Recept na jedničky? Naučit se a usnout!

27.4.2010 00:00   |   Styl
Jakmile se něco naučíte, nejlépe si to uchováte v paměti, když si pak půjdete na chvíli zdřímnout.

usnula s knihou

Tvrdí to alespoň lékaři z prestižní Harvard Medical School. Ti požádali dobrovolníky, aby se pokusili zapamatovat si rozvrh třírozměrného virtuálního bludiště. Lidé, kteří si pak mohli jít zdřímnout a o bludišti se jim zdálo, se v něm pak orientovali lépe než ostatní dobrovolníci.

Sny mohou poukazovat na to, že se nevědomé části mozku dále zabývají úkolem, kterým jsme se před usnutím věnovali. Dr. Robert Stickgold, vedoucí studie, se dokonce domnívá, že náš mozek ve snech dále na mnoha různých úrovních zpracovává přijaté informace. Pokud tedy opravdu chceme něco vyřešit, měli bychom si o tom nechat zdát.

Mozek ve spánku třídí informace

„Zdá se, že sny jsou symptomem toho, že se mozek snaží najít spojení pro nové paměťové stopy, aby byly v budoucnu lépe přístupné a tak i užitečnější," dodal podle BBC Dr. Robert Stickgold.

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT:

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Spoluautorka studie dr. Erin Wamsley je dokonce přesvědčena, že mozek ve spánku třídí nové informace co do důležitosti. „Každý den se setkáváme s ohromným množstvím nových zážitků a zkušeností. A zdá se, že ve snech se snažíme odpovědět si na otázku: Jak mohu tyto informace využít ve svém životě?," podotkla.

Korzo

Přečtěte si také


Diskuse: Recept na jedničky? Naučit se a usnout!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci