Zvíře jako nevhodný vánoční dárek

30.11.2022 00:00   |   Zvířata
Blíží se Vánoce a tak přemýšlíme nad tím, čím bychom nejvíce potěšili svoje nejdražší. Někdy se ve snaze blýsknout a maximálně překvapit, objeví pod stromečkem kňučící nebo mňoukající chlupaté nadělení.

Zvire jako nevhodny vanocni darek

Jenže původně výborný nápad se v brzo může ukázat jako střela úplně mimo.

Zjistíme, že obdarovaný slzí ne z radosti, ale kvůli alergii na psí chlupy, venčení dvakrát denně je pro něj příliš náročné nebo má úplně jiné životní plány a do nich zvířátko nezapadá.

Právě proto po Vánocích končí mnoho živých dárků v útulcích.

Nejvíce si pejska nebo kočičku přejí najít pod stromečkem samozřejmě děti. Tady to vypadá jako jasně vyslovené přání, ve kterém Ježíšek v podobě hodného strýčka nebo tetičky nevidí problém.

Jenže záleží na věku dítěte a jak dokáže péči o mazlíčka zvládnout. Děti velmi brzy zjistí, že zvířátko je sice radost, ale také spousta starostí a každodenní rutina v podobě venčení, krmení nebo čištění záchůdku je rychle přestane bavit.

Takže přibude jen další břemeno rodičům.

Začít raději křečkem

Platí základní pravidlo, a to nejen o Vánocích, že o živých dárcích je potřeba se nejprve poradit s rodiči dítěte a nejlépe to nechat úplně na nich.

Možná čekají další přírůstek do rodiny a péče o zvíře by jim situaci jen zkomplikovala, důvodů ke zvážení může být více a nemusíte o všech vědět.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Když pes loudí, nechce pamlsek!
Chybami při krmení miláčkům ubližujeme
Jaké pamlsky pejskům? Čokoládu schovejte!

Obecně se doporučuje dětem pořídit nejprve menšího mazlíčka, například křečka, který nevyžaduje tolik pozornosti a většina školáků by se o něj měla zvládnout postarat.

A v nejhorším případě se nechtěného křečka někdo ujme spíš než opuštěného psa či kočky.

Návštěva útulku pro začátek

Pokud už jsou sami rodiče nalomení pejska pořídit a nejsou si úplně jistí, je možná nejlepší vzít dítě nejdříve do některého z útulků a domluvit mu třeba pravidelné venčení.

Tak se nejlépe zjistí, jestli procházky s pejskem děti vůbec baví. Do psího útulku se před Vánocemi hodí i něco přinést, poptávka bývá po granulích.

Web Mazlíčci v pohybu radí i další věci, co útulky jistě ocení.

„Kromě granulí a konzerv se v útulku vždy hodí staré deky a velké kusy látek jako prostěradla a povlečení, úklidové prostředky včetně gumových rukavic a pevných odpadkových pytlů, dezinfekční přípravky, obojky, vodítka i misky.“

Zlobit se v útulcích nebudou ani za granule a různé pamlsky.

Pejsek jako parťák

Speciální kategorií, které se zdá vhodné k Vánocům věnovat přítulné zvířátko, jsou starší osamělí lidé. Vypadá to jako dobrý nápad, senior se rozptýlí, případně se dostane ven na procházku a může si díky venčení i s někým popovídat.

Ale i tady jsou jistá úskalí. Starší lidé už jsou zvyklí na svůj klid a je třeba dobře zvážit, jestli péči o pejska či kočičku zvládnou v dlouhodobějším časovém horizontu.

V neposlední řadě je dobré myslet i na náklady, které obdarovaný se zvířetem bude mít. Aby to pro něj nebyla větší zátěž než unese.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


 


Diskuse: Zvíře jako nevhodný vánoční dárek

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci