S kuřecím po novu, ale stejně jednoduše, rychle a chutně
2.9.2020 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEZapomeňte na smažený kuřecí řízek či křidélka. V přípravě kuřecího masa často volíme ten zdánlivě nejjednodušší recept, avšak dnes představíme tři postupy, které jsou také jednoduché a rychlé, ale mohou rozšířit vaše kuchařské obzory.
Kuřecí řízečky obalované v kuskusu
Potřebujeme 400 g kuřecích řízků, rozdělených na malé medailonky, 160 g spařeného kuskusu, lžíci mleté sladké papriky, dvě lžíce římského kmínu, lžíci strouhané kůry z citrónu, lžíci nahrubo nasekaných koriandrových lístků, sůl a čerstvě mletý pepř, hladkou mouku na obalování, dvě lehce rozšlehaná vejce, olej na smažení, listový salát, zelené fazolky či špenát.
V míse promícháme kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.
Do jednoho talíře nasypeme mouku a do jiného dáme vejce. Kuřecí medailonky obalme nejdříve v mouce, potom ve vajíčku, pak v kuskusové směsi.
V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 2 cm oleje. Na středním plameni smažíme řízečky 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
Řízečky pokládáme na listový salát apod.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATKuchyně na zahradě, aneb Pohoda u grilu |
Grilované kuře s lehce pikantní omáčkou
Vůně čerstvě grilovaného masa je jako magnet a proto je jemné kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na grilu. Lehce totiž absorbuje aroma i chuť bylinek a koření.
Zároveň je lehké, dobře stravitelné a výborně kombinovatelné s přílohami i nejrůznějšími dipy
a omáčkami.
Lehce pikantní rajčatová omáčka
Na lehce pikantní rajčatovou omáčku budeme potřebovat 4 velká rajčata, jednu červenou papriku, dvě šalotky, chilli papričky (jejich množství volte podle pikantnosti, jíž chcete dosáhnout), česnek, rajčatový protlak, dvě lžíce vinného octa, lžičku (třtinového) cukru, tymián, rozmarýn, olivový olej, sůl a pepř na dochucení.
Papriku a chilli papričky očistíme od semínek a nasekáme nadrobno. Na olivovém oleji osmahneme šalotku, česnek a chilli papričky, přidáme rajčata, papriku a protlak.
Omáčku dochuťte vinným octem, kořením a bylinkami. Směs nechte za občasného míchání na mírném plameni probublávat, dokud nezhoustne. Omáčku vychladíme.
Na gril se vyplatí koupit rovnou celé kuře. Drůbež se totiž rychle vysušuje, a je proto lepší s kůží. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, ale výborná jsou také kuřecí stehna a křidélka.
Pokud jde o marinádu, tu necháme na vaší chuti a zkušenostech. A pokud jde o zmíněnou rychlost - kuřecímu stačí na marinování opravdu krátký čas – už přibližně po jedné hodině v marinádě je maso připraveno ke grilování.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATProč grilovat pořád jen krkovičku? |
Kuřecí stehna pečená v remosce
Poslední tip věnujeme fanouškům remosky. Prověřily jí generace našich babiček a maminek a nyní svou důmyslnou konstrukcí v moderním plášti odpovídajícím třetímu tisíciletí oslovuje i nás.
Je všestrannou pomocnicí pro vaření, pečení, dušení, zapékání i rozmrazování a oproti klasickým troubám je její provoz velmi ekonomický, snadno se obsluhuje i udržuje...
Na kuřecí stehna s brambůrkami, cherry rajčaty a česnekem pro pět osob budeme potřebovat 5 kuřecích stehen, paličku česneku, 120 g cibule, 500 g cherry rajčat, kilo malých brambor, 30 g soli, pepř, tymián a 150 g másla.
Kuřecí stehna nejprve osolíme a opepříme a vložíme do remosky.
Cibuli nakrájíme nahrubo, brambory rozpůlíme a neoloupaný česnek rovněž rozdělíme na poloviny. Všechny ingredience přidáme do remosky.
Nato dodáme i zbylé suroviny - tymián, máslo a cherry rajčata a pečeme přibližně 45 minut.
boh, ŽenyproŽeny
Podělte se s námi