Drama i fraška, neboli Rodina je základ státu

4.10.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Když vám hoří půda pod nohama, není nad rodinný výlet… Touto myšlenkou hlavního hrdiny by se dal uvést film scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka, Rodina je základ státu.

Rodina je základ státu

Od poloviny října začne rodinné drama a současně road-movie reflektující dění v dnešní společnosti putovat po českých kinech. V hlavních rolích se můžeme těšit na Igora Chmelu a Evu Vrbkovou, kteří ve filmu ztvárnili manželskou dvojici – ústřední nositele děje.

Z učitele na top manažera

Ve vedlejších a epizodních rolích se představí například Simona Babčáková, Marek Taclík, Jan Budař, Martin Finger nebo Jiří Vyorálek. Autorkou hudby a textu úvodní písně nazvané Smiluje a spoluautorkou filmové hudby je Lenka Dusilová. Nevšední role připadla akusticky obdařené skulptuře Krištofa Kintery, která se objevuje v jedné ze scén a byla vytvořena speciálně pro tento snímek.

Video

Libor (Igor Chmela), bývalý učitel dějepisu, který dosáhl vysokého manažerského postu ve významném finančním ústavu, si řadu let spokojeně žije společně se svou rodinou v luxusní vile na okraji Prahy. Bezstarostný život ale netrvá věčně a na povrch začnou vyplouvat machinace s penězi klientů týkající se celého vedení banky.

A jedeme z kopce

Libor se následně ocitá pod dohledem policejních vyšetřovatelů, kteří mu začnou tvrdě šlapat na paty. Snaží se uniknout před hrozícím vězením a oddálit osvětlení celé situace své nic netušící manželce (Eva Vrbková). Rozhodne se tak pro netradiční útěk, kdy pod záminkou společné dovolené odveze celou rodinu na jižní Moravu.

Postavě Libora Pokorného jsem propůjčil své tělo výměnou za jeho duši, říká Libor Chmel. „Potkal jsem ho ve chvíli, kdy zakopl, a zrovna začal prudce klesat držkou k zemi. Když jsem si uvědomil, že na té držce má můj obličej, začalo mi ho být i trochu líto. Pomáhal jsem mu oddálit ten okamžik, kdy dopadne. Snažil jsem se mu prodloužit ten kousek rodinného štěstíčka…. Jsem rád, že já jsem zůstal na svobodě.“

O útěku nebo o vztazích?

Prchání před spravedlností se stane cestou plnou hledání ztracených vztahů nejen mezi „uprchlíky“, ale také s jejich spolužáky z vysoké školy (Jiří Vyorálek, Simona Babčáková), které náhodou potkávají a kteří žijí své „obyčejné“ životy v okresním městě. Po krátké době ale policie odhaluje další souvislosti včetně místa, kde se rodina nachází, což odstartuje skutečné rodinné drama a stále se zrychlující cestu – útěku před spravedlností i pod povrch vztahů v rodině.

„Chtěl jsem napsat satiru na české maloměšťáctví a »rodinnou pohodu« à la slavné Ecce homo Homolka, ale přimotala se mi do toho během roku psaní globální finanční krize a debaty o odpovědnosti manažerů za stav světa a je z toho skutečné rodinné drama,“ nastiňuje cenami ověnčený scenárista a režisér Robert Sedláček (Pravidla lži, Muži v říji, Největší z Čechů).

Drama s prvky frašky

„Rodinná komedie se začala pomalu měnit v drama s prvky frašky. Taková kronika dneška v dramatickém podání,“ popisuje hlavní scenárista a režisér.

JMÉNA A ČÍSLA

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Filmoví diváci se mohou těšit na promyšlenou dějovou linii s gradujícím dramatickým nábojem, přičemž žánrově se Sedláček do jisté míry vrací ke svému hranému debutu, psychologickým Pravidlům lži. Film se natáčel na různých místech v okolí Prahy – především v Pyšelích a Černošicích – a na jihu Moravy – například v prostředí poutního Velehradu.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Drama i fraška, neboli Rodina je základ státu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci