Blahodárné účinky kávy na lidský organizmus

30.9.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Kávu lidstvo pije už asi 30 tisíc let a vědecké studie se i přesto nadále předhánějí v inventáři jejích pozitivních, a někdy i negativních, účinků.

Blahodarne ucinky kavy

Obecně se doporučuje pít dva tři šálky denně, abyste pocítili její povzbudivý efekt a zároveň nevyvedli tělo z rovnováhy. Jeden z posledních výzkumů, který publikovala Evropská kardiologická společnost, ale doporučuje dokonce čtyři šálky a výměnou za ně slibuje delší život.

Krátce o historii

Kávovník, ze kterého kávová zrna pocházení, sice pochází z Etiopie, nicméně poprvé byl kultivován v Jemenu, kde se pěstoval již v 6. století našeho letopočtu. Od 13. století se zrna kávovníku začala pražit a vznikl nápoj, který již trochu připomínal dnešní kávu.

Historicky první kavárna na světě pak byla otevřena v 15. století v Mekce. Přestože má káva svou historii zakořeněnou především na africkém kontinentu, tak svou lahodnou chuť přesunula i k nám.

První kavárna v českých zemích údajně vznikla v Brně. Otevřel ji již v roce 1702 Turek Achmet.

Káva je opředena vskutku voňavou historií. Říká se, že některé africké kmeny znají kávu už odpradávna.

Dříve údajně rozemílali zrnka a vyráběli z nich kaši, kterou dávali jako krmivo zvířatům. Někteří válečníci dokonce požívali zrnka před bojem, aby zvýšili svou udatnost.

Kávovník

Kávovník je ovocná dřevina a vyskytuje se v celé řadě druhů. Většinou se ale pěstuje Arabika a Robusta. Plody, které na kávovníku rostou, jsou podobné třešním a uvnitř nich se nachází dvě malá zrnka.

Ročně se vypěstuje až 10 milionů tun těchto světem milovaných zrnek, které vídáte na svých stolech v podobě šálku lahodné kávy.

 Arabika v. Robusta

Zrna obou druhů se od sebe liší jak místem a podmínkami růstu, tak i zpracováním.

Arabika tvoří 70 % světové produkce kávy, je chuťově jemnější a díky přítomnosti ovocných organických kyselin můžete v kávě cítit konkrétní ovocné tóny. Arabika se pěstuje spíše ve vyšších nadmořských výškách, díky tomu pomaleji dozrává a zrna jsou pak chuťově komplexnější.

Robusta roste v nižších nadmořských výškách a její výhodou je rychlejší zrání. Její chuť je oproti Arabice drsnější, zemitější a mnohdy dřevnatá. Obsahuje také více kofeinu, který spolu s chlorogenovou kyselinou funguje jako antioxidant a chrání tak kávovník před škůdci. Robusta se nyní používá především k výrobě instantní kávy.

Blahodárný vliv na zdraví

Je to tak, káva je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. Pochopitelně pouze v případě, že pijete kvalitní kávu a dopřáváte si ji v rozumném množství.

Patří totiž mezi významné zdroje antioxidantů, čímž bojuje proti předčasnému stárnutí, degenerativním poruchám mozku nebo kardiovaskulárním onemocněním.

Je doslova nakopávačem pro lidský mozek a je jí také připisován pozitivní efekt na naši náladu a pocit štěstí. Kromě chvíle pohody a prožitku z teplého nápoje káva také ovlivňuje tvorbu jednoho z hormonů štěstí-dopaminu.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Děje se tak díky obsahu kofeinu, který se po vypití kávy dostává do krevního oběhu a následně do mozku, kde zvyšuje produkci dopaminu. Tím dochází ke zrychlení neuronů a ve správné rovnováze napomáhá naší motorice, ale vyvolává i slibovaný pocit dobré nálady, štěstí a radosti.

Káva dokonce chrání váš mozek před Alzheimerovou chorobou a snižuje riziko Parkinsonovy choroby.

A teď něco pro zaryté sportovce. Pokud si před sportovním výkonem dopřáváte různé energetické drinky, zbystřete. Můžete je totiž vyměnit za šálek kvalitní kávy a výsledek bude stejný.

Za vším opět stojí kofein, který zvedne hladinu adrenalinu v krvi. Díky tomu se vaše fyzická výkonnost zvýší až o 12 %.

Espresso, Ristretto nebo Lungo

Kávových nápojů existuje nepřeberné množství. Od Espressa přes Lungo až po ledové Frappé. Jaký je mezi nimi ale rozdíl?

Espresso se skládá z 8 g čerstvě namleté kávy a horké vody. Ta by neměla překročit 90–92 stupňů a tlak vody by měl být 9 barů. Výsledkem je přibližně 30 ml vysoce intenzivní chuti, která vás zaručeně nakopne.

Ristretto je to, co Češi velmi často chybně nazývají jako piccolo. Naštěstí se toto označení z kávových lístků pomalu vytrácí, nicméně podstata ristretta zůstává stejná. Jedná se vlastně o menší variantu espressa, jelikož má pouze 22 ml.

Lungo pro svou přípravu potřebuje rovněž 8 g kávy, ale hlavní rozdíl spočívá v množství vody, které je oproti espressu dvojnásobné. Objem výsledné kávy je 120–150 ml, a proto se podává ve větším šálku.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Blahodárné účinky kávy na lidský organizmus

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci