Jak se připravit na tlusté Vánoce?

12.12.2017 00:00   |   Hubnutí
Jen málokdo o vánočních svátcích nepřibere ani deko a skutečně jen někteří je dokáží rychle shodit hned v lednu. Sladké sváteční lenošení nás určitě potrestá v průměru třemi kilogramy navíc...

hubnout, vánoce

Co kdybychom letos předešli událostem a shodili ta tři kila už před Vánoci?

Tady jsou doporučení od známého nutričního specialisty Ing. Petra Havlíčka z televizního pořadu Jste to, co jíte. Společně s MUDr. Kateřinou Cajthamlovou v něm několik let radili, jak nejlépe zhubnout.

Kromě toho, že vydal již dvě knihy o zdravém stravování, dlouhodobě pracuje jako odborný konzultant v oblasti výživy. Mezi jeho klienty se řadily například tuzemské sportovní osobnosti jako Kateřina Neumannová, Tomáš Dvořák nebo Roman Šebrle.

Přínášíme jeho základní rady:

Co můžete sníst?

Denní příjem kalorií samozřejmě závisí na tom, jak se pohybujeme a jaká je naše váha i na tom, jakou máme práci. Obvykle platí, že:
  • žena by měla mít ideální příjem 2000 kcal/ 8370 kJ
  • muž by měl mít ideální příjem 2500 kcal/ 10 460 kJ

Pokud se však žena rozhodne hubnout, měla by přijímat od 1400 kcal/ 5860 kJ do 1800 kcal/ 7530 kJ.

Jak by měl vypadat váš den?

• Snídaně:

Vycházejte z toho, jakou chuť po ránu cítíte. Lehčí, nasládlou variantou jsou cereálie. Těžší variantou je pak pečivo, šunka, sýr.

Nejlepší je, když při brzkém vstávání zvolíte sladkou snídani, o víkendu těžší. Snídaně by měla tvořit 20 – 25 procent denního příjmu.

• Dopolední svačina:

Vhodný je pro dopoledne jogurt, anebo müsli tyčinka. Je žádoucí, abyste dopolední svačinu pokud možno nevynechávali!

• Oběd:

K obědu rozhodně není ideální zeleninový salát, ve kterém chybějí sacharidy. Po něm totiž následuje hlad a večer pak ještě zvýšená konzumace.

Oběd by měl být největším jídlem dne, měl by tvořit 30 procent denního příjmu. Například grilovaným steakem s přílohou a zeleninovým salátem určitě vůbec nic nezkazíte.

• Odpolední svačina:

Odpolední svačina je rovněž důležitá. Jste-li na sladké, můžete si dát jogurt s cereáliemi a ovoce, pokud nikoliv – tak zvolte celozrnné pečivo se zeleninou.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Máte hlad? Možná to není pravda!
Překotné hubnutí přináší víc škody, než užitku
Už se ví, proč při dietách hřešíme

• Večeře:

Večeře by se měla podobat obědu, ovšem oproti němu by měla být menší.

Z větší části by večeře měla být tvořena bílkovinami a z menší části sacharidy. Doporučuje se například salát s libovým masem nebo tofu s pečivem, těstoviny, rýže a podobně.

zp

Přečtěte si také


Diskuse: Jak se připravit na tlusté Vánoce?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci