Opravdu máme víc sexu než dřív?

15.1.2021 00:00   |   Sex a vztahy
Zdá se vám, že máte málo sexu? Může to být způsobeno tím, že na sebe příliš tlačíte. Co se raději uvolnit a užít si intimitu v její ryzí podobě?

sex

Asi jste to už slyšeli od rodičů nebo babičky a dědy: „Za našeho mládí se tolik nesexovalo! Dnešní mladí jsou až moc sexuálně aktivní!“ Během posledních 50 let se opravdu odehrálo hodně změn ve společnosti, které ovlivnily obecný pohled na sexualitu.

Mění se názory na to, co je tzv. normální rodina, dnešní kultura více akceptuje stejnopohlavní vztahy. Také je běžnější, že jsou sexuálně aktivní i nezadaní, což dříve bylo spíše tabu - určitě znáte to otřepané Sex až po svatbě!

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Erika: S mateřstvím chce počkat
Proč se ženám líbí zženštilí muži
Návod, jak zacházet s mrzutým mužem

Překvapující statistika

Například v USA vyšlo z průzkumů, že tamní počet nezadaných dospělých mezi lety 1960 a 2013 vzrostl z 15 procent na 28. Být single a zároveň sexuálně aktivní se stalo přijatelnějším, stejně jako otevřené vztahy. Proto se může zdát, že obecně mají lidé více sexu, než dřív. Co na to věda a statistiky?

Mezi lety 2005 a 2011 provedla profesorka sociologie na newyorské univerzitě Paula England průzkum mezi studenty. Výsledek? Zatímco 72 % studentů uvedlo, že nějaký sex během studijních let měli, drtivá většina také řekla, že zdaleka nešlo o každodenní záležitost.

Čtyři z deseti měli během celé vysoké školy méně než tři sexuální zkušenosti a ty ne vždy zahrnovaly soulož. Pouze třetina studentů souložilo během vysoké školy alespoň jednou.

Z těchto čísel je tedy jasné, že dokonce ta část populace, kterou obecně považujeme za sexuálně nespoutanou, je vlastně hodně při zemi.

Jak jsme na tom my?

A jak jsou na tom Češi? „Provedli jsme průzkum mezi 135 zákazníky erotického e-shopu, ve kterém například 22 procent mužů uvedlo, že nemají tolik intimních zkušeností, jak by si představovali. Pětina žen zase řekla, že je jejich sex nudný a nemají z něj požitek," říká Vojtěch Sláma ze společnosti Yoo.cz.

Podle Rachel Hills, autorky knihy Mýtus sex, jsme dnes všichni pod značným tlakem, který vyvolávají celospolečenské představy o tom, jaký by měl být náš sexuální život. Například kvůli vlivu romantických filmů, které zobrazují první sex jako něco magického, úžasně transformativního.

„Dnes se od sexu očekává mnoho - že bude vášnivý, vzrušující, spontánní, vynalézavý a ultraorgasmický. Představa dobrého sexu je tak silná, až můžeme mít pocit, že selháváme jako lidské bytosti, pokud nedosahujeme takové úrovně extáze pravidelně," říká Hills ve své knize.

Ale hlavně radí, abychom se zkusili od těchto představ uvolnit a užít si sex bez tlaku a zbytečných očekávání.

jin, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Opravdu máme víc sexu než dřív?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci