerbianCafe, že bělehradská zoologická zahrada v posledních pěti letech úspěšně odchovala čtrnáct těchto bílých lvů.

Kde se berou?

Zoologové řadí bílé lvy do jihoafrického poddruhu lva jihoafrického. Žije jich už velmi málo – kolem dvou set – a jsou skutečně výjimeční v porovnání například se vzácnými bílými tygry.

Ve volné přírodě je lze spatřit v jihoafrické přírodní rezervaci Timbavati v západním výběžku hojně navštěvovaného Krugerova národního parku. Jsou rovněž chováni v některých zoologických zahradách. Třeba ozdobou bratislavské zoo je nádherný šestiletý bílý lev Haldir, kterého získali už jako mládě z uznávané zoologické zahrady ve východofrancouzském Beauval.


Nádherný bílý lev Haldir je ozdobou zoo v Bratislavě.

Přesto, že jsou lvi bílí, tak o albíny nejde. Mají totiž – stejně jako ostatní hnědě zbarvení lvi – pigmentované oči, chodidla i tlamu. Ani jejich kůže není výhradně růžová, pouze srst je bez pigmentu.

Bílou barvu má na svědomí genetická mutace s chybějícími pigmenty, které u nemutovaných lvů naopak zajišťují známé zbarvení v hnědých odstínech. K tomu je nutné přičíst i to, že jednotliví lvi s touto vzácnou bílou mutací byli v zajetí dlouhodobě šlechtěni, až postupem času vznikla celá skupina a vytvořila pak již klasickou smečku.

Kteří psi trpí nejvíc?

Toužíte po psím kamarádovi? Zjistěte si,
jaká plemena trpí nejčastěji nějakým
dědičným zatížením. Vyhnete se
starostem i průvanu v peněžence.

Bílá jim nevadí

O další osud bílých lvů měli zoologové obavy právě kvůli jejich zbarvení, které je v přírodě velmi dobře vidět. Případná kořist má tedy značně usnadněnou pozici.

Volně žijící bílí lvi v Timbavati ale tyto pochybnosti nepotvrzují a s lovem problémy nemají. Mimo jiné i proto, že většina zvířat, jimiž se lvi živí, neumí detailně rozeznat barvy – není tudíž pravděpodobné, že by vnímala výrazný rozdíl mezi bílou a "běžným" lvím zbarvením v některém z odstínů hnědé.


Koťata "běžně hnědého" lva a lva bílého.

Vědci ovšem řeší genetický problém. Aby lvům zůstalo bílé zbarvení, je nutné křížit blízce příbuzné jedince. To pochopitelně vede k dědičnému zatížení, mohou vznikat nevhodné mutace, zhoršovat se vrozené vady a celkově může taková populace degenerovat.

Nyní proto odborníci usilují o koordinaci chovu bílých lvů. Zároveň se snaží obohatit jejich jihoafrickou populaci novými přírůstky ze zoologických zahrad.

Zastíní Heidi?

Bílá lví čtyřčata z bělehradské zoologické zahrady mají teď samozřejmě obrovskou publicitu, a nejen doma. Jejich první krůčky zaznamanávají všechna přední média. V tomto ohledu si zoo mne ruce – jde každopádně o možnost, jak přilákat více návštěvníků.


Pyšná lvice Máša se svými plyšáčky v bělehradské zoologické zahradě.

Podobně, i když v menším měřítku, je tomu nyní v Ostravě. Na dvě malá slůňata v tamní zoologické zahradě se lidé jen hrnou, i když v prvních týdnech ošetřovatelé zatím mláďata nehodlají pustit do běžného výběhu. Nicméně, pouze od narození prvního ze slůňat již návštěvnost stoupla o padesát procent.

O tom, co znamená popularita, by mohla "vyprávět" šilhavá vačice Heidi z lipské zoologické zahrady. V popularitě zaujala místo po největším oblíbenci, medvídku Knutovi, který před měsícem zemřel na postupující zánět mozku.

Heidi se stala rovněž internetovou hvězdou. Má několik svých stránek na Facebooku a na té německé už teď získala víc jak tři sta tisíc fanoušků. Můžete se podívat i na její stránku v angličtině nebo ve slovenštině. Heidi má své přiznivce zkrátka všude.

bri

Přečtěte si také


Diskuse: Čtyři bílí plyšáci potěšili svět

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci