Umíte pečovat o svou duši? Zde je pár tipů

13.10.2021 00:00   |   Sex a vztahy
Během pandemie stoupl počet lidí s duševní chorobou z pětiny na třetinu. Přinášíme vám ve spolupráci s s neziskovou organizací Loono konkrétní tipy, jak o své duševní zdraví pečovat.

stress

Asi vás nepřekvapí, že jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení si správné duševní pohody je kvalitní spánek. Dospělý jedinec by měl nerušeně snít minimálně 7-9 hodin. Jak toho docílit? Naše těla milují rutinu, proto dodržujte pravidelnost v usínání a vstávání. A to i o víkendech.

Vyvážená a zdravá strava

Velký vliv na naše duševní zdraví má i vyvážená a zdravá strava. Pravidelné a výživné stravování poskytuje energii celému organismu, včetně našeho nervového systému.

Dlouhodobá konzumace jednoduchých cukrů či nedostatek živin a vitamínů vedou k celé řadě fyzických i duševních problémů. Kromě toho má obézní člověk až o 55 procent větší riziko vzniku deprese.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si neužít sex v partnerství
PORAĎTE: Po rozvodu na vážný vztah nemám
Ženy, které pijí víno, mají lepší sex

Pohybem k pocitu štěstí

A jak si lze přivodit pocity štěstí už za 30 minut? Jednoduše – pohybem! Endorfin neboli hormon štěstí se začne vyplavovat už po dobré půlhodince svižnějšího pohybu.

Svou kondičku, psychiku i sebevědomí pak posílíte tím, když si na takový pohyb vyhradíte alespoň tři dny v týdnu.

Nemusíte však trávit hodiny ve fitness centru nebo aktivitou, která vás zkrátka nebaví. Počítá se i procházka nebo cvičení u oblíbeného seriálu.

Mimo jiné se pohyb často zařazuje i do léčby deprese, což jen potvrzuje fakt, že pohyb hraje důležitou roli v prevenci duševních onemocnění.

Hospodařit s časem

Jak jsme si už zmínili výše, naše těla dobře fungují v zavedených rutinách, i proto je pro naše psychické zdraví dobré, naučit se správně hospodařit s časem a plánovat. Tím spíše v dnešní době, kdy spousta z nás stále pracuje ze svých domovů a občas v té vší hromadě úkolů ztrácí pojem o čase.

Určete si, kolik času denně budete trávit prací či školou a kolik budete věnovat sami sobě. A toho se striktně držte. Nekontrolujte pracovní emaily, když jste právě ve vašem „relaxačním okénku“ a díváte se na seriál, posloucháte svůj oblíbený playlist nebo cvičíte.

TIP:

Spousta z nás momentálně funguje pracovně skrze online porady. Zkuste si do svých plánů zařadit pravidelné online setkávání také v osobním životě, ať už virtuální posezení u piva s přáteli nebo společné rodinné „meetingy” s dobrým jídlem, místo klasických nedělních obědů, na které jste zvyklí.

Nestresovat se!

A v neposlední řadě je důležité nestresovat se. Že už jste tohle slyšeli xkrát, aniž by vám někdo řekl, jak na to? Stres je často spojen s nerealistickými cíli, které na sebe klademe.

Proto si každý den udělejte seznam úkolů, které jste opravdu schopni splnit. Přidejte si do něj i různá relaxační cvičení. Ty jsou základem správné psychohygieny, pomáhají k zvládání stresu a podporují duševní vyrovnanost.

Mezi nejúčinnější prostředky relaxace patří pohyb, vnímání těla (mindfulness) nebo střídání napětí a uvolnění. Vyzkoušet můžete třeba jógu, procházky, cvičení či meditaci.

Jak je na tom okolí?

Máte ve svém okolí někoho blízkého, který zřejmě prochází úzkostmi, depresí nebo jiným duševním onemocněním?

  1. Při komunikaci s ním zvolte otázky otevřené otázky typu – jak to zvládáš, co tě trápí, nebo na co se těšíš?, a pozorně naslouchejte jeho odpovědím.
  2. Nepoučujte ani nezlehčujte jeho situaci, věnujte mu svoji pozornost a ptejte se.
  3. Nabídněte mu pomoc s vyhledáním odborníka, pokud ale odmítne, do ničeho ho netlačte a pokračujte v empatické konverzaci, buďte tu zkrátka pro něj/ní.

otv, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umíte pečovat o svou duši? Zde je pár tipů

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci