O dětské žárlivosti: Objevil se vetřelec!

20.1.2012 00:30   |   Děti
Dítě si většinou velmi přeje mít sourozence. Dokonce se na něj ohromně těší. Ale když se pak miminko ocitne doma a stane se středem pozornosti celé rodiny i známých, může dojít ke zvratu.

děti, žárlivost

Ze staršího dítěte se stane nesnesitelný žárlivec. Jak mu můžeme pomoci? Žárlivost na mladšího sourozence se dá pochopit. Malému miminku je třeba věnovat velkou péči, a tak se snadno může v dětské hlavičce zrodit představa, že je to na úkor lásky k němu.

Může si dokonce myslet, že je v rodině navíc, může být nešťastné a někdy dokonce až agresivní vůči „tomu mrňavému ubrečenému vetřelci“.

Je třeba vše vysvětlit

Dítě by mělo být už dopředu na miminko připravené. Měli bychom mu vyprávět o tom, jakou péči potřeboval on, když byl tak malinký. Správně pochopit by mělo i změny, které v rodinném životě příchodem dalšího člena nastanou.

Může vás zajímat

Sourozenci: Parťáci, nebo rivalové?
Zná vaše dítě rodinné rituály?
Nejlepší věkový rozdíl sourozenců je...

Rovnou bychom ho měli upozornit na to, že to zpočátku nebude lehké, že na něj zbude méně času a s malým sourozencem si mnoho legrace neužije. Ale když chvíli počká, bude mít pak prima kamaráda.

Neočekávejme nadšení

Nevnucujme však dítěti představu, že mu pořizujete bratříčka a sestřičku, s kterým si bude hrát a ze kterého bude nadšený. Dítě potom bývá zklamané, cítí se podvedené a navíc se u něj může objevit pocit, že velkou část viny na tom nese i on. „Vždyť rodiče jsou z toho malého tvorečka tak nadšení, proč se tedy mě nezamlouvá?"

Připravme se i na to, že budou přicházet příbuzní a známí a nám i miminku přinesou dárky. Přichystejme si nějakou drobnost i pro prvorozené dítě, poprosit můžeme také návštěvy, aby něco donesly i jemu. Dítě tak bude mít také pocit určitého svátku a výlučnosti.

Buďme pozorní k jeho chování

Někdy se může stát, že po příchodu miminka se u staršího sourozence objeví různé poruchy - nechutenství, pomočování, vzdor. Nezapomínejme ho proto často chválit, když něco zvládne. Dopřejme mu výhody, které vyplývají z jeho věkového náskoku: možnost dívat se třeba na televizi, jít později spát. Všímejte si jeho potřeb a snažme si každý den najít čas jen pro něj. Žárlivost na sourozence mu rozhodně nevyčítejte.

Žárlivost je přirozený pocit a potřebuje se nějak projevit. Mluvme o ní. Je to dobrá příležitost, kdy můžeme dítě ujistit, že se na našem vztahu k němu nic nezměnilo a že ho máme pořád rádi. Malé děti totiž často nedokážou pochopit, že jsme schopni dát stejnou lásku jemu i sourozenci.

Odpovědnost, která dítěti nepřísluší

S novými povinnostmi, jako hlídat a chránit mladšího sourozence, je dobré začínat postupně a nenásilně. Nenakládejme na své dítě odpovědnost, která mu nepřísluší, jen proto, že je starší. Prvorozené děti nemají pro své druhorozené sourozence hrát roli rodičů.

Žárlivost není výsadou pouze prvorozených dětí. I benjamínci mohou žárlit na své starší sourozence, protože chtějí dělat úplně stejné věci jako oni. Chce to velkou trpělivost. Nemá smysl tuto emoci u dětí zcela potlačovat. Vyplatí se přistupovat k dětem individuálně, podle jejich potřeb a schopností. Každé dítě je osobnost a vyžaduje možná zcela odlišné věci, než jeho bratr či sestra.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: O dětské žárlivosti: Objevil se vetřelec!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci