Umí se psi doopravdy smát

14.2.2023 00:00   |   Zvířata
Psí majitelé tento výraz dobře znají – tlama psa je doširoka otevřená, pysky ohrnuté nahoru a dolní zuby vyceněné. Většina chovatelů to vnímá jako nezaměnitelný pokus o úsměv.

Umi se psi doopravdy smat

Opravdu psi tento výraz používají jako signál k vyjádření své radosti a spokojenosti?

Stejně jako se lidé věnují pravidelné dentální hygieně a péči o zuby, měli bychom věnovat pozornost psímu chrupu, abychom jej udrželi v dobré kondici co nejdéle.

Správným přístupem a péčí můžeme předejít případným dentálním problémům a přispět tak k jejich celkovému zdraví a spokojenému životu.

Umí se psi doopravdy smát

Evoluční vývoj zapříčinil, že psi dokáží reagovat na oční kontakt s lidmi způsobem, jakým to umí jen málokteré jiné zvíře.

Postupem času se psi naučili vnímat lidské chování, kterému dokážou porozumět a přizpůsobit se mu překvapivě odlišnými způsoby jako je například schopnost osvojit si verbální i neverbální komunikaci a lidská gesta.

Mnohé výzkumy a názory odborníků se shodují, že psi umějí svým způsobem vycítit, jak udělat své majitele a blízké osoby šťastnými.

Pravděpodobně jste už zažili moment, kdy jste se cítili sklesle, a váš pes se k vám přitulil, nebo jste se naopak cítili šťastně a váš pes napodoboval vaše chování.

Je ovšem nepravděpodobné, že by psi dokázali rozlišit nuance toho, čemu se můžete smát.

Jak na zdravý psí úsměv

Naprostá většina (až 80 %) psů starších 3 let trpí problémy se záněty v dutině ústní.

Pro jejich organismus to představuje velkou zátěž – bakterie se při žvýkání mohou dostat do krve a usadit se v různých orgánech.

Protože psi nedokáží verbálně bolest vyjádřit, často se stává, že dlouho a tiše trpí.

Stejně jako bychom věnovali pozornost jejich vnějším poraněním, je nutné se věnovat znatelným projevům bolesti v tlamě. Jak zjistit, že je s pejskem něco v nepořádku?

„Aby majitel mohl problém v dutině ústní zjistit, je nutné, aby psa přivykl na manipulaci v oblasti tlamy, bez které není možné provést vyšetření ani preventivní péči. Zjednodušeně: opravdu existují psi, kterým se ani majitel psa do tlamy nepodívá. Psa je proto nutno na manipulaci v tlamě přivykat již jako štěně, a to nejlépe formou hry,“ vysvětluje MVDr. Zbyněk Lonský, předseda České společnosti veterinárních stomatologů.

Příznaky onemocnění

Pokud je váš pejsek na manipulaci v oblasti tlamy zvyklý, prvním krokem, jak přijít na to, zda váš pes trpí onemocněním dásní, je dotknout se jeho tlamy nebo hlavy a pozorovat jeho reakci.

Pokud dotyk odmítá, může to signalizovat, že trpí bolestí.  Dalším výrazným projevem, že není něco v pořádku, je silný zápach z dutiny ústní.

Zdravé dásně jsou růžové a zuby bez vrstvy povlaku či zubního kamene. 

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
Chybami při krmení miláčkům ubližujeme
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

Nejčastějších symptomy a známeky bolesti v tlamě u našich čtyřnohých přátel.

• Zápach z tlamy
• Žvýkání na jedné straně úst
• Problémy s příjmem potravy (zejména v případě, že krmivo z dutiny ústní vypadává)
• Pes si tak často nehraje se svými oblíbenými hračkami
• Vyhýbání se dotykům čenichu nebo hlavy
• Kýchání nebo výtok z nosu
• Krvavé sliny
• Úbytek na váze
• Bulky pod očima nebo v ústech
• Ustupující dásně
• Drží se v ústraní a je méně veselý než obvykle

Zdravá dutina ústní u psů má vliv na jejich spokojený život

Prevence je důležitá a může zvrátit závažnější průběh onemocnění dásní, pokud se léčí včas.

Kromě pravidelných návštěv veterinární stomatologie bychom neměli zapomínat i na domácí péči.

Důsledně provádět jak aktivní prevence (čištění zubů minimálně ob den, lépe denně), tak pasivní prevence (denní používání dentálních pamlsků).

V této oblasti existuje řada pomůcek, které vám s péčí pomohou. Řadí se mezi ně speciální zubní kartáčky a pasty nebo žvýkací pamlsky.

Žvýkací pamlsky by se měly podávat denně. Principem jejich funkce je otírání zubního povlaku z povrchu zubu a tím bránění tvorbě zubního kamene.

Zda se psi opravdu umějí smát stále zanechává otazník, jasné ovšem je, že nás pojí speciální pouto a jejich veselý výraz těší.

Jako zodpovědní majitelé bychom měli udělat maximum pro to, abychom jejich radostnou tvář udrželi.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


 


Diskuse: Umí se psi doopravdy smát

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci