Jemná krása fantazie a touhy stvořená pro ženu

9.8.2022 00:00   |   Styl
Jemná krajka a smyslná výšivka hlavně ženy zdobí už pár století. Krajky a výšivky jsou obrazy snů, fantazie a touhy.

Krajka stvorena pro zenu

Kristína Púčaťová je specialistka na ty nejjemnější krajky a výšivky. Vybírá je, hodnotí, podílí se na designu a technologické specifikaci. Prsty na rukou má dlouhé a štíhlé jako klavírista a pokožku na nich jemnou jako mimino.

„Je to nutné, jemné prsty mě živí, patří k profesi specialistky na materiály. A u prádla musí být opravdu velmi jemné, nereliéfní, hebké na omak a přitom rozměrově stabilní, elastické i formujicí,“ zjednodušeně popisuje svoji profesi Kristína.

Krajka je symbolem luxusu a v minulosti rozhodně nebyla pro každého. Ale i dnes je cena například ruční hedvábné krajky srovnatelná s cenou elektrokola. Přiznejme si, že nejlépe vynikne na ženském těle.

Prvenství tří velmocí

Vynález krajky si přisvojuje Itálie, Nizozemsko i Španělsko.  Ke všeobecné oblibě krajky a výšivky došlo v bohatém baroku (17.a 18.století). Vyhledávaly ji nejen dámy původu šlechtického a bohaté „městky“, ale i ženy z mnohem nižších vrstev.

Ovšem ty si takové ozdoby musely samy po večerech vyrobit. Hojně je nosili i muži, a to na límcích, pod krkem na fiží, na rukávech i v různých vsadkách košil.

Ručně i na pašovaných strojích

V Čechách bylo krajkářství od 16. století známé v Krušných horách a na Šumavě. V Orlických horách, ve Vamberku, se rozvíjelo od poloviny 17. století, kdy se zde začala vyrábět varianta bruselské krajky. „V roce 1860 se v českých zemích zabývalo ruční domáckou výrobou krajek asi 80 000 lidí.

Dnes se tradice krajkářství udržuje jen jako záliba a jako umělecké řemeslo,“ vysvětluje Kristína. Od poloviny 19. století se v Čechách krajka začala vyrábět průmyslově na prvních bobinetových strojích pašovaných z Anglie. Známým českým výrobcem elastických krajek je Tylex v Letovicích.

Jemná jako pokožka sama

Právě u prádla musí být krajky a výšivky stoprocentně jemné, nesmí „kousat“ ani pokožku dráždit. U podprsenek a kalhotek musí být elastické a také dostatečně pevné, aby udržely váhu i velkých prsou.

feng shuiMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

„Nejatraktivnější jsou květinové motivy, inspirované přírodou. Atraktivní pro naše oči jsou exotické vzory. V minulé sezóně Triola přivezla do Čech japonské krajky, které se tu velmi líbily, a proto budou zdobit i některé vánoční modely,“ přibližuje Kristína.

„Můj respekt mají kvalitní a precizně vyrobené krajky ze Švýcarska a pak samozřejmě tu jsou originální Francouzi a jejich luxusní a dech beroucí vzory a kombinace,“ dodává krajkářka.

Originalita se cení

Příprava vlastního návrhu na prádlovou výšivku zabere moře času. Motiv se zkušebně vyšije několikrát.

„Měníme u toho barevnost, přidáváme tvary, odmazáváme lístečky, zdůrazňujeme kontury. Vzor výšivky musí být přiměřený v celé šíře látky tak, aby vypadal bohatě u všech velikostí podprsenek. Aplikace na ramínka si navrhujeme zvlášť," vysvětluje Kristína.

„Mají podlouhlý tvar jako ramínka a je to samostatný motiv nějakého květinového vzoru z výšivky. Prostě si s tím musíme chvíli vyhrát, aby bylo vše dokonalé,“ nebojí se přiznat složitosti mladá specialistka z Trioly.

A dodává, že krajka i výšivka jsou dnes vícebarevné, což v minulosti rozhodně nebylo. „V letošní podzimní kolekci budeme lámat rekordy. Výšivka bude mít sedm barev. V testech si stojí dobře, jsem zvědava, jak se bude líbit na pultech,“ prozrazuje Kristína Púčaťová.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


 


Diskuse: Jemná krása fantazie a touhy stvořená pro ženu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci