Hnědá je sezónní barva pro léto. Jindy ji neumíme nosit. Proč?

26.7.2023 00:00   |   Styl
Všimli jste si, jak málo je košil, sukní, kalhot a kostýmků v klasické hnědé barvě? Jako by se vytratily z módních mol a šatníků.

Hneda barva

Občas se hnědá objeví jako součást výrazného barevného vzoru, ale jednobarevné hnědé šaty aby člověk pohledal. Stejná absence hnědé je i v pánské módě.

Pro hnědé sako nebo oblek si jeden může nohy uběhat a prsty uklikat.

Ne každému sluší

„Je to tak, na hnědou se zákaznice nikdy neptají, když ji ale objeví na pultech, tak ji okamžitě chtějí. Myslím, že u nás je to sezónní letní barva,“ míní Helena Hrádková z českého výrobního podniku Triola.

Hnědá působí smutně, ale v létě výjimečně. Její odstíny dokážou zvýraznit opálení a rozzářit naši pokožku tak, že si s hnědou krásně sedne.

V ostatních měsících, kdy opálení vyprchá, si s ní většina žen neví rady.

„Je totiž tvrdá a smutná, špatně se kombinuje s ostatními barvami a od podzimu do jara nám, Středoevropankám, jaksi nejde k pleti,“ vysvětluje Hrádková.

Není hnědá jako hnědá

Hnědá je symbolem země, barvou přírody. Díky tomu je střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná, spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice a zdrženlivosti.

Je to barva trpělivých a spolehlivých lidí. Preferují ji ti, kteří stojí nohama pevně na zemi a umí dobře hospodařit s penězi.

„Opravdu se jedná o všední, nenápadnou až nudnou barvu, která působí klidně a důvěrně,“ doplňuje hodnocení profesionální stylistka prádla Žaneta Ilutnová.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

V péči o pleť chce každý věk něco
Slunce a vrásky. Nepodceňujte péči o pleť!
Nepřidělávejte si zbytečně vrásky v obličeji

Hnědá nekřičí: Koukni na mě a vyzkoušej si mě! Ženy mi často tvrdí, že hnědou neumí dobře kombinovat.

"Souhlasím s Helenou, opravdu je v nabídkách málo hnědého oblečení. Kromě Trioly, která pravidelně v letní sezóně nabízí ženám alespoň jeden model v hnědém tónu, je tu např. i další česká značka Rosenbaum, která se jí nebojí a ve svých modelech kombinuje různé hnědé odstíny. Z globálních značek vyniká svými hnědými kousky např. Tatuum,“ komentuje odvahu značek stylistka.

Když se objeví na pultech, jde na dračku

Paradoxní je, že ženy hnědé módní kousky nevyhledávají. Neptají se po nich. Ale když je objeví na pultech, okamžitě je chtějí.

„To mohu potvrdit, všechny naše letní hnědé limitované kolekce prádla byly vždy během jedné sezóny vyprodány,“ potvrzuje Hrádková.

„Hnědou často nabízíme v kontrastu s jinou barevnou výšivkou či krajkou. A základní hnědou, pro vaši představu v odstínech mléčné či hořké čokolády, raději ladíme např. do odstínu cappuccino nebo nugát.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Hnědá je sezónní barva pro léto. Jindy ji neumíme nosit. Proč?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci