Na prasečí chřipku vyražte s česnekem!
14.12.2009 00:00 | Zdraví a krása„V posledních týdnech zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty na posílení imunity, oproti předchozímu období jde o růst přibližně 420 % procent. Jde zejména o multivitamínové přípravky,“ potvrzuje Pavel Olšar, ředitel pobočky Walmark ČR.
Vitaminy v tabletové formě by měly být ale jen doplňkem pro starší lidi či ty, kteří mají problémy se zažíváním. Hlavní příjem vitaminů by měl být z čerstvého ovoce a zeleniny.
Co také číst k tématuKojení chrání dítě i před chřipkou |
Uměle ne!
„Imunitu člověka výrazně neposílí nadměrné dávky vitaminů v tabletách,“ potvrzuje doktor Petr Čáp z Alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce. Základem by měla být vyvážená lehká, tedy netučná, strava. A denně sníst v 5 dávkách 500 až 600 gramů ovoce a zeleniny.
Nutriční terapeutky doporučují i občasný bezmasý den. K podpoře imunity dobře pomáhají například česká jablka, mléčné produkty a celozrnné pečivo.
Kouzlo zdraví není podle odborníků opravdu ve vitaminech z lékárny, ale v tom co jíme. Obranyschopnost organismu můžeme zvýšit velmi jednoduše a ještě si u toho užívat. „Imunitní systém posílíme dostatkem spánku, otužováním, dobrou fyzickou kondicí, ideální je 30 až 60 minut denně svižné chůze. A právě výživou,“ radí imunoložka Dana Nováková z Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Tyto potraviny vedouChcete zvýšit svoji imunitu? Pravidelně jezte:
|
Tabletky škodí
Dlouhodobé užívání multivitaminových přípravků vede tzv. ke „zlenivění vstřebávání“ a organismus pak raději získává vitaminy a minerály z tabletek než z potravy.
„Doporučujeme je proto lidem, kteří mají oslabenou imunitu, trpí nějakým chronickým onemocněním nebo těm, kteří mají vysoké pracovní nasazení, stres a nedbají příliš o svou výživu, tudíž nedokáží zajistit potřebné množství vitamínů přirozenou stravou,“ radí nutriční terapeutka Lenka Mičová (na snímku vpravo).
Zkuste česnek
Doslova elixírem zdraví je podle studií obyčejný česnek. V podpoře imunity je dokonce o 50 % účinnější než ženšen. „Obsahuje téměř 400 léčivých a lidskému organismu prospěšných složek. Je jedním z nejúčinnějších přírodních antioxidantů. Má silně protizánětlivé, antibakteriální i antivirotické účinky,“ vysvětlila imunuložka Dana Nováková.
Lidé by však měli podle farmaceutky Kateřiny Dvořákové vyhledávat český česnek »nepaličák«, který má účinné látky v bulvě, ne v květu, a má nesrovnatelně vyšší účinky než česnek z dovozu. Připomněla, že jedny z největších účinků má česnek farmaceuticky zpracovaný v podobě lihového extraktu. „Snáze se vstřebává do organismu a tělo z něj využije daleko více látek. Po použití přípravků ve spreji není cítit z dechu ani potu. Jde sice o produkt zpracovaný, ale ne umělý,“ upozornila doktorka Kateřina Dvořáková.
Proč?
- Studie na 146 dobrovolnících potvrdila, že pravidelné užívání česneku po dobu 12 týdnů sníží 3krát nemocnost na chřipku a virózy.
- Nemoc u lidí, kteří česnek užívají trvala průměrně 1,52 dne. U kontrolní skupiny, která užívala placeno, šlo o 5,01 dne.
- Studie na lékařích královéhradecké záchranky potvrdila, že užívání tinktury z česneku zvýší během 12 týdnů imunitu o 50 %.
tm
Přečtěte si také |
---|