Na prasečí chřipku vyražte s česnekem!

14.12.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Lidé podle lékařů z prasečí chřipky doslova panikaří a snaží se všemožně posílit svoji obranyschopnost. Utrácejí peníze a kupují hromady umělých vitaminů. Zbytečně... Zkuste třeba česnek.

Na prasečí chřipku vyražte s česnekem!

„V posledních týdnech zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty na posílení imunity, oproti předchozímu období jde o růst přibližně 420 % procent. Jde zejména o multivitamínové přípravky,“ potvrzuje Pavel Olšar, ředitel pobočky Walmark ČR.

Vitaminy v tabletové formě by měly být ale jen doplňkem pro starší lidi či ty, kteří mají problémy se zažíváním. Hlavní příjem vitaminů by měl být z čerstvého ovoce a zeleniny.

Co také číst k tématu

Kojení chrání dítě i před chřipkou

Uměle ne!

„Imunitu člověka výrazně neposílí nadměrné dávky vitaminů v tabletách,“ potvrzuje doktor Petr Čáp z Alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce. Základem by měla být vyvážená lehká, tedy netučná, strava. A denně sníst v 5 dávkách 500 až 600 gramů ovoce a zeleniny.

Nutriční terapeutky doporučují i občasný bezmasý den. K podpoře imunity dobře pomáhají například česká jablka, mléčné produkty a celozrnné pečivo.

Kouzlo zdraví není podle odborníků opravdu ve vitaminech z lékárny, ale v tom co jíme. Obranyschopnost organismu můžeme zvýšit velmi jednoduše a ještě si u toho užívat. „Imunitní systém posílíme dostatkem spánku, otužováním, dobrou fyzickou kondicí, ideální je 30 až 60 minut denně svižné chůze. A právě výživou,“ radí imunoložka Dana Nováková z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Tyto potraviny vedou

Chcete zvýšit svoji imunitu? Pravidelně jezte:

  1. Česnek – působí jako širokospektré antibiotikum, má silné antimikrobiální účinky.
  2. Houby – obsahují polysacharidy. Zejména houba hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametonohá nebo lesklokorka lesklá.
  3. Losos – důležitý je pro obsah bílkovin, mastných kyselin a vitaminu D.
  4. Čaj – kromě zeleného a černého čaje doporučují lékaři i rooibos. Látky v nich obsažené »probouzí« buňky imunitního systému.
  5. Jogurt – pomáhá udržovat rovnováhu bakteriálního osídlení střev, kde se nachází 70 % buněk imunitního systému.
  6. Tmavá čokoláda – nejlépe s obsahem kakaa 70 % a více. Flavanoly a fenyletylamin se podílejí na imunitních reakcích v těle.
  7. Ústřice – jsou plné zinku a vitaminu D.
  8. Mandle – patří mezi »nejzdravější« ořechy. Obsahují velké množství antioxidantů.
  9. Jahody – velký obsah vitaminu C, draslíku a antioxidantů.

Tabletky škodí

Dlouhodobé užívání multivitaminových přípravků vede tzv. ke „zlenivění vstřebávání“ a organismus pak raději získává vitaminy a minerály z tabletek než z potravy.

„Doporučujeme je proto lidem, kteří mají oslabenou imunitu, trpí nějakým chronickým onemocněním nebo těm, kteří mají vysoké pracovní nasazení, stres a nedbají příliš o svou výživu, tudíž nedokáží zajistit potřebné množství vitamínů přirozenou stravou,“ radí nutriční terapeutka Lenka Mičová (na snímku vpravo).

Zkuste česnek

Doslova elixírem zdraví je podle studií obyčejný česnek. V podpoře imunity je dokonce o 50 % účinnější než ženšen. „Obsahuje téměř 400 léčivých a lidskému organismu prospěšných složek. Je jedním z nejúčinnějších přírodních antioxidantů. Má silně protizánětlivé, antibakteriální i antivirotické účinky,“ vysvětlila imunuložka Dana Nováková.

Lidé by však měli podle farmaceutky Kateřiny Dvořákové vyhledávat český česnek »nepaličák«, který má účinné látky v bulvě, ne v květu, a má nesrovnatelně vyšší účinky než česnek z dovozu. Připomněla, že jedny z největších účinků má česnek farmaceuticky zpracovaný v podobě lihového extraktu. „Snáze se vstřebává do organismu a tělo z něj využije daleko více látek. Po použití přípravků ve spreji není cítit z dechu ani potu. Jde sice o produkt zpracovaný, ale ne umělý,“ upozornila doktorka Kateřina Dvořáková.

Proč?

  1. Studie na 146 dobrovolnících potvrdila, že pravidelné užívání česneku po dobu 12 týdnů sníží 3krát nemocnost na chřipku a virózy.
  2. Nemoc u lidí, kteří česnek užívají trvala průměrně 1,52 dne. U kontrolní skupiny, která užívala placeno, šlo o 5,01 dne.
  3. Studie na lékařích královéhradecké záchranky potvrdila, že užívání tinktury z česneku zvýší během 12 týdnů imunitu o 50 %.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Na prasečí chřipku vyražte s česnekem!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci