Co na ples? Šaty podle malíře!

12.1.2010 00:00   |   Styl
Plesová sezóna nás zase staví před dilema: jít ve starých okoukaných šatech, anebo si letos pořídit něco nového? Pro inspiraci přinášíme nápady z dílny oděvní výtvarnice Jarmily Vondrákové.

móda, ples

Její technika zpracování látek je velmi osobitá. Proto jsou také každé šaty originálem.

Inspirace na obrazech

Vlastně ji nejvíc ovlivnila práce věhlasného španělského malíře a designéra Mariana Fortunyho, který je autorem nádherných, bohatě barevných a jemně plisovaných šatů. Ty jsou dnes velmi vyhledávaným artiklem na aukcích.

A k tomu Jarmila Vondráková přidala ruční barvení vrapovaného hedvábí jako svůj vynález. Nechala si tuto techniku patentovat a je tak zřejmě jedinou oděvní výtvarnicí, která ji využívá.

ilustracePLESOVÁ FOTOGALERIE

Oděvy Jarmily Vondrákové se nacházejí nejen v soukromých evropských sbírkách. Najdeme je rovněž v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu, v Moravské galerii v Brně nebo ve sbírce japonské celostátní televize NHK v Tokiu.

móda

Nicméně, šaty Jarmily Vondrákové nepatří mezi žádné „muzeální kousky“, ale naopak, jsou velmi nadčasové. Sama totiž vidí módu jako vlnu, které se můžeme – ale nemusíme – úplně přizpůsobit.

„Pokud jde o modní trendy, mám pocit, že v odívání je patrná obrovská rozmanitost. Já osobně si to vysvětluji jako určitou pobídku k vytváření vlastního osobitého stylu,“ vysvětluje oděvní výtvarnice. „Dokonce spatřuji návrat k různým, téměř zapomenutým textilním technikám.“

móda na ples

Nepodléhat módnímu diktátu

„Barevná škála večerních oděvů je rovněž více než rozmanitá: ohnivě červená, stříbřitě šedá, levandulově modrá,“ říká Jarmila Vondráková a dodává:

„Ostatně, trendy letošní plesové sezony lze vysledovat třeba z výkladních skříní luxusních pražských butiků v Pařížské ulici, ale i z ´lidovějších´ obchodů s cenově dostupnou konfekcí. Za sebe doporučuji příliš nepodléhat módnímu diktátu ´in´ a ´out´. Domnívám se, že elegance je věcí dobrého vkusu a stylu, což považuji za nadčasové hodnoty.“

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

SEX VE MĚSTĚ 2
vrací módu do 80. let

Nechte se tedy okouzlit modely Jarmily Vondrákové, které nesou stopu umění. Již na první pohled jsou lehoučké, dají se sbalit do miniaturní krabičky. A v každém případě, jejich dvojče na žádném plese nepotkáte!

Jarmila Vondráková absolvovala brněnskou Uměleckoprůmyslovou školu. Textilní a oděvní tvorbě se věnuje na třicet let. Je autorkou originální rukodělné techniky barvení a plisování textilií, kterou uplatňuje především na přírodním hedvábí i vlně a také na některých syntetických tkaninách.

zup

Přečtěte si také

Diskuse: Co na ples? Šaty podle malíře!

Maturitní ples

28.10.2017   |   19:43   |   od: Romana
Super rady, moc děkuji. Hned v půlce listopadu se chytáme na ples a já ještě nemám ani šaty ani boty, takže hledám nějakou inspiraci.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 10. 2017 19:43
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci