Shazují děti z mešity kvůli zdraví

1.8.2009 00:00   |   Děti
Záběry rituálu z muslimské svatyně Babá Umar Durga v západoindickém státě Maháráštra, které se včera dostaly na veřejnost, vzbudily velkou nevoli. Kritika se snesla na úředníky z oblastního města Šolápúru za povolení náboženského rituálu, kdy jsou zpravidla dvouleté děti shazovány z mešity.

Shazují děti z mešity kvůli zdraví

Každým rokem, údajně již sedm století, se v této svatyni u Šolápúru, vzdáleném na pět set kilometrů od metropole Mumbaje (dříve Bombaj) sejdou stovky rodičů. Své malé děti, shazované z patnáctimetrové výšky, chytají do plachty a věří, že jim tento obřad upevní zdraví.

Video
Pád z patnáctimetrové výšky má dětem zajistit pevné zdraví.

Vzhledem k vysoké dětské úmrtnosti a špatnému přístupu ke zdravotní péči, především v indických venkovských oblastech, se mnoho rodičů s dětmi účastní tohoto rituálu v přesvědčení, že tak přispějí k dobrému zdraví svých potomků.

Bojovníci za práva dětí však vyjádřili velké pobouření hned poté, co byly záběry náboženského obřadu zveřejněny a indická národní komise pro ochranu dětských práv zahájila vyšetřování. Odpovědní úředníci ze Šolápúru se ale hájí tím, že ve svatyni Babá Umar Durga k žádným zraněním nedošlo.

irt

Přečtěte si také


Diskuse: Shazují děti z mešity kvůli zdraví

Imbecili

28.9.2009   |   10:08   |   od: Lulu
Chorí ľudia - mali by sa všetci liečiť. Je neskutočné, že v 21. storočí sa takto verejne týrajú deti a nikto proti tomu nič neurobí.
Hanba nám všetkým!
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 9. 2009 10:08
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci