Chlupáč do rodiny? Buďte důslední a bude to radost

10.2.2021 00:00   |   Zvířata
Když si pořídíte vysněné štěňátko, přivedete si nováčka nejen do vašeho bytu, ale hlavně do vašeho každodenního života.

štěně

Přestože jeho pohled nás odzbrojí téměř vždy při snaze pokárat nebo potrestat za lumpárnu, při výchově k soužití s lidskou smečkou byste měli být důslední. Pokud párkrát povolíte, bude brzy jasné, kdo se ve vaší domácnosti stává pánem.

Dodržování čistoty by měla být jedna z prvních věcí, na kterou se u pejska zaměříte. Pes je zvíře inteligentní a čistota by pro něj neměla být problémem. Pokud se občas objeví nějaká ta loužička, není třeba hned panikařit, mládě se návykům teprve učí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kočku? Na nového domácího se připravte!
I kočky mohou účinkovat v divadle
Kočkám psí granule nedávejte, nestačí jim!

Pejska netrestejte, nenamáčejte čumák do loužičky, ve výchově vám to nepomůže a vzbudíte ve štěněti strach. Raději ho naučte povel „fuj“ a nasaďte přísný výraz.

Pravidelný režim

K vytvoření správného návyku často pomůže vzít pejska vyvenčit co nejdříve po probuzení, pak po žrádle a potom zhruba každé 3 – 4 hodiny. Někdo učí psa chodit na hadr nebo noviny v bytě, ale ne každý pejsek se tento návyk naučí.

Pokud štěně zůstává doma často samo, můžou se vlivem úzkosti a strachu ze samoty už naučené hygienické návyky částečně zhoršit. Je tedy třeba zvážit, jestli není samoty na pejska příliš a věnovat mu více času.

Pokud problém přetrvává, věnujte mu více pozornosti, všímejte si i dalších okolností. Mimo jiné příčiny může pomočování signalizovat například zánět močových cest, se kterým už je třeba vypravit se ke zvěrolékaři.

Žádná katastrofa!

Při přítomnosti štěněte v bytě byste měli dbát na intenzivnější očistu vašich podlah. Každou loužičku je třeba pečlivě vytřít. Pokud by pejsek z podlahy cítil svou moč, mohl by na totéž místo chodit opakovaně.

Nezapomeňte proto vždy přidat čisticí prostředek například mýdlový čistič - do vody stačí přidat jen malou odměrku – nezruinujete si peněženku a navíc příjemně provoníte váš byt.

Na tlapkách a v srsti s sebou zvenku pejsek přináší také prach a další nečistoty. Jednou za týden proto kompletně vytřete celý byt. Ideální je k tomuto účelu čisticí prostředek s dezinfekčním účinkem.

Při úklidu používejte rukavice a po něm si důkladně umyjte ruce. A pokud už se „neštěstí“ přihodilo na koberci, vytepujte jej aktivní pěnou na koberce a čalounění s účinnou látkou, která mimo jiné ničí také roztoče.

os, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Chlupáč do rodiny? Buďte důslední a bude to radost

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci