Havárii i nemoc v cizině řešte v klidu

20.5.2010 00:00   |   Peníze - POJIŠTĚNÍ
První podmínkou úspěšného zvládnutí nepříjemných záležitostí v zahraničí je dobré a výhodné pojištění.

nemocnice v cizině

Ale stejně důležité je, abychom také byli dostatečně připraveni a přesně věděli, co všechno máme v takové chvíli dělat.

Když dojde k havárii

  • Ať už jste viníkem nebo poškozeným, vždy k dopravní nehodě zavolejte policii a napište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody. Policejní protokol ale podepište pouze tehdy, jestliže mu rozumíte a souhlasíte-li s jeho zněním, jinak do něho uveďte v češtině své vlastní vyjádření o nehodě.
  • Pokud jste v roli poškozeného a škoda bude hrazena z povinného ručení viníka, napište si jeho jméno, adresu a registrační značky vozidla a zjistěte si, u které pojišťovny je pojištěn. To zjistíte ze zelené karty, kterou je nezbytné si vzájemně předložit. Společně pak sepište záznam o dopravní nehodě. Nejlepší je, máte-li u sebe formulář tzv. evropský Záznam o dopravní nehodě.
  • Pokud byste nehodu zavinil vy, bezprostředně kontaktujte příslušnou národní Kancelář "povinného ručení" a dohodněte se s ní na dalším postupu. Po návratu z ciziny neprodleně informujte o nehodě svou pojišťovnu, která se postará jednak o proplacení škody poškozenému z vašeho povinného ručení, jednak o náhradu škody na vašem vozidle, máte-li uzavřené havarijní pojištění.

povinné ručeníMůže vás zajímat

Pojistit, či nepojistit ojetý vůz?
Kde mi nejlépe pojistí auto?
Rychlé a levné – pojištění přes internet

Když onemocníte

  • Samozřejmě ze všeho nejdřív vyhledejte lékaře. Prokažte se mu pojistkou nebo informační kartičkou, která je důkazem toho, že jste pojištěni. Počítejte však raději s tím, že lékař, zejména soukromý, bude za ošetření požadovat peníze v hotovosti (většinou do částky cca 150 EUR). Na zaplacený obnos si nechte vystavit účet, který po návratu přinesete do pojišťovny spolu s účty za léky v lékárnách.
  • Můžete také zavolat na kontaktní číslo uvedené v průvodní knížce k pojištění a na faxové číslo zdravotnického zařízení bude zaslána garance platby a potvrzení o platnosti pojištění. Bude-li nutná hospitalizace, pak se nemusíte vůbec o nic starat – nemocnice se sama spojí s asistenční službou nebo pojišťovnou. .
  • Neměli byste zapomenout ani na to, že máte povinnost pojišťovnu do 5 dnů informovat, že se vám něco přihodilo, ležíte v nemocnici, potřebujete zajistit převoz do republiky. Zavolejte asistenční službu, která je k dispozici non-stop, a to i v češtině.
  • Úvodní telefonát lze maximálně zkrátit tím, že si připravíte telefonní číslo pro zpětné zavolání. Asistenční služba vás bude v dohodnuté době kontaktovat. Účet za telefonát si uschovejte, na jeho základě vám pojišťovna hovor proplatí, pokud je toto plnění součásti sjednaného připojištění
  • Jestliže nehodu či úraz šetřila v zahraničí policie, nezapomeňte přidat policejní protokol, případně výpovědi svědků.

cestovní

A ještě poslední rada na cesty – zanechte doma pro jistotu kopii pojistné smlouvy.

A jak se nejrychleji pojistit?

Díky jednoduché kalkulačce na www.top-pojisteni.cz brzy zjistíte, která pojistka je pro vás nejvýhodnější. Pak už stačí jen pojistku on-line uzavřít. Takto se můžete pojistit během několika minut a pojištěni jste hned od 0:00 následujícího dne.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Havárii i nemoc v cizině řešte v klidu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci