Proč ženy vizuálně stárnou rychleji, než muži

20.12.2020 00:30   |   Zdraví a krása
Na rozdíl od žen muži péči o pleť tolik neřeší. Mnoho z nich má v koupelně pouze vodu po holení a tím jejich pleťová péče končí. Je pravda, že mužská a ženská pokožka je rozdílná a potřebuje i jiný přístup.

muži x ženy

Muži stejně jak i ženy řeší podobné kožní problémy: Akné, mastná pokožka, citlivost i stárnutí, ale zároveň díky rozdílnosti pohlaví má jejich pleť jiné rysy a potřebuje i mírně rozdílný přístup.

Mužská pokožka je silnější než ženská. Dle odborných studií je až o 20 % tlustší. To je jedním z důvodů, proč mají ženy někdy více jemnějších vrásek než muži.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte ochránit své vlasy před vysušením?
K zářivým vlasům pomůže správný jídelníček
Umýt si vlasy, jak prosté! Ale děláte to dobře?

Vizuální rozdíl stárnutí pokožky mezi mužem a ženou je i proto, že mužům ubývá kolagen a elastin méně a zároveň po celý život konstantně. Zatímco u žen je jeho úbytek spojen s hormonálními změnami.

Děje se tak především v období menopauzy, kdy ženám kolagen výrazně ubývá. A to má i dopad na výskyt vrásek a povolení pleti.

Ani muži ale vráskám neuniknou. Oproti ženám je mají sice později, ale zato mohou být výraznější a hlubší, kvůli větší ztrátě tuku v podkoží. Muži mají ve zralejších letech ve tvářích větší úbytek svalové hmoty, a tím pak dochází k výraznějšímu poklesu kontur obličeje.

Mastná pokožka vs. suchá

Ženy mají obecně pokožku sušší a díky tomu je trápí i větší náchylnost k vráskám. Je tedy u nich důležitá pravidelná hydratace a používání kvalitní kosmetiky. Muž zase díky testosteronu mají více mazu v pletí.

I to je jedním z důvodu méně viditelných vrásek. Jenomže mastná pokožka je příčinou akné či viditelných pórů. Proto jsou chlapci v dospívání více náchylnější k tvorbě akné.

Mužská péče o pleť

Jelikož u mužů nedochází ke skokovému stárnutí jako u žen okolo přechodu, ale k postupnému stárnutí, jsou na místě jednoduchá doporučení.

„I když se pánové neradi mažou krémy, je důležitá pravidelná ochrana před UV zářením a čištění pleti čistícím gelem . Protože je ale u mužů větší výskyt kožních nádorů, jsou nezbytné pravidelné kontroly na dermatologickém pracovišti,“ říká MUDr. Jan Kučera, vedoucí lékař Perfect Clinic Dermatology

A nakonec, když se začnou objevovat nechtěné vrásky a další známky stárnutí pleti, je fajn se nestydět a zajít na esteticko-dermatologické pracoviště a poradit se o procedurách, kterými lze stárnutí velmi dobře zpomalit.

„ U mužů vypadá dobře, když se zmírní vrásky a povadlá pleť, ale zachovává se maskulinní charakter obličeje – to primárně zvládne frakční laser, pro některé oblasti eventuálně doplněný výplní s kyselinou hyaluronovou a botulotoxinem.,“ říká MUDr. Jan Kučera.

Problémové partie

Při péči o pleť mají muži a ženy každý jiné problémové partie. Ženy řeší více vrásky kolem očí či v oblastech čela.

Muži mají více problémů například s otoky očí, výraznějšími kruhy pod nimi či výraznějšími jizvičkami po akné. Muže trápí navíc zarůstající chlupy či růst chlupů mezi obočím, což lze vyřešit epilačním laserem.

Každodenní péče

Ženy o svoji pokožku pečuji svědomitě, ale muži to občas flákají. Především ti, kteří se denně holí by měli o pleť pečovat svědomitěji.

U mužů a žen by neměl by chybět ranní krém SPF faktor 15-30, a to po celý rok, každé ráno, dvakrát denně je dobré obličej opláchnout – ženy micelární vodou, muži jemným gelem na obličej.

„Večer lze doplnit krémem (nebo sérem) s niacinamidem (vit. B3) nebo s retinoidy. Ráno lze doplnit péči přípravkem s antioxidanty před aplikací SPF krému (např. vit. C nebo resveratrol). U vysušené pleti jsou vhodné hydratační krémy s ceramidy, kyselinou hyaluronovou nebo ureou,“ dodává MUDr. Jan Kučera.

ozp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Proč ženy vizuálně stárnou rychleji, než muži

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci