Kojení je pro děťátko i maminku to nejlepší!

22.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása - KOJENÍ A VÝŽIVA DĚTÍ
"Kojit!" To jednoznačná odpověď lékařů, když se novopečené maminky ptají na radu, čím a jak mají své miminko krmit. Mateřské mléko totiž může ochránit před infekcemi a také před chřipkou.

Kojení je pro děťátko i maminku to nejlepší!

Statistiky a studie zpracovávané na předních českých i zahraničních pracovištích potvrzují, že kojené děti jsou, oproti nekojeným, méně často nemocné. A případné onemocnění u nich probíhá lehčeji, v daleko menší míře se přidávají i komplikace. Látky obsažené v mateřském mléce chrání miminko před působením řady virů a bakterií.

Imunitní systém novorozeného děťátka je nezralý, potřebuje proto obranné látky, které získává právě od maminky v mléce. V České republice je v sedmdesáti procentech příčinou úmrtí dětí s nízkou porodní hmotností právě infekce, před kterou může chránit právě kojení.

Problémy s kojením

„Své dítě chce kojit devadesát procent matek,“ uvádí neonatoložka MUDr. Anna Mydlilová (na snímku vpravo) z Laktační ligy. Při odchodu z porodnice kojí ale již jen osmaosmdesát procent maminek. „Do šesti týdnů pak přestává být kojena pětina dětí,“ upozorňuje.

Pokud se podíváme na další statistiky, tak zjistíme, že podíl dětí, kojených šest měsíců a déle, dosahuje ke čtyřiceti procentům.

Smutné je, že polovina matek má s kojením problémy již v porodnici a další poté, co ji opustí. Odborníci proto vyzývají, aby maminky měly už v nemocnicích možnost získat co nejlepší rady, jak kojit.

Zároveň by měly i maminky být samy aktivní a rady od lékařů a sester v porodnici vyžadovat, i když je pochopitelné, že první dny po porodu pro ně nebývají jednoduché. V případě nejistoty či problémů se rovněž mohou obrátit na Laktační ligu, která sídlí v areálu Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Případně na její poradce, kteří sídlí po celé republice, kontakty naleznete zde.

Kojte i při chřipce

Odborníci radí, že by maminky měly pokračovat v kojení i v případě nachlazení či chřipky. „Dítě už totiž bylo vystaveno viru předtím, než se u matky objevily příznaky onemocnění. Pokračování v kojení může pomoci omezit závažnost příznaků kojence,“ radí lékařka Anna Mydlilová. Matka by měla kojit i v případě, pokud bude užívat tzv. antivirotika.

Na téma KOJENÍ – Přečtěte si:

Mateřské mléko proti astmatu
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Před rakovinou může ochránit kojení
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

Dítě cítí bezpečí

Mateřské mléko je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jediným bezpečným zdrojem výživy pro děti, které je neustále k dispozici. Její odborníci doporučují zahájit kojení co nejdříve po porodu, kojit nejméně do šesti měsíců a poté dítě do dvou let nebo déle současně kojit i přikrmovat.

Kojení neznamená pro miminko jen způsob příjmu potravy. Dítě při kojení získává pocit bezpečí, jistoty. Rozeznává hlas, pokožku i vůni matky.

Kojit je důležité i pro maminky

Kojení chrání i matky. Kojící maminky pociťují méně stresu (i při stejném počtu stresujících událostí), mají méně často deprese, jsou méně úzkostlivé a mají pozitivnější přístup k životu.

Kojení zvyšuje účinnost vrozené a specifické imunitní reakce u matek, takže jsou méně náchylné k nemocem a lépe se vypořádají s péčí o miminko.

„Neznamená to však, že by snad všechny matky s depresí měly být nuceny ke kojení, nebo že by se matky s depresí, které krmí děti formulí, měly cítit vinny. To opravdu ne! Znamená to, že nyní lépe chápeme, jak chránit děťátko a maminku zároveň,“ zdůrazňuje neonatoložka MUDr. Anna Mydlilová.

V neposlední řadě je kojení i ekonomicky výhodné. Rodina s miminkem díky kojení ušetří kolem dvou tisíc korun měsíčně, které by jinak musela vydat za umělou výživu.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Kojení je pro děťátko i maminku to nejlepší!

Kojení

17.1.2016   |   23:22   |   od: Kori
Moc všem tady děkuji za každé slůvko a každý řádek. Dcerce budou dva roky a stále ji kojím. Jí všechno, ale opravdu velmi málo. Některý den nejí vůbec. Kojím několikrát denně a v noci min 4-6x. Nevadí mi to. Každý mě odrazuje, nikdo nepodpoří (kromě manžela) a každý na mě kouká divně. Neřeším to. Kojit budu, dokud dcerka bude chtít... Ještě jednou díky, je to velká pomoc najít takové řádky.

Co nejdéle maminka může

20.3.2011   |   13:06   |   od: Katka
Můj názor je kojit dítě, dokud maminka může.
Mám tři syny. Nejstaršího jsem kojila devět měsíců, prostředního jedenáct mesíců, a to i přesto, že jsem byla opět těhotná. Nejmladšího syna kojím stále - je mu patnáct mesíců. Kojím tedy už pouze před spaním a ráno po probuzení. A musím říct, že ani jeden z kluků nebyl nikdy nijak obzvláště nemocný.
Myslím si, že mateřské mléko je pro miminko minimálně do šesti měsíců ten nejlepší způsob výživy.
Já jsem sice také mnohokrát chtěla skončit, hlavně když byly nějaké problémy jako zánět v prsu nebo popraskané bradavky, kdy jsem kojila se sebezapřením, že třeba ještě opravdu poslední dva dny a končím. Ale naštěstí jsme to všechno zvládli a překonali.

Kojenie do 2 rokov a viac

29.9.2009   |   10:14   |   od: moni
WHO odporúča kojiť aspoň do 2 rokov. Dieťa sa má odstaviť samo.
Naše dieťa chodí do materskej školy, nemá tam nijaké problémy so zaspávaním a jedením, a to doteraz je kojená. Máme dohodu, ze prsník jej dávam iba doma (mimoriadne aj mimo domova v stresovej situácii).
O tom, že doteraz kojím, hovorím len najbližším, ktorí nepovažujú za abnormálne kojenie po 6 mesiaci života dieťaťa. Ináč to moc nešírim - nepotrebujem počúvať hlúpe poznámky.
Involučné mlieko (involucia: postupne ukončenie laktácie) prichádza po 2. roku života dieťaťa a má podobné zloženie ako mledzivo - chrání dieťa pred infekciami.
Do 3 rokov veku dieťaťa sme nemali žiadne zdravotné problémy. Keď ale dieťa začalo chodiť do materskej školy, pochopitelne sa to zmenilo.
Dlhé kojenie je zároveň prevenciou rakoviny prsníka...

Kojenie je super, ale musí obom vyhovovať

26.9.2009   |   18:43   |   od: Katka
Súhlasím s názormi, že kojenie je skvelé, pohodlné a že materské mlieko s ničím iným neporovnatelné.
Prvého syna som kojila presne rok, sam sa odstavil. Proste raz sa v noci prestal budiť na mlíčko a hotovo.
Teraz mám druhého syna - 11 mesiacov. Stále kojím, ale už mesiac dávam o pôlnoci a ráno umelé mlieko. Musela som. Bez Nutrilonu som totiž kojila aj 8-9krat v noci a keď som ho išla nakojiť ráno cca o 8.00 (potom ide spinkať), tak 2krat cucol. Mlieka bolo po takej prebdenej noci malo, skoro nič netieklo, tak len plakal.
Kojit 8-9krat za noc a potom celý deň fungovať s 2 deťmi sa jednoducho nedá. Takže cca o 24:00 noci máme Nutrilon, potom do rána kojím niekedy aj 4-5krat a ráno vypije aj 250 ml Nutrilonu. Takto je to pre mňa lepšie, lebo je fakt velký rozdiel vstávať v noci 8krat alebo 4krat.
Co sa týka odstavenia, dieťa treba dať do inej izby. Nesmie cítit mamu, potom sa v noci prestane budiť. Nechcela som tomu veriť, ale pri prvom synovi som to urobila a fungovalo to. Prestal sa budiť a začal spať celú noc.
Takže, podľa môjho názoru - kojenie ano, ale žiadne citové vydieranie. Moja predstava je do roka, roka a pol. Potom to už nie je o potrebe mlieka, ale o zvyku.
Prajem všetkým pevné nervy a hlavne krásné a zdravé detičky!

Kojila som 20 mesiacov

25.9.2009   |   19:03   |   od: Ingrid z Martina
Moja dcérka Kristínka mala začiatkom septembra 20 mesiacov. Kvôli môjim zdravotným problémom som sa rozhodla skončiť s kojením, ale nevedela som, ako to urobiť tak, aby neplakala, netrpela...
Na nete som našla článok od maminky, ktorá poradila dať si na bradavku šťavu z citróna, troška len a ponúknuť prsník dieťatku. Moja dcera sama povedala ble, bleble... chorý cicik, hladkala ho moje, moje a nechala tak. Nepýtala celý deň. Na dalšie ráno znova chcela. Ja som povedala, že ho idem umyť, kedže bol chorý. Ona súhlasila. Znova som si striekla kúsok šťavy z citróna tak, aby ma nevidela.
Opakovalo sa to štyri dni. Išlo to bez plaču, kriku, protestovania. Sama nechcela, aj keď som jej núkala skús aj druhý, čím som ju presvedčila, že jej nebránim v ničom, ale že sú choré a nechutia dobre. A dnes už nepapáme ciciky, len ich pohladkáme, lebo sú stále choré...
Prajem všetkým maminkám, nech im táto rada pomôže. A nech to s detičkami a odstavovaním zvládnú tak ľahko, ako sme to zvládli my dve. Kika a maminka.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 16 příspěvků.
poslední příspěvek: 17. 1. 2016 23:22
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci