Když se do očí podívá umělá inteligence

25.10.2022 00:00   |   Zdraví a krása
Přestože zrak považujeme za samozřejmost, je jedním z největších darů, které máme, a proto si zaslouží pozornost. Oči jsou naším oknem do světa.

Kdyz se do oci podiva umela inteligence

Mohou být ale také oknem do našeho těla. Fungují jako otevřená kniha, která ukazuje náš celkový stav.

Co lze z očí vyčíst?

Co všechno lze vyčíst z očí, když se do nich podívá blízká osoba, oční lékař, nebo dokonce umělá inteligence?

Oči toho dokážou hodně – například rozlišit 10 milionů různých barev, 500 odstínů šedé nebo mrknout více než čtyřmilionkrát za rok.1,2 Jsou také nejrychlejším svalem v těle, což vysvětluje význam přirovnání „jako mrknutím oka“.

Kromě toho oční svaly nepřestávají pracovat ani když máme zavřená víčka a spíme; v některých fázích spánku mohou dokonce pracovat velmi intenzivně.

Oči jsou však také otevřeným oknem do našeho těla a mohou sloužit jako systém včasného varování, který nás informuje, že něco není v pořádku.

Ukaž mi oči, ať vidím, co ti je

Poruchy zraku nás někdy rovnou upozorní na zdravotní potíže. Nejasné nebo dvojité vidění může být známkou blížící se mozkové mrtvice, rozmazané vidění příznakem cukrovky.

Stejně tak jsou některé zdravotní problémy patrné z našich očí „na první pohled“ – tmavé kruhy pod očima mohou kromě únavy či nedostatku spánku poukazovat na nedostatek železa, vypoulené oči zas na možné problémy se štítnou žlázou.

Žluté bělmo je typickým příznakem žloutenky, to zarudlé signalizuje zánět nebo alergii.

Při diagnostice nemocí stojí za pozornost rovněž podrobné zkoumání krevních cév, které jsou právě v očích – jako jediném orgánu v těle – viditelné.

Jejich odlišné zbarvení, nadměrné nebo nedostatečné prokrvení totiž může signalizovat řadu dalších, obvykle tzv. systémových onemocnění, při nichž je postiženo více orgánů.

Mnoho nemocí tak lze odhalit běžným vyšetřením u oftalmologa.

„Cévy v oční sítnici podléhají podobným změnám jako cévy v jiných částech těla, takže pokud se na ně dobře podíváme, můžeme vidět změny, jako jsou zkornatělé tepny nebo zvýšený krevní tlak, a tak předvídat například riziko infarktu, mrtvice nebo můžeme vidět projevy cukrovky, které jsou zatím bez subjektivních příznaků,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky NeoVize.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Když se do očí dívá umělá inteligence

Ačkoli některé zdravotní problémy lze z očí vyčíst pouhým pohledem a jiné může odhalit oftalmolog, tímto způsobem lze v diagnostice různých onemocnění zajít mnohem dál a objevit je ještě před prvními příznaky.

To vše díky propojení světa medicíny s digitálními technologiemi a umělou inteligencí.

Příkladem je zdravotnický prostředek Aireen z dílny českého startupu, který kombinuje běžnou sítnicovou kameru a výkonný počítač.

Zatímco kamera pořizuje digitální snímky sítnice, počítač je dokáže vyhodnotit a najít případné patologické změny. Aireen tak dokáže během pouhých 30 vteřin s vysokou přesností odhalit onemocnění, které ještě nepropuklo v plné síle.

V současnosti je certifikována k diagnostice diabetické retinopatie, nejčastější oční komplikaci diabetu.

S pohledem do budoucna

„Některá degenerativní onemocnění jsou rozpoznatelná na očním pozadí a tyto informace lze využít k tomu, aby se je Aireen naučila rozpoznávat stejným způsobem, jakým se naučila diagnostikovat diabetickou retinopatii,“ říká Jan Hlaváček, CEO Aireen.

V blízké budoucnosti tak bude možné pomocí krátkého neinvazivního vyšetření oka odhalit například věkem podmíněnou makulární degeneraci, glaukom, plánuje se dokonce i vyšetření na počínající Alzheimerovu chorobu.

Aireen je tak jedním ze slibných zdravotnických prostředků, které by v budoucnu mohlo pomoci nejen včas zachytit počínající poruchy zraku a další onemocnění, ale také ušetřit čas pacientů i kapacitu lékařů.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

 


Diskuse: Když se do očí podívá umělá inteligence

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci