Víte, jak hravě poznáte sílu muže?

17.6.2010 02:00   |   Styl
Víte, jak hned poznáte, kdo svalovec a kdo drobek? Podle hlasu! Většině z nás podle nové studie stačí k dobrému odhadu i krátká nahrávka.

svalovec

Ačkoliv svou sílu každým otevřením úst prozrazují obě pohlaví, vědci totiž zjistili, že mužské hlasy se posuzují snáze.  Překvapivě přitom nejde o hloubku hlasu. Zda je muž svalnatý, nebo sušinka prozradí faktor, který odborníci zatím sice neumějí přesně definovat, ale každý z nás ho podvědomě zná.

Otázka přirozeného výběru

„Muži a ženy jsou stejně přesní v odhadu síly na základě hlasu," říká vedoucí studie Dr. Aaron Sell z University of California. Tato schopnost se u mužů nejspíš vyvinula proto, aby se vyhnuli zápasům, které by prohráli. Ženám zase mohla pomoci vybrat si zdatného partnera.

Co vy na to?

Pohlreich?
Babica?
Rettigová?

Američtí vědci shromáždili nahrávky hlasu a tělesné míry více než 360 lidí z celého světa. Pak požádali přes dvě stě amerických studentů, aby na číselné škále posoudili fyzickou sílu nositele či nositelky hlasu. Podle listu Daily Mail se ukázalo, že zvláště mužských hlasů byly odhady překvapivě přesné.

Podle Dr. Sella je z evolučního hlediska pochopitelné, že lidé umějí lépe předvídat svalnatost mužů než žen, protože "většina fyzické agrese přichází ze strany mužského pohlaví".

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Víte, jak hravě poznáte sílu muže?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci