Největší nespravedlnost v dějinách SuperStar

6.10.2009 14:30   |   SuperStar
Hledání nového pěveckého talentu poznamenaly nesmyslné kvóty. Kvůli nim vypadávají ze soutěže dobří zpěváci, zatímco ti horší mají mnohem větší šanci přečkat vyřazení ze SuperStar.

Největší nespravedlnost v dějinách SuperStar

Přehnanou rovnoprávností dotaženou ad absurdum je postižený celý svět. Neminulo to ani Česko Slovenskou SuperStar. Dramaturgové projektu nastavili na první pohled spravedlivý systém. Češi i Slováci půjdou do semifinále se stejným počtem soutěžících a k tomu ještě genderově vyrovnaným.

Ten nejhorší vypadne? Ale kdeže!

Jasně, že to spravedlivé není. Je zřejmé, že pokud bylo nutné dodržet tyto kvóty, tak se do soutěže nemusel dostat někdo s výtečným hlasem, na kterého už nezbylo místo. A jiný prošel, protože bylo třeba vycpat volný prostor v některé ze soutěžních šestic.

První semifinále, jaké bylo?

Holky daly klukům na frak!

Dvanáctka kluků byla na rozehřátí

Zrovnoprávňování nezrovnoprávnitelného

Zatímco diváci jsou vyzýváni k tomu, aby hlasovali pro svého favorita, při sčítání esemesek nemusí nízký počet hlasů automaticky znamenat vyřazení. Kvůli zmíněným kvótám totiž může vypadnout člověk, který má o tisíce hlasů více, než jiní účastníci.

Představte si, že by žebříček diváckého hlasování dopadl na spodních příčkách například takto (Čechy a Slováky tady můžete klidně prohodit – je to příklad a vůbec nejde o národnost, ale o princip "Dobrý-Špatný"):

  • Čech A   – 1000 hlasů
  • Slovák B –   200 hlasů
  • Slovák C –     50 hlasů
  • Češka D –     10 hlasů
  • Slovák E –       5 hlasů

Pokud by byla pravidla nastavena tak, že mají vypadnout čtyři zpěváci s nejnižším počtem hlasů, bylo by to jasné – rozloučili bychom se se Slováky B, C a E a s Češkou D.

Jenže ty kvóty hovoří jasně, vypadne nejhorší z dané skupiny. Takže vypadává Čech A, který dostal tisíc hlasů – protože ve skupině Čechů dopadl nejhůře. Slováci B a C, kteří obdrželi podstatně méně hlasů než Čech A, však v soutěži zůstávají dál, protože ve své skupině nejsou nejhorší.

Co z toho vyplývá?

Že na skutečném talentu v této řadě SuperStar záleží méně, než kdy předtím. Špatní zpěváci se mohou udržet ve hře, pokud se v jejich skupině najde alespoň jeden horší. Náhoda tu hraje obrovskou roli, a tak by to být nemělo.

A zároveň jsou tato špatně vymyšlená pravidla učebnicovou ukázkou, do jakých pekel ve skutečnosti vede snaha o zrovnoprávňování nezrovnoprávnitelného.

Lída Švédová
Foto: z TV obrazovky

Přečtěte si také


Diskuse: Největší nespravedlnost v dějinách SuperStar

Vyhodenie Petra Sevcika

20.10.2009   |   19:27   |   od: Anna
Najvacsou nespravodlivostou v SupeStar bolo vyhodenie Petra Sevcika. Niekolkokrat som si prehravala zaznam kastingu i divadla a nic ine ma nenapadlo, ako - toto je superstar... chlapec s charizmou, uzasnym hlasom, citom...
Petr je uzasny talent, porota si je toho plne vedoma a ich reci o jeho nervovej labilite su smiesne... Ublizili cloveku, ktory na to ma... Verim, ze aj bez SuperStar sa dokaze presadit a potesi tych, ktorych uchvatil v pociatocnych fazach SuperStar. Velmi mu drzim palce...
Opakujem - vyhadzov Petra Sevcika bola najvacsia nespravodlivost - a verim, ze Vam to zivot spocita:)

Co je to za blbost?

20.10.2009   |   19:05   |   od: el
Jaká nespravedlnost, když tam nemáte koho jste chtěli, tak jste měli posílat smsky

ano, to je dobry spevak

19.10.2009   |   10:07   |   od: XXL
http://www.youtube.com/watch?v=EUH-GQE8sKk

Moj nazor

19.10.2009   |   09:57   |   od: Maja
Počet obyvateľov CR: 10,3 milióna
Počet obyvateľov SR: 5 416 958
Z tohto hladiska mi to pride mozno ako trochu nespravodlive, ale ak sa skutocne pozriem na spev tych ludi tam, tak pre mna je jednoznacne vitazom Chodur... je to pan spevak tak, ako predtym u nas Cmorik. To su ludia, co dokazu odspievat cokolvek. Skoda, ze Cmorik nieje v tejto sútazi, to by bolo naozaj tazke :-))) Ale na druhej strane som rada, ze vypadla Adrianne Craft... to jej umele vytvaranie hlasu sa fakt nedalo pocuvat.

inu záleží...

16.10.2009   |   17:16   |   od: Katka
Pokud by to mělo zůstat spravedlivé, měly by zvítězit ne jedna, ale čtyři superstar: Čech, Slovák, Češka, Slovenka.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 12 příspěvků.
poslední příspěvek: 20. 10. 2009 19:27
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci