Jak si udržet psychickou pohodu

28.10.2022 00:00   |   Zdraví a krása
Během roku většinou přichází hned několik momentů, kdy máme tendenci se zamyslet nad sebou a svými návyky, a něco ve svém životě změnit.

Jak si udrzet psychickou pohodu

Jaké jsou osvědčené tipy na duševní hygienu a čemu se raději vyhnout?

Neberte si práci domů

Jakmile zavřete dveře kanceláře, obraťte své myšlenky o 180 stupňů. Váš pracovní den skončil a zbytek času patří jen vám, rodině, koníčkům a odpočinku.

Není jednoduché se naučit nenosit si práci domů, ale je to velmi podstatná část vaší psychohygieny.

Bez tohoto kroku si budete věčně připadat, že něco nestíháte, nemáte hotové připravené úkoly a kolegové na něco čekají.

Připravte si každý den plán, co chcete za svou pracovní dobu stihnout a toho se držte – bez prokrastinace, brouzdání po sociálních sítích a internetu, a to platí i pro homeoffice.

Doma je všude kolem ještě více podnětů, které vás mohou odvádět od soustředění, ovšem nenechte se zlákat chvilkou odpočinku.

Nastavte si režim a ten dodržujte, večer si ukliďte pracovní stůl a diář s rozpisem úkolů zaklapněte, ony do druhého dne počkají.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Pokud si zvládnete nastavit pracovní režim, budete mít dostatek času i na své koníčky, které jsou ideálním prostředkem k tomu, abyste na chvíli vypnuli a uvolnili se.

Ať už je to sport, kultura, čtení nebo čas strávený s přáteli – právě tyto volnočasové aktivity dokáží uvolnit nahromaděný stres a navodit příjemný pocit odpočinku.

Pohyb a čerstvý vzduch!

Pohyb je ideálním parťákem vaší psychické rovnováhy. Fyzická námaha pomáhá vyplavovat hormony štěstí a tím posiluje organismus.

Mimo to, že se dostanete do formy, bude se vám také lépe spát, uvolníte svalové napětí a tělo se snadněji zregeneruje.

Nezapomínejte však, že ve stresu a nervozitě jste mnohem náchylnější k úrazu – stačí chvilka nepozornosti a můžete si zvrtnout kotník, ukopnout palec nebo natáhnout šlachu.

Alespoň třicet minut denně si na sebe najděte, pomůžete tak nejen svému tělu, ale také mysli.

Relaxujte po svém

Odreagovat se můžete nejen pohybem, ale také jinou cestou. Někdo rád relaxuje u knížky, či u stále oblíbenějšího pletení, kterému propadla nejedna filmová hvězda.

Máte hravého ducha a neposedné děti k tomu? Zaměstnejte je i sebe nějakou deskovou hrou, ať už je to hra se slovy nebo strategická se spoustou postav a vlastností, zaručeně vám pročistí hlavu a zdokonalí vnímání.

Buďte v kontaktu s lidmi, které máte rádi

I když máte pocit, že už nikoho dnes nechcete vidět, nenechte se touto myšlenkou ovládnout.

Zůstávejte se svými kamarády, rodinou či kolegy v kontaktu, i přesto, že nemáte náladu si s nimi povídat – svět sociálních sítí nám dává prostor se spojit s lidmi, kteří nám jsou blízcí různými kanály.

Přemýšlejte nad věcmi pozitivně a snažte se vyvarovat negativním komentářům a zprávám.

Pokud cítíte, že něco není v pořádku, obraťte se na své blízké nebo rovnou na odborníka.

Zároveň vnímejte i to, v jaké psychické kondici jsou lidé kolem vás, nemusí si o pomoc umět říct a sami se začnou utápět v temnotě.

Dopřejte si detox

Naše práce i trávení volného času se přesouvá stále častěji do online prostředí. V době moderních technologií, chytrých telefonů a nejrůznějších aplikací tak není úplně jednoduché naordinovat si digitální detox.

Oči ale i mysl to však sem tam potřebují. Proto si nastavte reálné limity, kolik času chcete online strávit. A ty za každou cenu dodržujte.

To platí jak o běžném fungování na sociálních sítí, vyhledávání, čtení zpráv, ale například i hraní online her či online sázení.

A máte-li dojem, že vám závislost na internetu zasahuje do soukromí a nejste schopni s ní přestat, je čas se obrátit na odborníka!

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také



Diskuse: Jak si udržet psychickou pohodu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci