Nejvyšší čas na studentskou brigádu

26.5.2010 00:00   |   Děti
Jít v létě na brigádu je pro studenty nejen vhodnou příležitostí si přivydělat nějakou tu korunu. Má to také velký význam psychologický a výchovný.

sklízí mrkev

Jen je třeba nějakou najít, vybrat tu správnou a nenechat se přitom napálit. Pro hledání nastává ten nejlepší čas.

Nejprve je třeba vymezit si přesný čas, kdy by dítě mělo v létě pracovat. Mladšímu – 16-18 let postačí třeba dva týdny. Starší student už může brigádě věnovat i celý měsíc. Nikdy by se to ale s její délkou nemělo přehánět. Prázdniny jsou přece také od toho, aby se děti pobavily, odpočinuly si od školy a povinností, anebo zažily něco neobvyklého.

Spojit příjemné s užitečným

Právě pro ty, kteří chtějí zažít něco nevšedního se nabízejí brigády v zahraničí. Při práci poznají nové kamarády, jinou kulturu, jinou zemi a přiučí se cizí jazyk. Nabídek na různé druhy brigád v Anglii, Irsku, nebo na jihu Evropy je hodně. Při jejich sjednávání je však třeba být hodně obezřetný, aby brigádník nenaletěl.

sbírá rajčata 

Vždy je lepší obrátit se na spolehlivou a prověřenou firmu, která se nabídkou brigád do zahraničí zabývá pravidelně a může dát všechny potřebné právní záruky. Vyhnout bychom se měli rozhodně nabídkám – jedna paní povídala – o kterých vlastně nic nevíme.

Agentura nebo vlastní iniciativa?

Zprostředkovatelské agentury mohou studentům snadno zařídit dlouhodobější i nárazové brigády také doma. Stačí se u nich zaregistrovat a pak vše nechat na nich. Jenže samozřejmě to bude něco stát, protože agentura si ze mzdy strhne nějaké procento.

Lze však samozřejmě také hledat na vlastní pěst na internetu (zase raději u velkých firem jako například Jobs.cz, nebo Monster.cz), přes známé, popřípadě se zeptat přímo ve firmě, obchodě či hotelu i jinde, kde by nás brigáda zajímala.

Nebrat vše

I když se stále mluví o tom, že kvůli krizi je málo pracovních možností, brigád na léto se nabízí celkem dost. Od sběru jahod, třešní a meruněk, po práci na farmě u koní, administrativní práce, telemarketing, služby v recepci či v hypermarketech, ve skladech, na festivalech nebo v restauracích, v kuchyni...

penízeMůže vás zajímat

Děti musejí znát cenu peněz
Když jsou rodiče z dětí zoufalí
S ním se kamarádit nebudeš!

Důležité je však nepřeceňovat své síly – brigáda ve skladu nebo jako „bedňák“ pro stavení kulis koncertů kapel – bývá dost fyzicky namáhavá a chce to zdatné jedince. Naopak práce v recepci vyžaduje skutečnou ne pouze papírovou znalost cizích jazyků. Některé brigády zase vyžadují zdravotní průkaz.

Pozor na smlouvy!

Firma může s brigádníkem uzavřít tři druhy smluv:dohodu o pracovní činnosti, dohodu o provedení práce či klasickou pracovní smlouvu sjednanou na dobu určitou. Na základě dohody o pracovní činnosti může brigádník vykonávat práci maximálně v rozsahu poloviny pracovní doby. Dodržení této podmínky je posuzováno za celé období platnosti dohody. V jednom dni lze tedy pracovat déle, v jiném zase méně, ovšem za celé období nesmí pracovní doba v průměru překročit povolený rozsah.

Dohodu o provedení práce lze využít k vykonání práce pro zaměstnavatele, kterou nemohou zaměstnanci splnit v rámci běžného pracovního poměru a jejíž rozsah nepřesáhne 150 hodin ročně a lze uzavřít ústně či písemně.

kalkulačka

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti se výrazně liší v tom, že z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné ani na sociální, ani na zdravotní pojištění. To znamená, že nemá brigádník nárok na nemocenskou, ani se k takto odpracované době nepřihlíží při posouzení nároku na důchod. V případě dohody o pracovní činnosti se sociální i zdravotní pojištění odvádí, doba se započítává do nároku na důchod a pokud brigádník onemocní má nárok i na nemocenskou.

A co daně?

U dohody o provedení práce se příjem do pěti tisíc korun v kalendářním měsíci, kdy zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani, zdaňuje srážkovou daní ve výši 15 procent, pokud příjem překročí částku 5000 korun, činí daň 20 procent. Brigádník však může u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani. Na konci roku mu firma zaplacenou daň zúčtuje, započte daňové slevy a finanční úřad mu přiměřenou část daně vrátí.

Pro odvádění daní z dohody o pracovní činnosti platí stejná ustanovení jako u pracovníků zaměstnaných na pracovní smlouvu. Lze podepsat prohlášení k dani a při výpočtu daňové povinnosti je uplatněna sleva na dani. Navíc lze využít i slevu na dani za studium, ovšem je nutné zaměstnavateli předložit doklad o studiu.

Důležité je, že příjem z letní brigády neovlivní posuzování nároku na dávky státní sociální podpory, například přídavků na děti.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Nejvyšší čas na studentskou brigádu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci