Co vám napovídají rty? Naslouchejte a dopřejte jim péči

2.2.2022 00:00   |   Zdraví a krása
Kůže na rtech je až pětkrát tenčí než okolní pokožka, tím pádem také mnohem více náchylná k různým kožním problémům. Ty mohou mít různé původy i projevy.

rty

Signalizovat vám mohou vážná onemocnění, špatnou životosprávu nebo třeba nesprávnou péči. Naučte se rozumět tomu, na co vás vaše rty upozorňují!

Proč jsou červené

Abyste lépe porozuměli svým rtům, je potřeba si říct základní fakta. Asi nejzásadnější věc je, že kůže na rtu je, ve srovnání s tou okolní, velmi tenká. Ta, pokud je světlá obsahuje méně buněk, které produkují pigment melanin, který mu dodává barvu.

Proto krevní cévy prosvítají přes kůži rtů, což vede k jejich červenému zbarvení.  Rty nemají také žádné mazové a potní žlázy, nenajdete na nich také chloupky – to vše přispívá k jejich choulostivosti a nárokům na zvýšenou péči.

Suché a popraskané? 

Právě suché rty jsou jedním nejčastějších problémů, které nás trápí. Oba jevy, tedy suché i popraskané rty, jsou obvykle důsledkem dehydratace organismu, proto pijte čistou vodu a hydrataci rtům dodejte kvalitním balzámem.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pivo prospívá i ženám. Nejen na kosti
Pleť: Jak to dělají Francouzky?
Neobvyklá lázeň má mnoho ozdravných účinků

A pozor, nikdy ze rtů neodlupujte suchou kůži, nekousejte si je, a hlavně si je neolizujte. Namísto kýženého zvlhčení byste totiž dosáhli přesného opaku, tedy vysušení.

Pokud už jsou vaše rty ve stavu, kdy vás bolí a jsou rozpraskané, použijte jako první pomoc balzámy, které obsahují hojivé a chladící složky. Takovým je například Blistex MedPlus, který obsahuje kombinaci hojivých látek a mentolu. Rtům okamžitě uleví, a navíc poskytne potřebnou hydrataci.

Zase ty koutky

Popraskané koutky vysílají jasný signál, že v těle není něco v pořádku. Bohužel příčin může být opravdu mnoho například hormonální změny, alergie, užívání některých léků, povětrnostní vlivy, různé infekce a záněty v těle a často také nedostatečná výživa.

Pokud vás trápí popraskané koutky doplňte tělu, železo, zinek, vitaminy skupiny B (zejména B2 a B6). A pokud se s tímto nepříjemným a často bolestivým jevem potýkáte často, zbystřete, může se jednat o předzvěst cukrovky.

Když si tělo říká o odpočinek

Šupinky a odlupující se kůže nepřidá rtům na kráse. Tímto projevem se nám snaží tělo říct, že mu chybí vitamíny a hlavně spánek! Snažte se proto nastolit vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, doplňte vitamín C a jděte si lehnout. Dopřejte tělu i mysli regeneraci.

Rty před usnutím ještě zvláčněte balzámem na rty Blistex Lip Infusions® Hydration. Jeho unikátní složení, které obsahuje hyaluronové kuličky uzamykající hydrataci uvnitř rtů, vám zaručí dlouhotrvající hydrataci až na 24 hodin. Navíc, nanášení balzámu na rty před spaním by měla být každodenní součást vaší rutiny.

Máte občas pocit mravenčení rtů? Pak si běžte odpočinout, je to totiž příznak dlouhodobého stresu a úzkosti. Rty mohou ale také natékat. Otoky jsou často ukazatelem alergií, ale také dalších onemocnění. S natékajícími rty může souviset také Cronhova choroba.

Pozor na oparové spouštěče

Asi nejvíce bolestivou záležitostí, která může vaše rty v rámci kožních problému potkat, je opar. Způsobuje ho infekce virem nesoucí název Herpex simplex.

Zákonitě vždy v tu nejméně vhodnou dobu se objeví známé brnění rtů, které je předzvěstí vzniku bolestivých puchýřků. Zkuste se zaměřit na prevenci vzniku, ačkoliv občas není jednoduché na spouštěč přijít.

Posilujte imunitu, jak jen to půjde.  Dobře jezte, spěte a nezapomínejte ani na duševní pohodu. Spoustě lidem totiž opar spouští stres. Do denních rituálů, zařaďte péči o jemnou pokožku vašich rtů.

Nepříjemné pálení

Věděli jste, že si rty můžete také spálit na sluníčku? Proto na ně myslete pokaždé, když se vydáte na sjezdovku. Vaše tělo je sice na lyžích chráněné oblečením, ale pleť čelí náporu větru, mrazu a nízké vlhkosti.

Mějte proto vždy po ruce balzám s vysokým ochranným faktorem a zajistěte rtům denní péči. Pokud vás ale rty pálí i v běžném životě, nejen o dovolené, pak to může být dáno nedostatkem vitaminu B-12, depresemi, nebo také i menopauzou.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Co vám napovídají rty? Naslouchejte a dopřejte jim péči

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci