ČOI: Telefon může dítě udusit

3.12.2009 00:00   |   Děti
Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečnou hračku ve tvaru mobilního telefonu, z níž lze snadno oddělit malé části. Dítě je pak může spolknout či vdechnout. ČOI proto zakázala prodej této hračky, která byla vyrobena v Maďarsku.

Telefonek, zákaz ČOI

Zákaz se týká mobilního telefonu s bonbóny, který byl prodáván pod označením Windmill Mobile Phone Toy Candy - EAN 6991307635122.

„Mobilní telefon s bonbóny obsahuje snadno odnímatelné malé části - kryt antény, plastová vrtulka a plastový trn pro uchycení vrtulky,“ uvedl mluvčí ČOI Tomáš Vozáb. „Tyto dílky představují riziko snadného spolknutí či vdechnutí dítětem a existuje tak nebezpečí udušení dítěte," dodal s tím, že hračka již byla stažena z trhu.

SvíčkaSvíčky k nakousnutí

ČOI zároveň zakázala prodej tří svíček, které svým tvarem připomínají kávové a čokoládové nápoje. Prodej svíček napodobujících potraviny je v Česku i celé Evropské unii zakázán, protože především děti je mohou snadno zaměnit s pochutinami a přivodit si zdravotní potíže.

Z výrobků mohou děti oddělit malé kousky a vložit je do úst. Konzumace výrobku a s tím spojené komplikace jsou předpokládány hlavně u osob s menší rozlišovací schopností, a to zejména u dětí, uvádí se ve sdělení ČOI.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: ČOI: Telefon může dítě udusit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci