Co si myslíte o změnách ve výživném?

4.4.2010 00:00   |   Peníze
Změny výživného vás extrémně zajímají. Co je nového? K připraveným pravidlům, která by měla platit od května, běží veřejná diskuse – můžete se jí rovněž zúčastnit.

rozvod

Ministerstvo spravedlnosti ČR vyzývá k zaslání názoru na dokument, který veřejnosti představila ministryně Daniela Kovářová a o němž jsme již také informovali (najdete ZDE). Vaše náměty můžete do 20.dubna 2010 zaslat na adresu ministerstva spravedlnosti – alimenty@msp.justice.cz . Slibuje, že se jimi bude zabývat.

Průzkum dává za pravdu

Z průzkumu zadaného ministerstvem spravedlnosti, jehož cílem bylo zjistit názor veřejnosti na danou problematiku, vyplývá, že s existencí pravidel pro určování výše výživného souhlasí téměř sedmdesát procent respondentů.

Necelých čtyřicet procent z nich je přitom přesvědčeno, že by měl rodič, jenž nemá dítě ve své péči, platit 11 – 20 % ze svého platu, necelých třicet procent dotazovaných se přiklánělo k návrhu platit na dítě 21 – 30 % z platu.

KovářováKonečné slovo má soudce

„Dnes se nacházíme přibližně v půli cesty, kdy jsme vytvořili tabulky. Počítám s tím, že zhruba od května se budou moci začít využívat,“ uvedla Kovářová.

„Doporučující tabulka má orientační charakter, konečné rozhodnutí bude vždy v rukou soudce, který především zohlední prospěch dítěte. Předpokládám, že po roce pilotního testování budeme schopni vyhodnotit popřípadě zapracovat zkušenosti. Není vyloučeno, že hodnoty, které jsme nyní určili, budou ještě dále upravované,“ dodala ministryně.

Navrhovaná tabulka vypadá takto:

Věk dítěte Díl z platu připadající na výživné
  0 – 5 let   9 – 13 %
  6 – 9 let 11 – 15 %
10 – 14 let 14 – 18 %
15 – 17 let 17 – 21 %
18 a více let 20 – 24 %

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

boh, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Co si myslíte o změnách ve výživném?

Začnou se chlapi pást?

10.4.2010   |   10:59   |   od: kočka
Rozhodně nejsem proti tomu, aby se udělal v pravidlech o určování výživného pořádek. Ale jedna věc by mě vážně zajímala.
Většina chlapů nemá jedno dítě. Obyčejně jsou to dvě a v některých případech i tři (o čtyřech ani hovořit nebudu, protože to už jsme v záporných číslech).
Takže, pokud si průměrný chlap vydělá 15 000 Kč čistého, má dvě děcka nad 18 let a na obě mu přiřknou až 30%, tak bude platit 60% z platu - teď doufám, že se hovoří o čistém příjmu a nikoliv o hrubé mzdě, protože to by mu už při dvou dětech nezbylo nic. 40% z 15 000 Kč je přesně 6 000 Kč. Většinou po rozvodu nemá, kde bydlet - takže pronájem. A pronájem garsonky ve městě, kde většinou pracuje (pokud bude na vsi, platí sice méně, ale zase projezdí, ať už busem, vlakem nebo autem - zadarmo to není), vyjde tak na 5 000 až 6 000 Kč + energie. Evidentně topit, svítit a vařit už nebude. Nebude taky jíst?
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 10. 4. 2010 10:59
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci