Duety: Sporťák Vojtěch Bernatský v cíli první

20.12.2009 00:00   |   TV a FILM
Rošťácký pohled, dolíčky ve tvářích, sebevědomé vystupování a takřka bezchybný zpěv. Tato kombinace zajistila sportovnímu moderátorovi Vojtěchu Bernatskému vítězství v pěvecké show Duety... když hvězdy zpívají.

Bernatský, Janů, Duety

Do finále postoupil se svojí pěveckou partnerkou Petrou Janů a jejich soupeři – Simona Postlerová a Petr Kolář – nebyli žádná ořezávátka. Vojtěch ovšem prokázal, že svůj hlas ovládá lépe než Simona, u níž jde sice o poměrně kvalitní zpěv, ale stále se značnou rozkolísaností intonace.

Ve finálovém večeru se porota rozvášnila a desítkami a devítkami vůbec nešetřila. To hlavní slovo ale měli diváci a ti rozhodli jasně – Vojtěch se stal jejich miláčkem. A podle mého názoru naprosto oprávněně. Předvedl řadu pěveckých poloh i technik, ukázal solidní rozsah a jeho hlas se s hlasem Petry Janů krásně pojil. To v případě Petra Koláře a Simony Postlerové příliš nefungovalo. Když zpívali na střídačku, tak po výrazném a ”plnotučném” hlasu Koláře nastoupilo nevýrazné kníkání a kontrast školeného a neškoleného hlasu byl mnohem větší než u Bernatského s Janů.

Pojďme si připomenout, co v závěrečném díle Duetů zaznělo.

Simona Postlerová a Petr Kolář: Hlupák váhá

Simona je spíše typ na balady nebo lehkou operetku, ale rockerka z ní opravdu Postlerová, Kolář, Duetyi přes všechnu její snahu nebude. Na to je potřeba průraznější hlas.

Za snahu nedávám příliš nízké hodnocení, ale jestli mě na této skladbě opravdu něco upoutalo, tak to bylo velmi zdařilé aranžmá, které ve mně dokonce probudilo myšlenku, jestli by nestálo za to natočit s Oldou Říhou písničky Katapultu v takto bohatém nástrojovém obsazení.

Průměr z hodnocení poroty: 9/10 – Moje hodnocení: 8/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů: Párkrát mlčet

Krásná muzikálová skladba, na níž Vojtěch už dříve prokázal, že umí slušně pracovat s dynamikou skladby. Že umí ztišit nebo naopak přidat, když si to Bernatský, Janů, Duetypíseň žádá.

Při této písni jsem úplně zapomněla na to, že sleduji výkon amatérského zpěváka. Když jsem si to uvědomila, vybavila jsem si obdobně skvělý a obdobně nečekaný pěvecký výkon herce Ewana McGregora v muzikálovém filmu Moulin Rouge.

Nemohu hodnotit jinak než maximálním počtem bodů.

Průměr z hodnocení poroty: 9.75/10 – Moje hodnocení: 10/10

Poučte se:

Jak být krásná podle Měsíce

Simona Postlerová a Petr Kolář: Can't Buy Me Love

Beatlesácká píseň v jazzové úpravě je oříšek, na kterém se zpěvák může postlerová, kolář, duetynepěkně vysekat. Zvlášť když není swing jeho parketou. To se v jednu chvíli vymstilo Simoně Postlerové, která se při svém sólovém partu předběhla o dvě doby.

Kapela ji naštěstí skvěle podržela a bylo to krátce před refrénem, takže se vykolejený vlak podařilo zase rychle nahodit zpět na koleje. Zbytek skladby už byl v pohodě, ale za tuto chybku musí nějaký bodík dolů.

Průměr z hodnocení poroty: 9.25/10 – Moje hodnocení: 8/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů: Sedmkrát

Přestože toto vystoupení Vojtěcha a Petry nebylo tak skvělé jako jejich další bernatský, janů, duetydva finálové duety, pořád to patřilo k tomu nadprůměrnému, co jsme v soutěži mohli slyšet. Petra se v této skladbě hodně rozjede a jakýkoli pěvecký partner by to měl vedle ní hodně složité.

Vojtěch to ustál naprosto se ctí a dovolil si se svým hlasem nejrůznější skopičinky, aniž by se dopustil nějakých intonačních hrůz. Další potvrzení toho, proč tento pár zaslouženě zvítězil.

Průměr z hodnocení poroty: 9.25/10 – Moje hodnocení: 9.5/10

Simona Postlerová a Petr Kolář: Chci zapomenout

Ze tří finálových skladeb se Simoně a Petrovi tato podařila nejvíce. Přesto tam postlerová, kolář, duetymá hnidopišská povaha našla nejednu mušku, za kterou nelze dát plný počet bodů. Problém Simony totiž je, že se občas snaží hlasově frajeřit – například různými ”hady” v závěrech písní, když kapela graduje.

Jenže dobrého hada odzpívá jen dobrý zpěvák. Od neškoleného hlasu to bude znít jako neúspěšný pokus na školní besídce. Do budoucna Simoně doporučuji se takovým prvkům ve zpěvu vyhnout a výsledek bude mnohem lepší. Rovné tóny jí totiž jdou a také více sluší.

Průměr z hodnocení poroty: 9.25/10 – Moje hodnocení: 9/10

Vojtěch Bernatský a Petra Janů: Jednou nebe zavolá

Nechci vypadat jako nekritická fanynka Vojty Bernatského, ale co naplat, on bernatský, janů, duetyprostě opravdu zpíval nejlépe.

A to dokonce i ve skladbě, kterou známe v podání jeho přímého soupeře Petra Koláře.

Opět se ukázalo, že vedle výrazného ”ječáku” Petry Janů Vojtěch nijak nezaniká a ve dvojhlasu se barvy jejich hlasů vhodně doplňují.

Průměr z hodnocení poroty: 9.5/10 – Moje hodnocení: 10/10

Co vás může zajímat

Na stromeček modrá? Není dobrá!
Jak si užít Vánoce a nepřibrat

Vítězství je zasloužené

Co dodat závěrem? Průběh Duetů mě trochu překvapil. V taneční soutěži StarDance... když hvězdy tančí se totiž diváci rozhodli podpořit člověka, který dělal největší šou, i když zdaleka nebyl nejlepším tanečníkem. V Duetech to ale vzali vážně, komiky nechali stranou a do vítězství dovedli soutěžícího, který stabilně podával velmi dobré výkony.

bernatskýVítězství je to naprosto zasloužené, sympaťák Vojtěch Bernatský dokázal, že kdyby chtěl, mohl by se zpěvu věnovat i profesionálně.

Možná si až říkám, jestli by se České televizi nevyplatilo spíše zaškolit si nového sporťáka a převelet Vojtu mezi pěvce.

Ať tak či onak, sportovním zprávám na ČT přibyla řada divaček a já spolu s nimi budu doufat, že si Vojta občas mezi těmi brankami, body a sekundami udělá čas i na trochu zpěvu.

Lída Švédová

Přečtěte si také


Diskuse: Duety: Sporťák Vojtěch Bernatský v cíli první

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci