Pohlreich, Babica nebo Rettigová?

30.5.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pořád se hádají, jestli Pohlreich z Primy nebo Babica z Novy... Tak ať nám dají pár receptů od Rettigové a je klid, uzavřela sousedka rázně diskusi o článku v časopise. A vlastně proč ne? Takže teď si můžete pošmáknout.

Pohlreich, Babica nebo Rettigová?

Polívka se svítkem žemlovým pro 6 i 8 osob

Vezmi dvě celé vejce a dva žloutky do hrnéčka, zakloktej je, dej trochu květu, trochu zelené petružele, trochu soli a jednu ustrouhanou žemličku do toho, pak trochu dobré sladké smetany, vymaž rendlíček máslem, posyp strouhanou žemličkou, nech svítek upect, pak vychladnout, pokrájej na kousky, nalej na něj hovězí polívky, nech trochu povařit, pak polívku s drobet jíštičkou zapraž, dej květu a nes ji na tabuli.

Špaňhelské ptáčky

Vezmi libru vepřového masa, drobně ho usekej, dej ho na mísu, vraz do něj dvě celé vejce a půl koflíčka sladké smetany, strouhané žemličky dej tolik k tomu, co jest potřebí, aby se to dobře pohromadě drželo; dej k tomu citronové kůry, nové koření, hřebíček a dobře to osol. Nech zelnou hlávku napolovic uvařit, rozeber lístky a zaobal do těch lístků, co se do každého vejde, té sekaniny, obvaž pěkně nitkou, aby se to nerozdělalo, nech to v rozpáleném másle vysmažit, pak nitky odvaž, narovnej to do nějakého kastrolku, polej sladkou smetanou, nech v troubě vypect a pak dej to buď tak s kastrolkem, nebo na míse na stůl.

Kmínem sypané rohlíčky k pivu

Vezmi 4 žejdlíky pěkné mouky, pokrájej do ní 4 loty nového másla, vezmi dva velké žejdlíky vlažné smetany a tři lžíce hustých kvasnic, zadělej těsto: dej do něj z půl citronu drobně pokrájenou kůru, půl lotu tlučeného cukru a trochu tlučeného zázvoru, nech trochu zkynout, nebo jestli naspěch, tak zrovna osol a na posypaný vál vezmi, dělej buď rohlíčky, neb houstičky, dej na namazaný papír na plech, pomaž vejcetem, posyp solí a kmínem a nech hezky dozlatova upect.

Hnědé mandlové koláčky

Ustrouhej čtvrt libry sladkých mandlí i se šlupkama, utří čtvrt libry čerstvého másla, dej do něj čtvrt libry tlučeného cukru a dva žloutky, tří to čtvrt hodiny, dej pak ty strouhané mandle a z půl citronu drobně pokrájenou kůru, půl lotu skořice, čtvrt lotu hřebíčku, též drobně utlučené a prosáté, k tomu, konečně čtvrt libry pěkné mouky do toho zamíchej, tak aby se to dohromady asi půl hodiny míchalo, posyp vál moukou, rozválej na dvě stébla tlustě, vypíchej formičkou asi jako tvrdý tolar velké koláčky, klaď je na voskem pomazaný plech, pomaž je studenou vodou a posyp je hodně cukrovou krupicí a nech je zvolna upect; jsou chutné a ouhledně vyhlížejí.

Tak co, jak vám všechny ty dobroty chutnaly? Nebo si zase počkáte na svoje oblíbence? Dejte vědět, díky!

boh
Zdroj: Magdalena Dobromila Rettigová – Domácí kuchařka

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Pohlreich, Babica nebo Rettigová?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci