Partner zvolil alkohol jako náplast

15.7.2010 02:00   |   Sex a vztahy
Období prázdnin je spojeno s odpočinkem a zábavou. K tomu patří také posezení s přáteli a konzumování alkoholických nápojů, statisticky u nás hlavně piva. 

chlap s pivem

V Čechách se chodí na pivo a nejeden konzument za večer urazí mnoho kousků.To patří k místnímu koloritu. Pivo je u nás tradičně levné.Vyrábí naše pivovary kromě piva také naše alkoholiky?

V začarovaném kruhu

Jana si už nevěděla rady. Už několik měsíců žila v začarovaném kruhu. Se svým mužem Tomášem, kterého si vzala před rokem, zažívala opravdu těžké chvilky. Ten před pár měsíci přišel o práci a místo toho, aby si hledal nějaké zaměstnání, dával přednost tomu, že býval čím dál častěji z domu. Vracel se pozdě večer, většinou opilý, i když jí tvrdil, že sháněl práci.

Hvězdy vědí, kdy na dovolenou
Počkejte do 26. července

V takovém stavu se hádali a Tomáš se úplně proměnil. Janě nadával a ponižoval ji. Tvrdil, že mu je mnohem lépe s kamarády v hospodě, než s ní. Nakonec začal v podnapilém stavu častěji a častěji dělat žárlivé scény, i když zcela neopodstatněné.

Když vystřízlivěl sliboval, že se vše změní a byl zase tím starým dobrým Tomášem, kterého Jana milovala. Chtěla manželovi věřit, říkala si, že je to jenom takové období. Jenže situace se stále opakovala.

Úniková situace

„Je to naprosto typická situace pro únik a následnou závislost.. Problém není v alkoholu samotném, ale v tom, jak se s ním zachází,“ reaguje na náš příběh psycholog PhDr. Michal Matoušek a dodává:

„Tam, kde se kamarádi domluví a třeba i pravidelně se scházejí ´na pivo´ a mají to jako součást svého jinak plného života, není v tom nic zásadně patologického. Naopak. Vždycky se říkalo, že pro vesnici je důležitý kostel a hospoda. Tam se lidé scházejí, tam se ´to podstatné´ děje.“

Co naopak patologické je, když někdo zvolí alkohol jako náplast, jako vyplnění nějakého prázdného prostoru v sobě. „Ten může vzniknout po ztrátě vztahu či zaměstnání. Je to forma úniku před situací, které člověk nečelí, “ popisuje vznik závislosti PhDr. Michal Matoušek.

Co dělat se závislým

„Je známo, že závislý na jakékoliv látce si v první fázi svou závislost nepřizná. Potíže a problémy mají jeho blízcí. Proto je důležité, aby partneři či rodiče věděli, že žádné sliby či dočasný návrat k starému způsobu fungování věc nezmění,“ říká psycholog.

Existují u nás programy nejen pro léčbu závislosti, ale i pro partery a rodiče závislých. Ti totiž musí čelit řadě situací, které jsou opravdu náročné. Platí ale, že pokud se závislý opravdu nerozhodl, že bude se svou závislostí něco dělat, protože se mu hroutí život pod rukama, nedá se s tím nic dělat.

Nedat na kolotoč slibů!

„Proces může urychlit to, že blízcí zaujmou jasná stanoviska. A hlavně si připustí to, že jejich partner má problém, se kterým musí něco udělat. Nenechat se dále vtahovat do kolotoče slibů,“ vysvětluje PhDr. Michal Matoušek.

Za závislost tedy nemohou látky, a v případě piva dokonce velmi zdravé. Za závislost může člověk. Ostatně, vystihla to například kapela Chinaski ve skladbě 1.signální: „Jaký si to uděláš, takový to máš“. To platí vždy a všude.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Partner zvolil alkohol jako náplast

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci