Jak nás ovlivňují barvy, jaké pro co zvolit

30.12.2020 00:00   |   Sex a vztahy
Plných 77 lidí ze sta věří, že jejich náladu ovlivňují barvy, které kolem sebe vidí každý den. Ale protože si jich nevšímají cíleně, přicházejí často o jejich hlavní výhody.

barvy

Zjistil to výzkum, který v Londýnu a Milánu dělal výrobce chytrých telefonů HONOR, aby nám pomohl všímat si různých barev kolem nás. A zároveň nabádá k používání barev jako prostředku ke zlepšení nálady.

  • 82 % osob ve věku 18-24 let se domnívá, že vidění, nošení nebo pořizování fotografií v různých barvách má potenciál změnit to, jak se cítí;
  • bílá, oranžová a žlutá jsou nejvíce spojené s pozitivitou, štěstím a optimismem;
  • více než tři čtvrtiny respondentů (77 %) a 86 % osob ve věku 18-24 let věří, že barvy hrají roli při určování jejich nálady.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pečujete o vztah, nebo se necháte opečovávat?
Má být televize součástí dětského pokojíčku?
Češi se do svatby nehrnou, ale rozvádět se nebojí

Modrá: na rande i pohovor

Výzkum zjistil, že lidé ve věku 18-24 let věří, že modrá barva jim dodává více energie, zatímco zelenou mají spojenou s optimismem. Oranžová podle nich vzbuzuje důvěru a fialová a červená zase podporují kreativitu.

Na první rande či pracovní pohovor je podle nich nejlepší zahalit se do růžové, modré a zelené, neboť tyto barvy podporují optimistickou náladu a dodávají energii.

Závěry výzkumu vyhodnotila britská typoložka barev a poradkyně Jules Standishová.

„Je opravdu zajímavé, že tato věková skupina spojuje modrou a zelenou s optimismem a energií, protože tyto barvy mají tradičně uklidňující účinky na naše smysly, a to díky hormonu oxytocinu, který pomáhá snižovat krevní tlak a vyrovnávat nervový systém,“ řekla Standishová.

Dodala, že jasnější barvy, jako jsou červená, oranžová a žlutá, budou vhodnější například na pracovní pohovor, protože uvolňují adrenalin, který stimuluje a dodává energii.

Nejdůležitější: vědomí výběru

„Nejdůležitější věcí je vědomé rozhodnutí, jako barvu si oblečeme. Barvy projektují naši náladu, charakter a úroveň důvěry a mohou zlepšit naši náladu a každodenní prožitky,“ doplňuje expertka.

Toto tvrzení potvrzují i odpovědi v anketě, polovina respondentů ve věku 18 až 24 let (51 %) uvedla, že barvy mohou zlepšit jejich náladu a téměř polovina z nich (49 %) potvrdila, že už se jim to stalo. Tři pětiny pak souhlasí, že barva oblečení má vliv na první dojem.

Jules Standishová vytvořila tabulku s doporučením, jakou barvu obléci pro jakou příležitost.

Jakou barvu zvolit pro:

Pracovní rozhovor - modrá (červená a žlutá)
Vyvolává obraz důvěry, diplomacie a spolehlivosti. Je to barva komunikace. Modř je velmi neutrální, ale přidáním akcentu červené se zvýší vaše vášeň a nadšení. Kombinace se žlutou působí optimisticky, radostně a kreativně.

Velkou pracovní prezentaci - červená (a šedá)
Červená vyžaduje pozornost a zajistí, že si vás všichni všimnou a udržíte jejich pozornost. Jelikož červená uvolňuje adrenalin, bude hladina vaší energie vysoká a bude vás stimulovat. Přidejte akcent šedé, aby projektovala i vaši profesionalitu a praktičnost.

První rande - černá, růžová a červená
Černá působí tajemně a udržuje věci skryté. Budete mít emoce pod kontrolou s tím, že více o sobě odhalíte až později. Růžová je barva lásky, zatímco červená je vnímána jako vášnivá a vzrušující.

Setkání s rodiči - modrá a zelená
Modrá a zelená jsou barvy pravdy a stability. Modrá vyzařuje důvěru a otevřenost, zelená je o nových začátcích a velkém rozhodování.

Rozchod - nachová a fialová
Tyto barvy vás udrží klidnými a neotřesitelnými. Mohou vám pomoci vymanit se z nežádoucího vztahu. Smířit se s tím, že rozchodem se posunete kupředu a ukončíte vztah, který již není šťastný. Obnovují pocit emocionální rovnováhy a umožňují jasné myšlení.

Soudní jednání - černá, bílá a nachová
Černá znamená autoritu a kontrolu, ale aby se to nepřehnalo, musí být v kombinaci s bílou. Ta evokuje dobře vyváženou a optimistickou povahu. Druhá možnost je nachová jako uklidňující barva, která vám poskytne sílu a pocit stability.

Třídní sraz - modrá, oranžová, žlutá
Chcete se cítit sebejistě, takže si vyberte barvu, která zahrnuje, kdo jste „teď“, a ne to, kdo jste byli ve škole. Modrá je vždy tou nejlepší volbou, skvělá pro komunikaci s tolika známými tvářemi. Skvělou volbou je kombinace se společenskou a dobrodružnou oranžovou, nebo radostnou a optimistickou žlutou.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak nás ovlivňují barvy, jaké pro co zvolit

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci