I ženy mají své dny, kdy jim cosi chybí

19.10.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – S listopadem vtrhnou do českých kin Ivana Chýlková, Vojta Kotek a další v novém filmu režisérky Alice Nellis s názvem Perfect Days: I ženy mají své dny.

Perfect days, I ženy mají své dny

„Nechápu, jak mi za rok může být pětačtyřicet, když pořád ještě nevím, čím chci být, až vyrostu.“ Existenciální otázku hlavní hrdinky přetavila režisérka Alice Nellis (sama si napsala scénář podle divadelní hry Lizy Lochhead) v originální komedii, jejíž hlavní hrdinka nestihla dospět.

Co chybí úspěšné čtyřicítce?

Celý příběh začíná čtyřiačtyřicátými narozeninami Eriky (Ivana Chýlková), která sice nedostane největší kytici, jakou si dovede představit, zato ale pěkné přáníčko od své bývalé švagrové (Zuzana Bydžovská), trapný vzkaz v rozhlasovém pořadu od bývalého manžela (Bob Klepl), krém na vrásky od homosexuálního kamaráda Richarda (Ondřej Sokol) a dárkový striptýz od své nevyzpytatelné matky (Zuzana Kronerová).

Video
Trailer k filmu Perfect Days: I ženy mají své dny

Přáníčko si doma vystaví, při vzkazu se dojatě rozpláče a dárkového striptéra jí okamžitě přebere Richard. Tak tedy vypadá úspěšný život Eriky Oskarové, hvězdy televizního pořadu “Před a po”. Přitom Erika má skoro všechno – vlastní pořad, vyhlášený kadeřnický salón, velký byt s terasou a svobodu. Ale s každým přibývajícím rokem víc a víc touží po tom jediném, co nemá – a to je dítě.

Erika tedy nastolí plán “Dítě” a pustí se do něj se stejnou vervou, se kterou budovala jak svůj podnik, tak své vlastní já. Jenže některé věci se nalinkovat nedají, například mladičký barman Adam (Vojta Kotek).

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep
S polibkem ohně. Tipy na romantickou večeři
Vyzkoušejte pikantní indické tandoori recepty
Kardamon pro vášeň i pohodu

„I když jsem točila hru, kterou jsem léta znala, spousta věcí mě překvapilo a spousta nápadů – hereckých, výtvarných i hudebních – přineslo do filmu něco, co jsem si u svého psacího stolu vymyslet nemohla,“ říká režisérka.

A oproti zpracování v Divadle Na zábradlí se režisérka rozhodla pro kompletní změnu hereckého obsazení, v němž zbyla jen Zuzana Bydžovská. V divadle hrála roli, kterou ve filmu převzala Ivana Chýlková.

"Ivana je výborná herečka a krásná žena. Má nadhled a humor, který je pro tu postavu potřeba – ten nejde zahrát, tu ironii je potřeba v sobě prostě mít,“ dodává Alice Nellis.

Film není divadlo

Sama Ivana Chýlková charakterizuje svoji postavu jako ženu, které se takzvaně všechno daří: „Ale přece jen jí schází něco, čeho se rozhodne stůj co stůj dosáhnout poměrně nestandardním řešením. A jak to bývá, připletou se do toho zcela nečekané okolnosti.“

„Alice Nellis určitě nějakou představu měla, ale protože je to velmi nadaný, citlivý a kreativní člověk, tak také vycházela z toho, jak jednotliví herci na daný text a na sebe navzájem reagují a to spolu se svou představou dávala dohromady,“ říká herečka Ivana Chýlková ke spolupráci s režisérkou.

„Film není divadlo. Divadlo je přece jen jiná disciplína – například víc věcí je tam nutné říct, naopak ve filmu je můžete třeba jen ukázat ...“

Na bedničky nedošlo

Vzhledem k výškovému rozdílu mezi Ivanou Chýlkovou a Vojtou Kotkem se prý musely jejich společné scény „speciálně“ připravovat.

„Příště. až budu s Ivankou něco točit, chci být přítomen už u obhlídek. Budu dbát na to, aby se vybírala především svahovitá lokace a mohl jsem stát v kopci,“ podotýká žertem Vojtěch Kotek.

„Na bedničky naštěstí nedošlo. Také díky Ivaně, která se umí krásně podlamovat, přiopírat a přirozeně krčit. Je v tom nepřekonatelná. Koneckonců, má doma dobrý ´trenažér´...“ rýpl si filmový barman Adam (Vojta Kotek).

Prostor? Když se režisérka styděla

Ivana Chýlková narazila na hereckou improvizaci. A jak to vidí režisérka?

„Některé lokace byly opravdu velmi maličké, prostoru nebylo mnoho pro nic. A také Liz Lochhead je natolik dobrá dramatička, že zase tolik improvizace není k oživení její práce třeba,“ říká Alice Nellis a zároveň přiznává:

„Ale například při striptýzových scénách jsem Vojtovi Kotkovi a Ivaně Chýlkové dala prostor zcela neomezený. Protože jsem se v podstatě dost styděla. A je tu také jedna scéna Ondřeje Sokola v koupelně – tam jsem ho prostě jen poslala.“

Perfect Days: I ženy mají své dny vyjde začátkem března příštího roku také na DVD a na Blu-ray.

boh
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: I ženy mají své dny, kdy jim cosi chybí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci