Potraviny, které podpoří podzimní imunitu

20.9.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
S příchodem podzimu jsme náchylnější k nachlazení. Proto je důležité tělo na podzim s předstihem připravit a posílit naši imunitu. K tomu skvělé poslouží správné potraviny v jídelníčku.

Potraviny na podporu podzimni imunity

Jaké to jsou a hodí se i do dietního režimu?

Kvašená zelenina neboli kimchi

Střevní mikrobiom a imunitní systém spolu odjakživa úzce souvisejí, proto je důležité, abychom stav našeho mikrobiomu udržovali v co nejlepší kondici.

„K udržení správných bakterií v našem střevě napomáhá konzumace dostatečného množství potravin bohatých na probiotika,“ tvrdí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina .

Přátelské bakterie se podílejí na celkovém zdraví člověka, mají příznivý vliv na prevenci chřipky a nachlazení a mohou pomoci i ke snadnějšímu hubnutí.

„Mezi jedny z nejlepších fermentovaných potravin patří kimchi, které je plné vitamínů, esenciálních aminokyselin a minerálních látek nebo třeba nefiltrovaný probiotický ocet,“ tvrdí Martin Kudera.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Opalování – co musíme vědět, radí specialista
Nevíte-li, co na opalování, zamiřte do lékárny
Jen se zdravým opalováním se dá léto užít

Domácí jablečný ocet

Zdravotní benefity probiotického octa potvrzuje i Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE, která přidává tip na výrobu domácího jablečného octa:

  • Nastrouhejte i se slupkou a jedno kilo nejlépe českých jablek, vložte do skleněné nádoby a zalijte převařenou vodou tak, aby sahala zhruba pět centimetrů nad jablka. Celkem budete potřebovat dva litry vody na jeden kilogram jablek.
  • Přiklopte víčkem a nechejte týden na tmavém místě. Dvakrát za den odklopte a promíchejte pomocí dřevěné vařečky.
  • Po 10 dnech sceďte, opět uzavřete nádobu a dejte na dalších 21 dní na suché a tmavé místo.
  • Potom přeceďte přes plátno, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte nejlépe v lednici.

Kysané mléčné výrobky

Kromě fermentované zeleniny jsou pro střeva a posílení imunitního systému prospěšné kysané mléčné výrobky jako bílý jogurt, kefír, podmáslí, acidofilní mléko a další.

Základem těchto výrobků je mléko a fermentace pomocí různých druhů mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky. Kysané mléčné výrobky vznikají kvašením, při kterém se rozkládá laktóza za vzniku glukózy, galaktózy a kyseliny mléčné.

Díky tomu jsou výsledné produkty nakyslé, obsahují méně laktózy a jsou i lépe stravitelné. Obvykle je tak dobře snášejí i lidé s intolerancí na laktózu.

Podzimní česká jablka

Imunita má základ ve správné střevní funkci. K té pomáhají probiotické potraviny, ale i vláknina z podzimních jablek, hrušek nebo švestek.

„Skvělou volbou pro naše střeva jsou jablka, ta jsou totiž nadupaná pektinem, což je rozpustný druh vlákniny, který pomáhá zvětšit objem stolice v tlustém střevě, a tím je skvělým spojencem v boji proti zácpě. Alternativou však může být i nefiltrovaný jablečný ocet, ať už neochucený nebo oslazený medem,“ doporučujeme Martin Kudera.

Šípky

Šípky jsou mimořádně bohatý mix vitamínů a minerálních látek, díky čemuž poskytují přirozenou imunitní ochranu.

Podporují odolnost proti nachlazení a infekcím, zlepšují okysličování organismu, podporují dobrý stav nervů a povzbuzují soustředění.

Mimo to šípkový čaj z ručně trhaných šípků je prostě lahodný!

„Na sběr šípků se vydejte nejlépe na konci září a během října, protože v tomto období obsahují nejvíce vitamínu C,“ radí Věra Burešová.

Usušené plody skladujte na tmavém a suchém místě v uzavíratelné nádobě.

zit, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Potraviny, které podpoří podzimní imunitu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci