Devět ekologických triků, jak se ochladit

5.8.2010 00:00   |   Styl
V létě je teplo, jenomže když je několik dní za sebou, kolabujeme. A v teplotách přes třicítku už vyhledáváváme chladírny. Víte, jak bojovat s vedrem?

klobouk

Vypínejte spotřebiče

Televize, notebook nebo počítač jsou i v klidovém stavu požírači nejen energie, ale vyzařují zbytečně teplo. Proto, pokud je právě nepoužíváte, vypínejte je úplně, nestačí je pouze uvést do „spánku“. Navíc vás na konci měsíce nebude čekat tak vysoká faktura jako obvykle.

Neustále doplňujte tekutiny

Noste sebou pořád lahev vody. Není to frajeřina. Opravdu musíte být permanentně hydratováni. Je výborné doma tu a tam položit kbelík nebo lavor s vodou. Odpařující se voda zvlhčuje vzduch a navíc si do ní můžete také ponořit nohy při sledování televize.

Nenechávejte nic svítit

Vypněte všechna světla ve vašem bytě. Je častým hříchem, že v mnoha domácnostech i ve dne svítí žárovky úplně zbytečně. Ty jsou také velkým zdrojem tepla. Ostatně jen auta mají povinnost svítit ve dne.

Neotevírejte okna do slunce

Zásadně neotevírejte okna na té straně bytu nebo domu, kam svítí slunce. Po fasádě stoupá horký vzduch, který si jen zbytečně navětráte do místnosti. Vyvětrat se musí brzo ráno, potom až večer, po západu slunce.

Může vás zajímat

Pošlete dál nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy
Zhubněte chronologicky – po francouzsku

Používejte speciální fólie

Ochraňte okna proti slunečnímu záření. Nechte si nalepit na skla protisluneční fólii, dovedou odrazit 75 procent UV záření. A tak leckdy nemusíte doma nebo v autě používat ani klimatizaci. Velmi účinné jsou předokenní (venkovní) žaluzie.

Svěřte se rostlinám

Rostliny a stromy se díky svým listům stávají v létě tím nejlepším poskytovatelem stínu a čističkou vzduchu. Proto je dobré mít doma v každém pokoji zelené rostliny.

Oblékejte se přírodně

Do horka jsou nejlepší lehké přírodní tkaniny, jako je čistá bavlna a len. Také barvy rozhodují, kolik tepla se k vám dostane. Světlejší barvy jsou samozřejmě vhodnější.

Raději vějíř než ventilátor

Elektrický ventilátor spolyká zbytečně moc energie. Používejte raději vějíř, kterým se můžete elegantně ovívat. Navíc budete působit sexy!

Slunečník je zase in

V dobách Alfonse Muchy se procházely dámy po korze v kloboucích a se slunečníky. Proč by se zase po letech nemohly uplatnit? V tomto létě by se jich prodaly tisíce…

zu

Přečtěte si také


Diskuse: Devět ekologických triků, jak se ochladit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci